Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: "OΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ" "Πυρπολητής 2/15": Προβληματισμοί και συμπεράσματα - Πού πήγε καλά και πού χωλαίνει το σύστημα

Σε καλό επίπεδο βρίσκονται οι εμπλεκόμενες ομάδες της Δύναμης "Δ" που συμμετείχαν στον
«Πυρπολητής 2/15» που διεξήχθη αιφνιδιαστικά σήμερα, αλλά υπάρχουν αρκετά σημεία που χρήζουν βελτίωσης,Η ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης («Δ») με σκοπό την αποτροπή και απόκρουση "επίθεσης" από την Τουρκία σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.Η άσκηση διεξήχθηι μετά από τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, με συνεχείς εμπλοκές και αερομαχίες, που δείχνουν ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής δραστηριότητας αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Για το σκοπό της άσκησης γίνονται μετακινήσεις ειδικών δυνάμεων με ελικόπτερα του Στρατού, έχοντας την κάλυψη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσης και όλων των αντιαεροπορικών συστημάτων που έχουν τεθεί σε συναγερμό.Π.χ. Ορισμένα παλαιά αντιαεροπορικά συστήματα, όπως τα πρώην ανατολικογερμανικά OSA AK είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αντιμετώπισης ομάδων τουρκικών μαχητικών σε περιβάλλον έντονου ηλεκτρονικού πολέμου. Επίσης ερώτημα είναι η διαθεσιμότητα των ZUBR, καθώς ακόμα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση υποστήριξης (FOS) και δεν υπάροχουν επακρή ανταλλακτικά για τα πλοία.

Στην Σμηναρχία των S-300PMU1, μόνο η μία συστοιχία είναι ενεργή κλπ κλπ.

Το σενάριο της άσκησης είχε να κάνει με αποτροπή, εξασφάλιση ζωτικών περιοχών (α/δ νήσων Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου) και εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα διεξαχθούν μέσω:

-Αεροκίνητων και Αεροαποβατικών ενεργειών (όλες οι ενέργειες αναφέρεται ότι γίνονται ΠΡΙΝ ξεσπάσουν εχθροπραξίες. Μετά θεωρείται αδύνατη η οποιαδήποτε απόπειρα ενίσχυσης π.χ. απομονωμένης φρουράς και αυτό από μόνο του τα λέει όλα...

-Ανάπτυξης τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων των Κλάδων των ΕΔ (ο "πυρήνας" των ειδικών δυνάμεων απέδωσε ικανοποιητικά).

-Συνέργεια με τοπικές δυνάμεις αμέσου επεμβάσεως (εδώ ο συντονισμός απείχε αρκετά από το να είναι ικανοποιητικός)...

-Ενεργοποίηση αεροπορικών δυνάμεων (χαμηλές διαθεσιμότητες, συνολικά)

Στην άσκηση μετείχαν μεταφορικά Ε/Π του ΣΞ (χαμηλές οι διαθεσιμότητές τους), μεταφορικά α/φ της ΠΑ (πολύ χαμηλές οι διαθεσιμότητές τους) και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων των Κλάδων των ΕΔ. Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιοχές (νήσους) του Κεντρικού και Ανατολικού Αιγαίου.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, Α/Α συστημάτων και όπλων των 3 κλάδων των ΕΔ της χώρας.

 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Καμμένος δήλωσε:
«Σήμερα, με εντολή που έδωσε τις πρωινές ώρες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ενεργοποιήσαμε την Άσκηση «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 2» του 2015. Η σημερινή Άσκηση είχε σκοπό την ανακατάληψη αεροδρομίων του ανατολικού Αιγαίου, ενεργοποίηση του συνόλου της Αεράμυνας της χώρας και κινητοποίηση του συνόλου των Ειδικών Δυνάμεων.
Θέλω να συγχαρώ όσους συμμετείχαν σε αυτή την Άσκηση. Είχα τη χαρά σήμερα τα ξημερώματα να βρεθώ μαζί με τον κ. Αρχηγό στη Λήμνο, τη Χίο και τη Σκύρο, όπου έγιναν οι ρίψεις των αλεξιπτωτιστών των ΕΤΑ και εν συνεχεία προχωρήσαμε στο δεύτερο μέρος της επιχείρησης, μαζί με την Ζ' ΜΑΚ των Ειδικών Δυνάμεων, στην ανακατάληψη του αεροδρομίου της Ικαρίας.
Ήταν απόλυτα επιτυχής η συμμετοχή των Αξιωματικών, των Υπαξιωματικών, αλλά και των Εθνοφυλάκων. Η ανακατάληψη των αεροδρομίων έγινε σε λιγότερο χρόνο από τους προβλεπόμενους και σχεδιαζόμενους χρόνους. Ο συντονισμός των Ειδικών Δυνάμεων με τις επιτόπιες αρχές ήταν άριστος και οφείλω να πω ότι ήταν άριστος και ο συντονισμός των Εθνοφυλάκων οι οποίοι κινητοποιήθηκαν σήμερα το πρωί.
Ήταν μια άσκηση που διεξάγεται αρκετές φορές το χρόνο, η οποία είναι απαραίτητη για την ετοιμότητα και την εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους, από τους Αρχηγούς μέχρι και τον Εθνοφύλακα του πιο ακριτικού νησιού. Σήμερα αποδείξαμε, για μία ακόμα φορά, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής κρίσης, έχουν υψηλό ηθικό, επαγγελματισμό και προασπίζουν με επιτυχία την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε πρόκληση. Είμαστε έτοιμοι για τον πόλεμο, για να διασφαλίσουμε την ειρήνη, γιατί η ειρήνη διασφαλίζεται μόνο όταν είσαι απόλυτα έτοιμος να αντιμετωπίσεις την οποιαδήποτε πρόκληση».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του