Θείο δώρο για την Ελλάδα το κινέζικο κραχ

krahΤο κλίμα νευρικότητας που κυριαρχούσε στις διεθνείς αγορές από την αρχή της εβδομάδας εντάθηκε χθες, καθώς στη συντήρηση της αβεβαιότητας για την «τελική λύση» του ελληνικού θρίλερ προστέθηκε ο προβληματισμός για το «κραχ» του κινεζικού Χρηματιστηρίου, που υποδεικνύεται ως ο βασικός «υπαίτιος» για τις έντονες ρευστοποιήσεις στην τιμή του πετρελαίου και των υπολοίπων εμπορευμάτων.Στο περιβάλλον αυτό, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διεύρυναν το σερί των πτωτικών συνεδριάσεων, καθώς οι προσδοκίες ότι θα έβγαινε «λευκός καπνός» για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών από το χθεσινό Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης διαψεύστηκαν. Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη και Μαδρίτη κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 1,5%-2%, ενώ ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις στις δύο κεφαλαιαγορές που θεωρούνται πιο ευάλωτες στον κίνδυνο μόλυνσης από τον ελληνικό «ιό», το Μιλάνο (-2,97%) και τη Λισαβόνα (-2,24%). Ολοι οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έχουν πλέον εισέλθει σε πεδίο διόρθωσης, αφού έχουν υποχωρήσει κατά 10% σε σχέση με τα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κινέζων τραπεζιτών σε τοπικά ΜΜΕ που ανέφεραν ότι σε 3 μέρες χάθηκαν "δέκα Ελλάδες" αφού η Κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να ρίξει τρισεκατομμύρια (!) για να στηρίξει την οικονομία.
Αναλυτικά, η εικόνα για τις κινεζικές μετοχές (σε μια σειρά αγορών) χειροτερεύει, καθώς δεν έχουν υποστεί απλώς διόρθωση, αλλά έχουν παγιδευθεί στα... νύχια των «αρκούδων», με απώλειες πάνω από 20% από τα υψηλά έτους. Ενδεικτικά, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, που λιγότερο από ένα μήνα πριν είχε προσεγγίσει υψηλό επταετίας, έχει υποχωρήσει έκτοτε πάνω από 30%, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι σκάει μία από τις μεγαλύτερες «φούσκες» στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα που είχε τροφοδοτηθεί με δανεικό χρήμα.
Παρότι οι κινεζικές αρχές έχουν καταφύγει σε πρωτοφανή μέτρα στήριξης, όπως τις απευθείας αγορές μετοχικών πακέτων σε κινεζικά blue chips, το «πάγωμα» των αρχικών δημοσίων εγγραφών και τη μείωση των προμηθειών διαπραγμάτευσης, εντούτοις δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν τη μαζική φυγή των επενδυτών, που αποτυπώθηκε και στην πορεία των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Alibaba, Baidu, JD.com κ.ά.).
O σχετικός δείκτης Bloomberg US-China Equity «βούτηξε» χθες κατά 8,4%, με τις σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του έτους να ανέρχονται στο 21%. Από τις 12 Ιουνίου οπότε ξεκίνησε το... made in China ξεπούλημα, η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών εταιρειών έχει μειωθεί κατά το ιλιγγιώδες ποσό των 3,2 τρισ. δολαρίων. Αλλο ένα 1,4 τρισ. δολ. έχει «παγιδευθεί» στα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σενζέν, καθώς 940 εταιρείες (το ένα τρίτο του συνόλου των εταιρειών που βρίσκονται στα ταμπλό) έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών τους.
Η Κινέζικη φούσκα, λοιπόν, έχει κάνει τους Ευρωπαίους να... καταπιούν τη γλώσσα τους αφού από την Ελλάδα περίμεναν την "κεραμίδα" αλλά τελικά τους ήρθε από αλλού και μάλιστα με φόρα.
Η Κίνα έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην Ευρώπη (μόνο στην Ελλάδα 1,2 δισ.), τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο νωόν νοείτο

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του