"ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ" Π.Λαφαζάνης: "Δεν είμαστε πιόνι και δορυφόρος των ΗΠΑ και ΕΕ" - Μόσχα: "Το ρωσικό αέριο θα περάσει από την Ελλάδα"

Ο Greek Stream θα πραγματοποιηθεί και η Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι "πιονι" και "δορυφόρος"
άλλων κρατών τόνισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στο συνέδριο του Economist και επεσήμανε πως την πολιτική προς τους «τέσσερις ορίζοντες» που χαράσσει θα την ακολουθήσει, παρά τις αντιδράσεις, και εννοούσε αυτές των ΗΠΑ και της ΕΕ που θεωρούν την χώρα "αποικία" τους.Τη βούληση της Ρωσίας να αξιοποιήσει την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ταμείου για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Ρωσίας Konstantin Simonov μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Simonov παρατήρησε ότι η Ελλάδα σήμερα έχει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα σε σχέση με το παρελθόν, σε αντίθεση όπως είπε με την Ουκρανία από την οποία διέρχεται σήμερα το ρωσικό αέριο προς την κεντρική Ευρώπη. Ανέφερε ότι το μερίδιο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή αγορά αερίου είναι σταθερό τα τελευταία χρόνια παρά την ευρωπαϊκή πολιτική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο ενώ σχολιάζοντας την έρευνα της ΕΕ για τη Gazprom για θέματα ανταγωνισμού ανέφερε ότι η έρευνα για τις τιμές πρέπει να λάβει υπόψη και τους φόρους που επιβάλουν οι κυβερνήσεις στο αέριο. Στην Ελλάδα όπως είπε οι φόροι είναι 160 ευρώ ανά 1000 κυβικά αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές.

«Δεν είναι η καταραμένη Αριστερά στην Ελλάδα το πρόβλημα για την Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Π.Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και πρόσθεσε πως «είναι πολλοί και ισχυροί εκείνοι οι κύκλοι στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτή την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό πείραμα. Που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν σε μία μικρή χώρα σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή ότι μπορεί να σταματήσει να είναι παραδοσιακό πιόνι τους. Που θεωρούν αδιανόητο η Ελλάδα να μπορεί να αποκτήσει την εθνική ανεξαρτησία της».

«Εμείς έχουμε μία επιλογή ιστορική για τα δεδομένα της χώρα μας θέλουμε να ακολουθήσουμε μία ανεξάρτητη πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη ενεργειακή πολιτική η οποία θα είναι και θα κοιτάζει και στους τέσσερις ορίζοντες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι «δεν θα είναι μια πολιτική εξαρτημένη, κάτι που ήταν χαρακτηριστικό των προηγούμενων δεκαετιών. Για αυτό βλέπετε ότι επιχειρούμε ενεργειακές σχέσεις με όλες τις πλευρές και προς όλες τις κατευθύνσεις δεν δεχόμαστε εντολές και εξαρτήσεις. Για αυτό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες που δέχονται επιθέσεις από κάποιες πλευρές. Όλοι ξέρουμε τις επιθέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση επειδή ακολουθεί αυτή την ενεργειακή πολιτική».

Όπως είπε ο υπουργός, «έχουμε προχωρημένες συζητήσεις με την Ρωσία για την επέκταση του αγωγού και στην Ελλάδα, για αυτό θέλουμε και να συνεισφέρουμε στην πορεία αυτού του αγωγού και να κατευθυνθεί βορειότερα μέχρι τη κεντρική Ευρώπη»και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα είχε αντίρρηση να περάσει ο αγωγός και από την Ιταλία, όπως ζητούν ιταλικές εταιρείες.

«Αν γίνει στην Ελλάδα και υπάρξει η τελική επιλογή από πλευράς της Ρωσίας, θα είναι ένας αγωγός που θα είναι εθνικά ωφέλιμος και ωφέλιμος για την ελληνική οικονομία»τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και συμπλήρωσε: «Θα έχει αρκετά έσοδα η χώρα από τη διαχείριση αυτού του αγωγού και στηρίζουμε αυτόν τον αγωγό. Αυτός ο αγωγός θα συμπλήρωνε την ενεργειακή πολιτική της χώρας. Η Ελλάδα ως χώρος διασύνδεσης ενεργειακών προϊόντων».


«Είμαστε αποφασισμένοι ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Ελλάδα από το να έχει η Ελλάδα έναν ισχυρό παρεμβατικό δημόσιο τομέα στην Ενέργεια και να ακολουθεί μία ανεξάρτητη πολιτική» επεσήμανε.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ο κύριος Λαφαζάνης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «είναι υπέρ της απελευθέρωσης και ενός υγιούς ανταγωνισμού, αλλά απελευθέρωση των αγορών δεν σημαίνει κατάργηση και υποτίμηση του δημόσιου τομέα. Δεν σημαίνει διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ κλπ δεν σημαίνει λοιπόν να τελειώνουμε με τον ισχυρό δημόσιο τομέα. Δεν είναι εθνικά ωφέλιμο. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι να ωφελούνται οι ιδιώτες».

