ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ...

Την ερχόμενη Παρασκευή οι δικηγόροι θα αποφασίσουν εάν θα κατέλθουν ή όχι σε αποχή διαρκείας για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,...
αν και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα και το δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου, θεωρείται βεβαία η αποχή του δικηγορικού σώματος.
Συγκεκριμένα, η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συγκαλεί εκτάκτως μεθαύριο Παρασκευή (2μ.μ.) στην Αθήνα την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση του δικηγορικού κόσμου για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Βασικά άρθρα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «πλήττουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών τόσο στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης όσο και στην διαδικασία των πλειστηριασμών ακινήτων, με στόχο να ευνοηθούν οι Τράπεζες σε βάρος των οφειλετών αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων».Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στις αρμόδιες διαρκείς επιτροπές της Βουλής.

Δεν παρέλειψε ο κ. Αλεξανδρής να υπενθυμίσει ότι τον Νοέμβριο του 2014 ο σημερινός πρωθυπουργός είχε καταδικάσει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο αυτό σχέδιο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που εισάγεται τώρα για ψήφιση, χαρακτηρίζοντάς το πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του δικαίου των αδυνάτων πολιτών.

Υπενθύμισε, επίσης, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αποδοκιμάστηκε σε πανελλαδικό δημοψήφισμα από το 93% του δικηγορικού σώματος αλλά και από το σύνολο του νομικού  κόσμου της χώρας.

Ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε επίσης στις ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται με το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην πολιτική δίκη και οι οποίες λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό «θα αποδειχθούν τελικά ανεφάρμοστες, στον εξοβελισμό της εμμάρτυρης απόδειξης και την θεσμοθέτηση μιας αποδεικτικής διαδικασίας βασισμένης κυρίως σε έγγραφα, η οποία αντιβαίνει τη κοινή λογική και την καθημερινότητα της δικαστικής πρακτικής».

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων επεσήμανε ακόμη ότι οι ασφυκτικές προθεσμίες που επιβάλλονται στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης και η αναπροσαρμογή των ποσοστών κατάταξης των πιστωτών, σε περίπτωση πλειστηριασμού ενυπόθηκων ακινήτων προς όφελος των τραπεζών, βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων.

Κατά τον κ. Αλεξανδρή, εγείρεται επίσης ζήτημα αντισυνταγματικότητας, καθώς όπως ρητά αναφέρεται στη σχετική  έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκύπτει ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Παράλληλα, η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, κατέθεσε στη Βουλή υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ παράλληλα γινόταν αναφορά στα νομοτεχνικά ελλείμματα του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ο κ. Αλεξανδρής, κατανοώντας -όπως είπε- τις καταστάσεις που βιώνει η χώρα, κάλεσε τη Βουλή:

-Να αναζητήσει τις αναγκαίες ισορροπίες στις κρίσιμες για την κοινωνία διατάξεις του επίμαχου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και
-Να υιοθετήσει τις λύσεις που υπάρχουν κι έχουν ήδη προταθεί για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης και των προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του