: Συνελήφθη αλλοδαπός - μέλος εγκληματικής σπείρας, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας ληστειών και κλοπών, σε διάφορες περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευβοίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας

Λαμία, 2 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνελήφθη αλλοδαπός - μέλος εγκληματικής σπείρας, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας ληστειών και κλοπών, σε διάφορες περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευβοίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας

Πρόκειται για 26χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος την 26-02-2015 είχε αποδράσει από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κορίνθου

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και είναι αποτέλεσμα οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης των Τμημάτων Ασφαλείας Λιβαδειάς και Θηβών
Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο συλληφθείς, μαζί με δύο τουλάχιστον συνεργούς του, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα και είχαν διαπράξει -2- ληστείες και -47- περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών κλοπών
Σημειώνεται ότι μετά από ληστεία που διαπράχθηκε την 08-04-2015 σε περιοχή της Αργολίδας, μέλος της σπείρας, οδηγώντας κλεμμένο όχημα, κινήθηκε με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά αστυνομικών, προκειμένου να διευκολύνει την διαφυγή των δύο συνεργών του

Η λεία τους περιλαμβάνει κυρίως οχήματα, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές συσκευές, χρυσαφικά και κοσμήματα, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις (150.000) ευρώ

Κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov , -29- φυσίγγια διαμετρήματος 7.62 mm , πτυσσόμενο γκλοπ, μαχαίρι, διαρρηκτικά εργαλεία, κ.α.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν τρεις (3) υπήκοοι Αλβανίας, για τα αδικήματα της απείθειας και αντίστασης

Από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς διακριβώθηκε, στο πλαίσιο μεθοδικής και εμπεριστατωμένης έρευνας, η δράση εγκληματικής σπείρας, η οποία ενέχεται στη διάπραξη σωρείας ληστειών, κλοπών και αποπειρών κλοπών από οικίες και καταστήματα, καθώς και κλοπών οχημάτων, σε διάφορες περιοχές των Νομών Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευβοίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Αρκαδίας.

Συνελήφθη, προχθές (30-04-2015) το απόγευμα στην Αθήνα, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, 26χρονος υπήκοος Αλβανίας, μέλος της σπείρας, ο οποίος την 26-02-2015, είχε αποδράσει από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Κορίνθου (σχετικό το από 27-02-2015 Δελτίο Τύπου του Γ.Ε.Δ. Πελοποννήσου).

Η σύλληψη του 26χρονου και η διακρίβωση της συστηματικής και εξακολουθητικής δράσης της εγκληματικής σπείρας, επιτεύχθηκε μετά από συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας.

Σε βάρος του συλληφθέντα και τουλάχιστον δύο ακόμα αγνώστων συνεργών του - μελών της σπείρας, σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σωρεία σοβαρών ποινικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών, διάπραξη ληστειών και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, απόδραση κρατουμένου κ.λπ.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι ο 26χρονος, μαζί με τους συνεργούς του, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων διερευνώνται, είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη ληστειών, κλοπών – διαρρήξεων και κλοπών τροχοφόρων, σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της σπείρας, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους ανά περίπτωση, επέλεγαν αρχικά τους υποψήφιους «στόχους» τους (οικίες που γειτνίαζαν ή βρίσκονταν σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις) και στη συνέχεια προέβαιναν στην κατόπτευσή τους, προκειμένου να εξακριβώσουν την ώρα κατάκλισης των ενοίκων τους.

Στη συνέχεια, συνήθως βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες, είτε παραβίαζαν τις πόρτες των οικιών, με θραύση του ομφαλού των κλειδαριών τους, είτε εκμεταλλεύονταν ανασφάλιστα σημεία εισόδου τους και προέβαιναν στην κλοπή κυρίως χρηματικών ποσών, ηλεκτρονικών συσκευών (φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεοράσεις, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.), καθώς και χρυσαφικών και κοσμημάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις αφαιρούσαν τα κλειδιά των Ι.Χ.Ε. ή Ι.Χ.Φ. οχημάτων των θυμάτων τους, με τα οποία διέφευγαν από τους τόπους διάπραξης των εγκληματικών τους πράξεων.

Εκτιμάται ότι η συνολική λεία που αποκόμισαν οι δράστες από την παράνομη δράση τους, υπερβαίνει σε χρηματική αξία τις (150.000) ευρώ.

