Σκληρό μήνυμα από ΕΚΤ με «ψαλίδισμα» του ELA




του Αλέξανδρου Κασιμάτη
Μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ αύξησε τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης των ελληνικών τραπεζών ELA, η ΕΚΤ, σε μία προσπάθεια του Μάριο Ντράγκι να ισορροπήσει τις πιέσεις που υπάρχουν στο ΔΣ της ΕΚΤ από τον πυρήνα των χωρών που κρατούν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, για να διακοπεί η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.Ο Μάριο Ντράγκι, έστειλε ένα σκληρό μήνυμα στην Αθήνα, η οποία είχε ζητήσει αύξηση του ΕLA 1,1 δισ., ικανοποιώντας την ελληνική απαίτηση με την αύξηση του ELA μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ που διαμορφώνεται πλέον στα 80,2 δισ. ευρώ.

Το ψαλίδισμα του ELA δικαιολογείται από τραπεζικές πηγές με τον ισχυρισμό ότι έχουν σταθεροποιηθεί οι εκροές καταθέσεων. Ουσιαστικά όμως η ΕΚΤ έσφιξε και άλλο την "κάνουλα" ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, στέλνοντας ένα μήνυμα προς την Αθήνα ότι ο χρόνος εξαντλείται.

Ταυτόχρονα, στο ΔΣ της ΕΚΤ έγινε πολύωρη εξαντλητική και κρίσιμη συζήτηση, σε σχέση με την αύξηση του κουρέματος των ενεχύρων που δίνουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αποφάσισε να αναβάλει την συγκεκριμένη απόφαση για την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό "μεταφράζεται", ως ένα καμπανάκι που χτύπησε η ΕΚΤ στην Ελλάδα, στέλνοντας σήμα ότι η αντίστροφή μέτρηση για το κούρεμα των ενεχύρων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι εκτιμήσεις ήταν ότι ο Μάριο Ντράγκι δεν θα επέλεγε σ' αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διαπραγματεύσεις να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μία απόφαση για τα ενέχυρα, γιατί η Αθήνα θα μπορούσε να το εκλάβει ως επιθετική κίνηση και να περιπλέξει την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο, υπάρχει στο ΔΣ της ΕΚΤ ομάδα κεντρικών τραπεζιτών, με προεξέχοντα τον επικεφαλής της Βundesbank J. Wiedman που ασκούν πιέσεις στην διοίκηση της ΕΚΤ για να περιορίσει την χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες, με το σκεφτικό ότι η ΕΚΤ δεν είναι μηχανισμός διάσωσης κρατών μέσω χρηματοδότησης που παρέχει στο τραπεζικό σύστημα.

Οι πιέσεις αυτές εντείνονται και κλιμακώνονται σε σταθερή βάση το τελευταίο διάστημα. Προφανώς ο κ. Ντράγκι, για να ισορροπήσει τις πιέσεις αυτές, επέλεξε να στείλει στην Αθήνα ένα σκληρό μήνυμα, ψαλιδίζοντας γενναία το ποσό που ζητήθηκε για ELA και να διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του κουρέματος στα ενέχυρα, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι το δάχτυλο είναι στην σκανδάλη.
Σημειώνεται ότι το περιθώριο ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος παραμένει στα 3 δισ. ευρώ μετά την αύξηση μόνον κατά 200 εκατ. ευρώ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του