Για το θέμα του σχεδιαζόμενου ρωσικού αγωγού, ο υπουργός δήλωσε πως δεν ανησυχεί από το γεγονός πως θα περνά από την Τουρκία, καθώς «μέσω της χώρας θα περνούν πάρα πολλοί αγωγοί», αλλά από το γεγονός πως «η πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία δεν σέβεται το εθνικό δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Όπως και οι αυθαίρετες απαιτήσεις που εγείρει στο Αιγαίο».


Αποσπάσματα από την ομιλία του υπουργού:

"Η χώρα βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για το παρόν και το μέλλον μας. Όταν η Ελλάδα κλυδωνίζεται, μαζί της κλυδωνίζεται και η Ευρώπη. Για αυτό δεν είναι λίγοι αυτή την ώρα που χρεώνουν εύκολα και άστοχα στη χώρα μας τα προβλήματα της Ευρώπης. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν είναι η καταραμένη Αριστερά στην Ελλάδα το πρόβλημα για την Ευρώπη.

Ειναι πολλοί και ισχυροί εκείνοι οι κύκλοι στην ΕΕ και το ΔΝΤ που επιδιώκουν αυτή την ώρα να πνίξουν και να στραγγαλίσουν το ελληνικό πείραμα. Που δεν θέλουν να αναγνωρίσουν σε μία μικρή χώρα σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή ότι μπορεί να σταματήσει να είναι παραδοσιακό πιόνι τους. Που θεωρούν αδιανόητο η Ελλάδα να μπορεί να αποκτήσει την εθνική ανεξαρτησία της.

Αν κάποιοι σχεδιάζουν μία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική από την οποία θέλουν να αποκλείσουν την Ελλάδα να ξέρουν ότι μία τέτοια Ευρώπη θα είναι ανάπηρη, αρχίζουν να ξηλώνουν τη ευρωπαϊκή κάλτσα.

Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας έχει λάβει μία ιστορική απόφαση. Να ακολουθήσει μία ανεξάρτητη πολυεπίπεδα πολιτική διεθνών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων πρώτα από όλα στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα. Η Ελλάδα θα πάψει, ήδη έπαψε, να είναι εξαρτημένος ενεργειακό δορυφόρος και άβουλο ενεργειακό παράρτημα.

Η Ελλάδα αναπτύσσει πολυδιάστατες και πολυεπίπεδες ενεργειακές σχέσεις ενώ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για ένταξη και σε νέους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς και αναπτυξιακές τράπεζες, όπως τα Brics.

Εργαζόμαστε υπεύθυνα για τον κάθετο διάδρομο που θα συνδέει τον TAP με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, του οποίου η τελική συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.

Είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε στο έδαφος μας έναν αγωγό με ρωσικό φυσικό αέριο ο οποίος θέλαμε να κατευθυνθεί όχι μόνο προς τη Fyrom και την Κεντρικής Ευρώπη αλλά και προς Ιταλία και βορειότερα.

Ακόμα σχεδιάζουμε να συμβάλλουμε στο μέλλον στην κατασκευή του υποθαλασσίου αγωγού East Med που φέρνει το φυσικό αέριο της Ανατ. Μεσογείου και στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επιπλέον ενισχύσουμε τους σταθμούς LNG στη χώρα. Προωθούμε την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Κρήτης ηπειρωτικής Ελλάδας, πλάι πλάι στην ηλεκτρική διασύνδεση ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα.

Επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα να αναδειχθεί πρωτοπόρα στις ενεργειακές διασυνδέσεις και να καταξιωθεί ως ο απλόχερα ανοιχτός φυσικός χώρος στη Μεσόγειο.

Να αναληφθεί μια μεγάλη πρωτοβουλία όλων των μεσογειακών χωρών που θα έχει ως στόχο να υπογραφεί ένα Συμβόλαιο των κρατών που θα βρέχονται από τη Μεσόγειο και το οποίο θα περιλαμβάνει μόνο μια δέσμευση: απόλυτη τήρηση και πλήρης εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη. Ένα τέτοιο συμβόλαιο θα στιγμάτιζε κατοχές και αυθαίρετες θαλάσσιες διεκδικήσεις και μαζί με αυτές πρώτα από όλα θα απομόνωνε τα υπόλογα κράτη.

Οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ αντί να προωθούν επιμελώς κηδεμονίες σε βάρος της χώρας μας όφειλαν να θέσουν τέτοιες προτεραιότητες ειρήνης, ασφάλειας, συνεργασίας και ευημερίας στην ατζέντα τους για την περιοχή μας και τη Μεσόγειο. Από τη δυνατότητα τους να το πράξουν, αντί να επιδίδονται σε ασκήσεις νεοαποικιοκρατίας, θα κριθεί το μέλλον της Μεσογείου και της Ευρώπης."
 
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του