ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΡΗΞΗΣ ΤΟ ISCRA TOY ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ...

Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει και τις τελευταίες υποχωρήσεις, ανοίγοντας ακόμη και το ασφαλιστικό...
και το εργασιακό προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία ο διαδικτυακός ιστότοπος Iskra που απηχεί τις απόψεις του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Αριστερής Πλατφόρμας έχει πρώτο θέμα του την δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σύμφωνα με την οποία είναι αυξημένο το ποσοστό των πολιτών που προτιμούν την επιστροφή στην δραχμή εφόσον τεθεί ζήτημα σε δημοψήφισμα.Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Δημοσκόπηση ΠΑ.ΜΑΚ: ένας στους τρεις πολίτες κατά του ευρώ. Έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ».Ακολούθως παραθέτει τα στοιχεία της μέτρησης ότι στην περίπτωση του οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταλήξουν σε αδιέξοδο τότε στο ερώτημα παραμονή στο ευρώ με νέο μνημόνιο ή επιστροφή στην δραχμή και εφαρμογή ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής το 35% απαντά ότι προτιμά την επιστροφή στην δραχμή και το 55% υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την μέτρηση το 58% των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της επιστροφής στην δραχμή.

Το άρθρο έχει ως εξής: 

Σχετικά με την στάση των πολιτών απέναντι στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταλήγουν σε αδιέξοδο, με το ερώτημα της παραμονής στο ευρώ με την εφαρμογή νέου μνημονίου ή την επιστροφή στη δραχμή και την εφαρμογή ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής, πάνω από ένας στους τρεις ερωτηθέντες (35%) απάντησαν ότι προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή έναντι 55,5% που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο ευρώ και την εφαρμογή νέου μνημονίου, ενώ 6,5% δεν απάντησε (ΔΞ/ΔΑ).

Για το ίδιο θέμα, σχεδόν 6 στους 10 (58%) ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τασσονται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και στην εφαρμογή ανεξάρτητης δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ υπέρ της παραμονής στο ευρώ και την εφαρμογή νέου μνημονίου τάσσεται το 34%.

Με διαφοροποιημένη τη διατύπωση του ερωτήματος στο υποθετικό δημοψήφισμα ("αν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καταλήγουν σε αδιέξοδο και η κυβέρνηση αποφασίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εσείς ανάμεσα στην παραμονή στο ευρώ ή στην επιστροφή στην δραχμή τί θα επιλέγατε;") 27% των ερωτηθέντων απάντησε υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, 66,5% απάντησε υπέρ της παραμονής στο ευρώ και 6,5% δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.

Στο ίδιο ερώτημα, σχεδόν 4 στους 10 (39%) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και 53,5% απάντησε υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Το υπόλοιπο 7,5% δεν απάντησε ή δεν γνωρίζει".

Πνεύμα ρήξης

Αν και τα στοιχεία της δημοσκοπήσης παρατίθενται δίχως σχολιασμό η επιλογή του θέματος αντανακλά το σύνολο της αρθρογραφίας του Iskra που κινείται σαφώς σε γραμμή ρήξης της κυβέρνησης με τους εταίρους και απόρριψης ενός συμβιβασμού που εκ προοιμίου θεωρείται από τους περισσότερους αρθρογράφους ότι δεν θα είναι έντιμος. Στο site εκτός από την συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη σε κυριακάτικη εφημερίδα με τίτλος "Προτεραιότητες: διαγραφή χρέους, ρευστότητα στην οικονομία, πραγματική ανάπτυξη" φιλοξενούνται οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κώστα Ήσυχου στα Parapolitika στην οποία αναφέρει: κατά την γνώμη μου δεν πρέπει να δώσουμε την επόμενη δόση στο ΔΝΤ". Μερικοί από τους τίτλους των άρθρων του ιστότοπου έχουν ως εξής: "Ούτε βήμα πίσω! Όχι στην υιοθέτηση της απάτης του χρέους. Διαγραφή χρέους, μη αποπληρωμή των ληστρικών δόσεων",

"Οι προυποθέσεις της ρήξης", "Ιστορικές περιπτώσεις διαγραφής δημόσιου χρέους", "Τα σύγχρονα πραξικοπήματα γίνονται με τις τράπεζες όχι με τα τανκς", "Διαπραγμάτευση: ρευστότητα εσείς, αντεργάτικά μέτρα εμείς. Τραγική ομολογία υποταγής μίας κυβερνητικής πολιτικής που πρέπει να ανατραπεί".

Ως προς την άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τις προθέσεις των περισσοτέρων στελεχών της δεν υπάρχει αμφιβολία. Το ερώτημα όμως είναι τί θα πράξουν όταν η επώδυνη συμφωνία που πολλοί αποδοκιμάζουν έλθει προς ψήφιση στην Βουλή και προς συζήτηση και έγκριση στα κομματικά όργανα. Ως προς αυτό η τελική πολιτική στάση που θα κρατήσουν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του