"Ο Β.ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ" Bloomberg: "Τα BRICS θα ξεπεράσουν σε μέγεθος τις ΗΠΑ - Γεωπολιτικά τα κίνητρα της ρωσικής πρόσκλησης στην Αθήνα"

Σφοδρή ανησυχία έχει η Δύση και τα ελεγχόμενα από αυτήν ΜΜΕ αφού βλέπουν ότι η πρόσκληση
της Ρωσίας στην Ελλάδα για συμμετοχή της στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS και έχει τύχει σημαντικής προσοχής και έχει γωπολιτικά κίνητρα.Το Bloomberg προσπαθεί να αιτιολογήσει ότι η πρόσκληση αυτή είναι ένα είδος "ανέκδοτου" αλλά δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι τα BRICS είναι η νέα ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, και η οικονομική τους ισχύ μπορεί να επεκταθεί και σε στρατιωτικό επίπεδο στο άμεσο μέλλον.Οι ΗΠΑ θα είχαν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εάν Ρωσία και Κίνα ένωναν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις,σε βάθος χρόνου.Οπως λέει ο Τζιμ Ο'Νιλ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs και «νονός» της ένωσης της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής, υπό την κωδική ονομασία BRICS, αυτή η πρόσκληση έχει γεωπολιτικά κίνητρα.Για την Ιστορία, η σκέψη για τη δημιουργία της τράπεζας ανάπτυξης παρουσιάστηκε πέρυσι και η βασική της επιδίωξη ήταν να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής, κάθε ιδρυτικό μέλος πρέπει να προσφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, έτσι ώστε να μαζευτεί ένα αρχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον Ο'Νιλ, η Ελλάδα δεν μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στη συγκεκριμένη τράπεζα, από τη στιγμή που η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 1/4 και βρίσκεται στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ.

Ο Ο'Νιλ έχει ασχοληθεί επισταμένως με τις BRICS και το 2011 είχε κάνει μια πρόβλεψη στο βιβλίο του «Ο χάρτης της ανάπτυξης» ότι οι συγκεκριμένες χώρες που συγκροτούν τις BRICS θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε μέγεθος κατά το τρέχον έτος, αν και από τότε έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του και σημειώνει πως αυτό θα συμβεί το 2017, ενώ μέχρι το 2035 η συγκεκριμένη ομάδα θα είναι τόσο μεγάλη όσο και η G7.

Κατά το Bloomberg, η πρόσκληση εδράζεται σε γεωπολιτικά κίνητρα. Τα οποία έχουν ενταθεί μετά την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να συσφίξει τις σχέσεις της χώρας του με τους ανατολικούς δεσμούς. Η, δε, τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, να διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην τράπεζα των BRICS, κάτι δείχνει.

«Ο Τσίπρας συναντήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έλαβε τη διαβεβαίωση για τον Turkish Stream ότι θα περνάει από το ελληνικό έδαφος και θα λαμβάνει τα ανάλογα τέλη διέλευσης. Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν παίρνει με το μέρος του ένα σύμμαχο που ανήκει στο ΝΑΤΟ, με σκοπό να αποδυναμώσει τους δυτικούς συμμάχους έναντι του θέματος της Ουκρανίας», αναφέρει το Bloomberg που σημειώνει πως ούτε η ρωσική πλευρά, αλλά ούτε και η ελληνική θέλησαν να τοποθετηθούν επισήμως για το θέμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο A.Τσίπρας θα συζητήσει με ανώτατα στελέχη των BRICS για το θέμα κατά τη διάρκεια ενός Οικονομικού Φόρουμ που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη από τις 18 ως τις 20 Ιουνίου. Και αυτό "καίει" τους δυτικούς όσο τίποτε άλλο. Σωρεία κυβερνητικών στελεχών είναι υπέρ της άποψης η χώρα να δανεισθεί από τους BRICS.

