ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ Κυβέρνηση σε Μ.Ντράγκι: "Ανοίγεις τη χρηματοδότηση ή δόσεις προς την ΕΚΤ τέλος"

διαίτερα σημαντικό είναι το ταξίδι που πραγματοποιούν σήμερα στη Φρανκφούρτη οι Γιάννης
Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και η συνάντησή τους με με τον Ευρωπαίο τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, καθώς το θέμα που θα τεθεί είναι ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίγει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα δίδοντας ανάσα ρευστότητας προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία-πακέτο ως τον Ιούνιο ή η Ελλάδα μη έχοντας άλλη επιλογή δεν θα πληρώσει τις δόσεις προς αυτήν.Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση που «παίζει» σε τρία ταμπλό, πέραν της Φρανκφούρτης, στο Brussels Group όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και σε Παρίσι-Βρυξέλλες όπου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με το Γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπάν και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, επιχειρεί να ρίξει «γέφυρες» και να έχει ένα απτό αποτέλεσα στο θέμα που λέγεται χρηματοδότηση εν’ όψει του κρίσιμου Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Απόψε στις 9:30 το βράδυ στη Φραγκφούρτη οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος θα ζητήσουν από τον κύριο Ντράγκι, όχι μόνον να μην κλείσει τη γραμμή χρηματοδότησης από τον ELA αλλά και να δώσει έμμεση χρηματοδότηση στην Αθήνα εγκρίνοντας την Τετάρτη την αύξηση του ορίου δανεισμού από έντοκα κατά 2-3 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που έχουν φτάσει σήμερα σε περίπου 17-18 τουλάχιστον).


Θα ζητήσουν, επίσης, από τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να δοθούν τώρα και χωρίς αξιολόγηση 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη της ΕΚΤ για ελληνικά ομόλογα που κατέχει και δεν κουρεύτηκαν με το PSI το 2012.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις, θα εξηγήσουν στον κ. Ντράγκι πως δεν υπάρχει άλλη πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα και αν η ΕΚΤ βάλει φρένο στη χρηματοδότηση, τότε η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αντί τους δανειστές. Αυτό ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση.

Και συγκεκριμένα στην ΕΚΤ πρέπει να πληρωθεί στις 20 Ιουλίου ένα ποσό της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ και ένα ακόμη, του ίδιου μεγέθους (3,2 δισ. ευρώ) τον Αύγουστο. Τα χρήματα αυτά ασφαλώς και δεν θα υπάρχουν όταν ενδιάμεσα θα πρέπει να πληρωθούν άλλες μικρότερες δόσεις και προς το ΔΝΤ, το οποίο η κυβέρνηση βάζει ως προτεραιότητα προκειμένου να το έχει «σύμμαχο» στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πληρώσει τα 750 εκατ. ευρώ που απομένουν προς το Ταμείο για το μήνα Μάιο (στις 12 του μηνός) και να συμμαχήσει με το ΔΝΤ για μία συμφωνία-πακέτο που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήρθε μετά το δημοσίευμα των "Financial Times" σύμφωνα με το οποίο ο Πόλ Τόμσεν διεμήνυσε στη Ρίγα της Λετονίας στους «θεσμούς» πως το ΔΝΤ δεν δίνει ξανά λεφτά στην Ελλάδα αν δεν κουρευτεί το χρέος της!

Το πρόβλημα για την ΕΚΤ είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πως βάσει του καταστατικού της, όπως και εκείνου του ΔΝΤ, δεν μπορεί να δεχτεί «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Πάνω σε αυτό «πατάει» η Ελλάδα πιέζοντας και αυτή με το δικό της τρόπο τους Ευρωπαίους εταίρους να βρουν λύση και να υπάρξει μία συμφωνία χωρίς μέτρα-μνημονίου, εντός του Μαΐου ή το αργότερο τον Ιούνιο, που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αν δεν συμβεί αυτό, αν δηλαδή η ΕΚΤ δεν δεχθεί να αυξήσει το όριο δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων και δεν δώσει το 1,9 δισ. ευρώ, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, δεδομένου των υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα σε πληρωμές μισθών και συντάξεων, αλλά και προς τους δανειστές.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του