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής σπείρας ενέχονται, το χρονικό διάστημα από 15-03-2015 έως και 30-04-2015, στη διάπραξη τουλάχιστον δύο (2) ληστειών σε οικίες και σαράντα επτά (47) κλοπών και αποπειρών κλοπών σε οικίες και καταστήματα.

Πιο αναλυτικά:

Τριάντα δύο (32) περιπτώσεις σε περιοχές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα:
Ληστεία σε οικία ζευγαριού ημεδαπών στην Θήβα Βοιωτίας (σχετικό το από 30-04-2015 Δελτίο Τύπου μας).
Έντεκα (11) κλοπές και οκτώ (8) απόπειρες κλοπών στα Άσπρα Σπίτια Διστόμου Βοιωτίας.
Μία (1) κλοπή και μία (1) απόπειρα κλοπής στην Αντίκυρα Βοιωτίας.
Μία (1) κλοπή στην Ξηρονομή Βοιωτίας.
Επτά (7) κλοπές στη Δεσφοίνα Φωκίδας.
Δύο (2) απόπειρες κλοπών στο Αλιβέρι Ευβοίας.

Δεκαεπτά (17) περιπτώσεις σε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα:
Ληστεία σε οικία ημεδαπού στη Δάρδιζα Ερμιόνης Αργολίδας.
Τρεις (3) κλοπές στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας.
Τρεις (3) κλοπές στην Κοιλάδα Αργολίδας.
Δύο (2) κλοπές στα Δίδυμα Αργολίδας.
Μία (1) κλοπή στη Δάρδιζα Ερμιόνης Αργολίδας.
Μία (1) κλοπή στο Βέλος Κορινθίας.
Τέσσερις (4) κλοπές και δύο (2) απόπειρες κλοπών στο Άστρος Αρκαδίας.

Σε έντεκα (11) από τις ανωτέρω περιπτώσεις αφαίρεσαν επιπλέον και τα αυτοκίνητα των παθόντων (εννέα Ι.Χ.Ε. και δύο Ι.Χ.Φ.).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες της 08-04-2015, μετά από διάπραξη ληστείας στην περιοχή της Αργολίδας, μέλος της σπείρας, οδηγώντας κλεμμένο όχημα, κινήθηκε με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αργολίδας, που είχαν κινητοποιηθεί για τον εντοπισμό και την σύλληψη τους, προκειμένου να διευκολύνει την διαφυγή των δύο συνεργών του. Το συγκεκριμένο όχημα βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε κοντινή απόσταση από τον τόπο που έλαβε χώρα το περιστατικό και κατασχέθηκε από τους αστυνομικούς.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία όπου διέμενε ο 26χρονος συλληφθείς, στην περιοχή του Αιγάλεω Αττικής, αλλά και στην κατοχή του, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

· Πολεμικό τυφέκιο, τύπου Kalashnikov με τη γεμιστήρα του,

· (29) φυσίγγια διαμετρήματος 7.62 mm ,

· πτυσσόμενο γκλοπ και μαχαίρι,

· δύο ζεύγη γαντιών, κλειδιά οικιών και αυτοκινήτων,

· το χρηματικό ποσό των (1.000) ευρώ περίπου και χαρτονομίσματα δολαρίων Αμερικής,

· κινητά τηλέφωνα, καθώς και διάφορα προϊόντα κλοπών.

Επιπλέον, πλησίον του σημείου συλλήψεως του 26χρονου, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς και κατασχέθηκε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχε αφαιρεθεί την 28-04-2015, από το Άστρος Αρκαδίας.

Επίσης, κατά την διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν επιπλέον τρεις (3) υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 44, 28 και 26 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απείθειας, αντίστασης και παράβασης του νόμου περί αλλοδαπών, διότι επιτέθηκαν απρόκλητα εναντίον των αστυνομικών.

Η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι συνεργοί του 26χρονου και να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της σπείρας.

Οι τέσσερις συλληφθέντες, με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες, οδηγήθηκαν χθες (01-05-2015) στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ ο 26χρονος δραπέτης παραπέμφθηκε προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του κ. Ανακριτή Αθηνών.

Μπράβο στους Αστυνομικούς της Βοιωτίας-Έπιασαν αδίστακτο Αλβανό κακοποιό

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του