TELEGRAPH-LA STAMPA KAI H ΚΑΘΕ “ΚΟΥΤΣΗ ΜΑΡΙΑ” ΤΗΣ Ε.Ε “ΒΛΕΠΟΥΝ” ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΙΕΣ, ΧΡΕΟΚΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ…. “ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ”! ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ….

game-over-wallpaper-hd

Ποια σενάρια έχουν προκύψει τις τελευταίες ώρες. Ποιοι μιλούν για Ελληνική χρεοκοπία και πώς θα κυλήσουν οι εξελίξεις στη χώρα μας μέσα στις ερχόμενες μέρες; Και οι ιταλικές εφημερίδες μπήκαν πλέον στο παιχνίδι των σεναρίων για την Ελλάδα με την La Stampa να αναφέρει ότι Βερολίνο και Φρανκφούρτη επεξεργάζονται «σχέδια Β» για την Ελλάδα. Από την άλλη με ένα αιχμηρό κείμενο η Telegraph προειδοποιεί την Αθήνα ότι το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του και θα αναγκαστεί να συνθηκολογήσει και να παραδεχθεί την ήττα της….
Χτυπήματα και βολές από παντού και οι καταστάσεις εκρηκτικές για την χώρα μας!


«Μετά από τρεις μήνες έντονων συνομιλιών, ψεύτικες ελπίδες και απειλές περί χρεοκοπίας, το φινάλε του παιχνιδιού της Ελλάδας πλησιάζει» γράφει η εφημερίδα και ξεδιπλώνει τα δεδομένα.
«Εχοντας προειδοποιήσει [σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση] ότι θα ξεμείνει από χρήματα προκειμένου να εξακολουθήσει να παρέχει τις βασικές βασικές λειτουργίες μιας κυβέρνησης, τα μετρητά της Ελλάδας αγγίζουν τελικά το σημείο καμπής.
Ως ένας δυσοίωνος προάγγελος του τι πρόκειται να ακολουθήσει εκατοντάδες συνταξιούχοι έδωσαν μάχη για να αποκτήσουν πρόσβαση στις συντάξεις τους την περασμένη Τετάρτη, καθώς οι ελληνικές αρχές προσπάθησαν να βρουν τα χρήματα για να γίνουν οι μηνιαίες πληρωμές συντάξεων.
Το έλλειμμα αυτό είναι συνδεδεμένο με τις συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες μετρητών έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία τελειώνουν γρήγορα.