Όπως ο Π. Λαφαζάνης, ο οποίος μέσω Iskra έχει ζητήσει επανειλημμένα να ενταχθεί η Ελλάδα στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Τις δυνατότητες συμμετοχής της χώρας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, στην αναπτυξιακή τράπεζα BRICS ερευνά, πλέον, ο Παν. Ρουμελιώτης που ορίστηκε ως υπεύθυνος για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με την αναπτυξιακή τράπεζα BRICS από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Εξήγησε σήμερα ότι η τράπεζα αυτή (με αρχικό κεφάλαιο 100 δισ δολαρίων και αποθεματικό άλλα 100 δισ, ενώ θα εκταμιεύει ετησίως 33 δις ετησίως για την χρηματοδότηση έργων υποδομής) θα μπορεί να υποστηρίζει χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη στήριξη των αναπτυξιακών τους έργων. Ενδεικτικό είναι ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, επιδιώκουν τη συμμετοχή τους σε αυτή την νέα αναπτυξιακή τράπεζα, είπε.

«Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από το ΔΝΤ και την ΕΕ οδήγησαν σε συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και σε αύξηση της ανεργίας» το να ζητούμε και άλλους τρόπους να στηριχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας δεν βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας, τόνισε δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος στην ανάλυση ότι δήθεν δεν επιτρέπεται στη χώρα μας να συμμετέχει σε μια τέτοια τράπεζα ρωτώντας:

«Τι σημαίνει η Αμερική να συνεργάζεται με την Κίνα και η Ελλάδα να μην μπορεί;», με δεδομένο ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ελλειμμάτων των ΗΠΑ. Η Ελλάδα πρέπει να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες και να αναπτύξει διεθνείς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Σημείωσε τέλος ότι «δεν υπάρχει μνημόνιο» αν ευοδωθεί αυτή η συνεργασία γιατί αυτή η τράπεζα στοχεύει σε έργα υποδομής με στόχο την στήριξη της ανάπτυξης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε προ μερικών ημερών πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ως μια εναλλακτική λύση,η Ελλάδα θα μπορούσε να απευθυνθεί και εκεί: «Αν χρειαστεί να ζητήσουμε χρηματοδότηση και μας τη δώσουν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνια και χωρίς όρους υποταγής της πατρίδας μας και μας δανείσουν όπως δανείζεται μια κανονική χώρα, γιατί πρέπει να το αποκλείσουμε; Είναι μια δυνατότητα που είναι και αυτή στο τραπέζι. Η χώρα μας έχει εναλλακτικές δυνατότητες πάρα πολλές και ρευστότητας και χρηματοδότησης και αποδείχθηκε αυτήν την εβδομάδα, εκεί που έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα».

Ερωτηθείς αν, εφόσον έρθει μια μέτρια συμφωνία, θα περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στρατούλης απάντησε: «Η πεποίθησή μου είναι ότι, επειδή ξέρω πολύ καλά τον ΣΥΡΙΖΑ και είμαι από τα ιστορικά του στελέχη, δεν πρόκειται να έρθει κάποια συμφωνία η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές του προγράμματός μας».

Και συνέχισε: «Θεωρώ ότι η ίδια η κυβέρνηση, από την ίδια της τη φυσιογνωμία, δεν θα φέρει για έγκριση και στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ και την Κοινοβουλευτική Ομάδα μια συμφωνία η οποία θα αναιρεί βασικές πλευρές των προγραμματικών μας δηλώσεων. Ελιγμοί πάντα γίνονται, επιμέρους υποχωρήσεις πάντα γίνονται, είναι θεμιτό, αλλά το να ακυρώσεις τον βασικό κορμό των προγραμματικών σου δηλώσεων δεν γίνεται και τέτοια συμφωνία δεν θα έρθει».

Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους, οι δανειστές νιώθουν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει με τα BRICS. Όχι έκαναν επίσημη προσκληση στην Αθήνα, αλλά βλέπουν και την ελληνική κυβέρνηση να την εξετάζει σοβαρά και να της δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του