Ανασχηματισμός τώρα - Ρύθμιση χρέους και εκλογές το φθινόπωρο;

Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά
τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο. Το επιδιωκόμενο για την κυβέρνηση σενάριο θέλει επίτευξη συμφωνίας για ρύθμιση του χρέους κι ύστερα προσφυγή στις κάλπες ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.Εκτός κυβέρνησης θα μείνουν οι τρεις υπουργοί που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος καθώς κι η Νάντια Βαλαβάνη που παραιτήθηκε από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών. Από τους υπουργούς που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ο Πάνος Σκουρλέτης εμφανίζεται να έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εργασίας κι ο Θοδωρής Δρίτσας αντίστοιχα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας. Πληροφορίες θέλουν πρόσωπα εκτός των κομματικών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο πρωθυπουργός μέσα στο σαρωτικό ανασχηματισμό να βάλει πρόσωπα που τον στήριξαν στη συμφωνία προκειμένου να οδεύσει προς τις κάλπες.

Θολό παραμένει το τοπίο στο κόμμα αυτό καθαυτό, μετά την υπερίσχυση του "όχι" στη συμφωνία στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενωμένος αλλά δε φαίνεται αυτή τη στιγμή τρόπος να συμβεί κάτι τέτοιο.

Προς το παρόν πάντως η κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης δε φαίνεται να κινδυνεύει αφού η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κάνει πρόταση μομφής, αφού από τη μία αν πέσει η κυβέρνηση θα υπάρξει ζήτημα με τους δανειστές, ενώ από την άλλη φάση η ΝΔ είναι ακόμη σε φάση αναζήτησης αρχηγού.

Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης περιέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με μήνυμά του στο Twitter. «Ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους και εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα και κόμμα που να μην είναι "2 σε 1"», έγραψε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να εφαρμόσει μια κακή συμφωνία που δεν πιστεύει με τρόπο που αφενός θα πείσει τους δανειστές αφετέρου θα του επιτρέψει να διατηρήσει το πολιτικό κεφάλαιο που του έχει απομείνει, ώστε να μπορεί να καρπωθεί μια πιθανή απόφαση για ρύθμιση του χρέους.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του