chart_1_7_0
Η δαμόκλειος σπάθη του Ντράγκι
Αυτή η ρευστότητα έκτακτης ανάγκης (ELA), η οποία έχει φτάσει τα 77 δισ. Ευρώ, μοιάζει με «Δαμόκλειο Σπάθη» που επικρέμεται πάνω από τη χώρα.
Με τις διαπραγματεύσεις να δείχνουν πιο αισθητή πρόοδο, η ΕΚΤ σχεδιάζει να θέσει ένα σταθερό ανώτατο όριο για τον ELA, ώστε να αναγκάσει τις τράπεζες να υποστούν ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» για τις εγγυήσεις που χρειάζονται προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια.
Είναι μια τακτική που αρχίζει να μοιάζει τρομακτικά στις απειλές οι οποίες οδήγησαν την Ιρλανδία τελικά να υποκύψει στους όρους το πακέτου διάσωσης το 2010.
Εν τω μεταξύ, οι υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας στο Ευρωσύστημα, έχουν υπερβεί τα 110 δισ.ευρώ και ραγδαία φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη που δεν έχει φτάσει από το 2012, οπότε η Ελλάδα αναγκάστηκε να προβεί στην μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ομολόγων του ιδιωτικού τομέα, στην ιστορία.
Σε περίπτωση που υπάρξει αδυναμία πληρωμών και χρεοκοπία από την Ελλάδα, μένει να δούμε αν η υπόλοιπη ευρωζώνη θα πληρώσει το λογαριασμό για το χάος που θα προκληθεί στο ευρωσύστημα από το παθητικό του TARGET 2, σύμφωνα με αρθρο που διαβάσαμε.
Η μετά-χρεοκοπίας εποχή στην Ελλάδα, παραμένει στον αέρα. Θεωρητικά, θα μπορούσε η Αθήνα να παραμείνει προσωρινά στη νομισματική ένωση – μια κατάσταση που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την καλή θέληση της ΕΚΤ.Σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: «Όποιος φοβάται αυτό το παιχνίδι, χάνει». Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να συνθηκολογήσει και να παραδεχθεί, τελικά, την ήττα, όπως αναφέρει πρακτορείο ειδήσεων.
chart4
Οι Ελληνες προκαλούν και η κρίση βαθαίνει – Ο κίνδυνος να γίνουν… Αργεντινή
Σε άλλο άρθρο της, η Telegraph ξιφούλκησε και πάλι κατά της Αθήνας υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να προχωρήσει στις κεντρικές προεκλογικές υποσχέσεις της, μια στάση που απειλεί να τορπιλίσει κάθε ελπίδα για αναστροφή των συνεπειών ενός Grexit.
Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, η Αθήνα δεν δείχνει διατεθειμένη να αποστεί από τα σχέδια της που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων. Μια πηγή του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή εντολή για να κάνει μια συμφωνία πέραν των κόκκινων γραμμών της και γι’ αυτό το λόγο δεν θα το κάνει». Μάλιστα, προσέθεσε πως η Ελλάδα δεν θα υποβάλλει οποιαδήποτε συμφωνία που θα παρατείνει τα «εγκλήματα» της λιτότητας εις βάρος της χώρας.«Αυτά δείχνουν πως τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν παγιωμένα όσο ποτέ παρά το γεγονός ότι η Αθήνα είναι κοντά στην άβυσσο της αθέτησης των υποχρεώσεών της προς τους δανειστές της. Οι τελευταίοι συνεχίζουν να απαιτούν από τη νέα κυβέρνηση να προβεί σε μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, το πάγωμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν πως ένα Grexit θα βυθίσει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση της οικονομίας», αναφέρει το άρθρο.
Επικαλείται, δε, την άποψη του οικονομολόγου της BofA, Ρούμπεν Σεγκούρα-Κεϊουέλα, σύμφωνα με την οποία: «Με τη χώρα να είναι εκτός αγορών, θα υπάρξει απότομη υποτίμηση του νομίσματός της, θα υπάρξει πιστωτική κρίση και μια αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, ενώ η ελληνική οικονομία θα υποστεί συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε πρωτοφανές επίπεδο ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα».
chart_17_0
Προάγγελος
Ένας δυσοίωνος προάγγελος του τι μπορεί να συναντήσει η Ελλάδα, είναι η πρόσφατη δυσκολία που αντιμετώπισε το κράτος να πληρώσει τις συντάξεις. Κάτι που επισήμως η κυβέρνηση απάντησε πως ήταν «τεχνικό πρόβλημα». Ο αναλυτής της BofA προσθέτει πως η θέση της Ελλάδας θα εξισωθεί με εκείνη της Αργεντινής του 2000. Οι φόβοι των δανειστών είναι ότι η Ελλάδα θα σπάσει την ιερότητα της νομισματικής ένωσης, ενώ ένα εσωτερικό σημείωμα του ΔΝΤ προειδοποιούσε ότι ένα Grexit θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό στην Ελλάδα.
Παρά το γεγονός ότι η αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας της Ελλάδας έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την άλλη πλευρά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να μιλήσει για τις κόκκινες γραμμές τις οποίες η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διασχίσει. Παράλληλα, υπάρχει και η άποψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δεχθεί τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας και της δραχμής. Στο μεταξύ, λόγω της Πρωτομαγιάς, το ΔΝΤ μετέφερε τη δόση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ (200 εκατομμύρια ευρώ) για τις 6 Μαΐου, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας που πρέπει να δώσει ως τις 12 του μήνα 760 εκατομμύρια ευρώ προς το Ταμείο.
chart_2_2_0
Οι βολές Φίσερ
Το άρθρο σημειώνει πως η ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα είπε ο Μπενουά Κερέ, ενδέχεται να αυξήσει το όριο των ελληνικών τραπεζών για την έκδοση εντόκων γραμματίων. Ένα όριο που είχε επιβάλλει σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έκθεση των τραπεζών στο κράτος. Από την άλλη, σε πρόσφατο άρθρο του ο Γιόσκα Φίσερ είχε ασκήσει έντονη κριτική προς την Ελλάδα λέγοντας πως: «Θα πρέπει να καταλάβει πως δεν γίνεται τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της, τη στιγμή που η υπομονή εξαντλείται με την μικροπολιτική του Τσίπρα. Η Ευρώπη θα χρειαστεί να αφήσει τις ψευδαισθήσεις της για τα αποτελέσματα ενός Grexit».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του