ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΩΡΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ Με "αερογέφυρα" έρχονται τα 900 εκατ.ευρώ στην Ελλάδα - Μ.Ντράγκι: "Είναι απαραίτητη η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους"

Έκτακτες πτήσεις μεταφορικών αεροσκαφών C-130 της ΠΑ που θα "εξασφαλίσουν" την
ρευστότητα, πραγματοποιούνται από χθες με σκοπό να γεμίσουν τα ΑΤΜ με 20αρικα και 50αρικα καθώς είχαν κυριολεκτικά αδειάσει, και την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι δείχνοντας και αυτός την αντίθεση του με το Βερολίνο δήλωσε ότι "Είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα"Πρόκειται για τα 900 εκτ.ευρώ που ενέκρινε σήμερα η ΕΚΤ να χορηγηθούν στις ελληνικές τράπεζες μέσω ΕLA. Το ζήτημα ήταν τυπικό, οι πτήσεις είχαν ξεκινήσει από χθες, καθώς τα ATM δεν διέθεταν πλέον "ρευστό", και τα γέμιζαν όλη την νύχτα για να προλάβουν τους πρώτους πολίτες που θα πήγαιναν σε αυτά για ανάληψη τις πρωινές ώρες.Σε αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της EKΤ.Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι το ποσό της αύξης του ELA ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.Είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου. "Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει ποτέ ότι είναι απαραίτητη μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα", είπε. "Το θέμα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή ανακούφισης χρέους για τη χώρα".

""Δεν θέλω να υποτιμήσω τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κεντρική τράπεζα στις αποφάσεις για την Ελλάδα", τόνισε ο Ντράγκι, σημειώνοντας ότι η συνολική έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα από το ευρωσύστημα ανέρχεται στα 130 δισ. ευρώ.

Ο γενικός στόχος του κειμένου της Συνόδου Κορυφής ήταν να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα γίνει μια ακμαία οικονομία, επισήμανε.

Όλες οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν βελτιώσει την ποιότητα των εγγυήσεων που έχουν δεσμευθεί από τις ελληνικές τράπεζες. Η αποστολή μας είναι να δράσουμε με βάση την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι μέλος της ζώνης του ευρώ. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν προστατεύσει τους καταθέτες. Τα Capital controls είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης, πρόσθεσε.

Αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από την ελληνική πλευρά για ενδεχόμενο άνοιγμα των τραπεζών, με παράλληλη ισχύ των capital controls.

Όσο για τα capital controls αναμένεται να αρθούν ένα μήνα μετά τις εκλογές εάν αυτές προκύψουν το Φθινόπωρο (για Σεπτέμβριο-Οκτώβριο έκανε λόγο ο ΥΠΕΣ Ν.Βούτσης)

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής στην παροχή δανείου-γέφυρας ύψους 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχο με γνώση της απόφασης.

Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ψηφίσουν τα εθνικά κοινοβούλια για τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αυτά όμως δεν πρόκειται να τα δούμε την αγορά αλλά ούτε θα μπουν στην ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς είναι χρήματα που θα δοθούν για την πληρωμή των "αμαρτωλών" δόσεων σε ΕΚΤ και ΔΝΤ μέχρι τις 20 Ιουλίου και τέλος του μήνα αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε διατηρήσει αμετάβλητο το όριο του ELA στα 88,6 δισ. ευρώ, ενώ έχει αυξήσει και κατά 15% περίπου το «κούρεμα» που εφαρμόζει στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Τη Δευτέρα θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών, όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι οι πολίτες θα έχουν αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, τη δυνατότητα να κάνουν σωρευτική ανάληψη χρημάτων από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ΑΤΜ, ή τα γκισέ των τραπεζών, αντί να υποχρεούνται όπως σήμερα, να λαμβάνουν καθημερινά μόνο το ποσό των 60 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, όποιος πολίτης δεν κάνει χρήση της κάρτας ανάληψης για μια ή δυο ημέρες σημαίνει ότι την τρίτη ημέρα θα δικαιούται να λάβει το ποσό των 120.

Η διευκόλυνση αυτή γίνεται για να αποφευχθούν οι ουρές στα τραπεζικά καταστήματα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι πολίτες θα μπορούν να σηκώνουν από τα ΑΤΜ ποσό ύψους 180 ευρώ με μία δόση κάθε τρεις ημέρες, είτε 60 ευρώ κάθε δύο ημέρες, προκειμένου να μην βρίσκονται κάθε μέρα στις ουρές. Πρακτικά πάντως δεν αλλάζει κάτι στο όριο της ανάληψης, αφού παραμένει ουσιαστικά το ποσό των 60 ευρώ ανά ημέρα.


Σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες χρειάζονται περίπου 500 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετούν πολίτες και επιχειρήσεις εντός των υφιστάμενων ορίων των κεφαλαιακών περιορισμών (60 ευρώ ημερήσιο όριο αναλήψεων, εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων 120 ευρώ για συντάξεις, κ.ά.) και πλέον έχουν διαθέσιμα λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Στη βάση αυτή, η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ σήμερα Πέμπτη ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τις αναλήψεις μετρητών.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του