Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠ 'ΟΛΟΥΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ Πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ: "Οι ΗΠΑ είναι κοντά στην οικονομική κατάρρευση"

Πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ "κρέμονται" κυριολεκτικά από μια "κλωστή"
και μια κατάρρευση της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται προ των "πυλών".
Αυτό καθιστά επιτακτική την εξεύρεση μιας άμεσης λύσης μεταξύ Ελλάδος και δανειστών, καθώς εάν η χώρα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, προς το εξωτερικό αυτό θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα "σκάσουν" και οι αμερικανικές "φούσκες".Αυτό που λίγοι έχουν καταλάβει είναι ότι τα περίσσότερα χρήματα δεν υπάρχουν και απλώς το ίδιο χρήμα γίνεται συνέχεια ομόλογα απ'όλους που μοιράζονται προς όλους. Εάν κάποιο από αυτό "σκάσει" τότε έχουν σειρά και τα υπόλοιπα.Μια κρίση στην ευρωζώνη θα αποτελέσει τον "πυροκροτητή" για οικονομικές "εκρήξεις" και στις ΗΠΑ.Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Σάιμον Τζόνσον, η σημερινή κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ θυμίζει την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008, κάτι που προμηνύει ότι στο μέλλον η χώρα θα μπορούσε να δει «ένα ανατριχιαστικό θρίλερ».Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, οι κυριότεροι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σήμερα, είναι πολύ παρόμοιοι με τα αίτια της κρίσης του 2007-2008. Oι μεγάλες τράπεζες έχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτουν πολύ χαμηλό επίπεδο ιδίων κεφαλαίων .

«Καλό είναι να αφήσουν όλοι αυτά που λένε ότι η οικονομική κρίση είναι διαφορετική», γράφει ο Σάιμον Τζόνσον "και ο καθένας έχει το ίδιο πρόβλημα":

Οι μεγάλες τράπεζες "βάζουν σε μπελάδες τις κυβερνήσεις των χωρών, οδηγώντας τις ίδιες τις χώρες στο χείλος της κατάρρευσης."

Ο Johnson αναφέρει το παράδειγμα της αμερικανικής τράπεζας Morgan Stanley, η οποία έχει ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 4%, πράγμα που σημαίνει ότι το 96% του ισολογισμού της αποτελεί χρέος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Αυτό με οικονομικούς όρους (να δημιουργείς ομόλογα με χρήματα που δεν έχεις) ονομάζεται μόχλευση. Όταν μια τράπεζα δανείζει το ίδιο χρήμα πολλές φορές. Στην ουσία ολόκληρο το πλανητικό οικονομικό σύστημα βασίζεται σε έναν αέναο εις το διηνεκές δανεισμό.

Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κατάσταση των αμερικανικών τραπεζών είναι ελαφρώς καλύτερη από ό, τι την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση του 2008, ο οικονομολόγος πιστεύει ότι ο ρυθμός της βελτίωσης τους είναι πολύ αργός .

Σύμφωνα με τον ίδιο , μια σημαντική πτυχή στην ερώτηση, «εάν θα διατηρηθούν στη ζωή και για πόσο οι αμερικανικές τράπεζες, με αυτά τα ποσοστά κεφαλαίου που καλύπτουν», δεδομένου ότι, κατά μέσο όρο, οι τράπεζες των ΗΠΑ διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους μόνο το 5% των ιδίων κεφαλαίων, ο Johnson καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο αυτό το ποσοστό να είναι επαρκές για την κάλυψη των ζημιών, σε περίπτωση αστάθειας ή παγκόσμιων σοβαρών διαταραχών.

Αποτέλεσμα ενός τέτοιου σεναρίου είναι η μετάδοση της κρίσης στην Ευρώπη.

«Έχουμε ήδη δει αυτή την ταινία, η οποία τελείωσε άσχημα. Την επόμενη φορά αυτό που θα δούμε θα είναι ένα πολύ τρομακτικό θρίλερ », είπε ο Τζόνσον.

Σημειώνεται ότι , σύμφωνα με το περιοδικό Market Watch και τον αρθρογράφο Paul Farrell, η «αμερικανική εξαίρεση» και κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά έχει «λήξει» προ πολλού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανήκουν πλέον στην κατηγορία των αναπτυσσόμενων χωρών,χωρίς να είναι σε θέση να σταματήσουν την πτώση του δικού τους ΑΕΠ, το οποίο « κατρακυλά» επικίνδυνα .

Την ίδια στιγμή, ο πρώην Γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος Ron Paul, δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ βρίσκονται στον προθάλαμο μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης, η οποία θα σκάσει την φούσκα του δολαρίου το συντομότερο δυνατό" .

"Πότε θα συμβεί αυτό, είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά για πολλούς θα είναι μια μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη."

Στις 19 Μαρτίου, η εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας Janet Yellen , δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας επιβραδύνεται λόγω της υψηλής αξίας του δολαρίου σε σχέση με ορισμένα νομίσματα και προφανώς εννούσε το ευρώ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Ρωσία έχει αυξήσει την παραγωγή της σε χρυσό και αγοράζει χρυσό, αφού στη Μόσχα γνωρίζουν ότι το "Ευγενές" μέταλλο, είναι η μόνη πραγματική, αναλοίωτη και αιώνια αξία στον πλανήτη, και αν συμβεί κάποιο "Ατύχημα" μόνο αυτό θα έχει απομείνει.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του