Σπείρα απατεώνων έκλεβε και εξαπατούσε ηλικιωμένους στη Βοιωτία

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, συνελήφθη 19χρονος ημεδαπός, μέλος σπείρας η οποία εξαπατούσε και διέπραττε κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων
Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται επιπλέον δύο ημεδαποί (36χρονος, 32χρονη) τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν πλήρωςΣτο πλαίσιο της έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, ενέχονται, κατά περίπτωση, σε τουλάχιστον (4) περιπτώσεις εξαπάτησης – κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων, σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας
Οι δράστες, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους, πάνω από -20.000- ευρώ

Γίνεται μνεία ότι ο 19χρονος συλληφθείς έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές για διάπραξη ληστειών, κλοπών και άλλων αδικημάτων και ο 36χρονος για απάτες και κλοπέΠαράθεση χρήσιμων συμβουλών από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς, συνελήφθη χθες (16-07-2015) το απόγευμα στο Ζεφύρι Αττικής, ένας 19χρονος ημεδαπός, μέλος σπείρας η οποία εξαπατούσε και διέπραττε κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων.

Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται επιπλέον δύο ημεδαποί και συγκεκριμένα ένας 36χρονος άνδρας και μία 32χρονη γυναίκα, τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν πλήρως.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, ενέχονται, κατά περίπτωση, σε τουλάχιστον τέσσερις (4) περιπτώσεις εξαπάτησης – κλοπών σε βάρος ηλικιωμένων, σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας, ενώ κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, πάνω από -20.000- ευρώ.

Ειδικότερα, χθες (16-07-2015) πρωινές ώρες σε περιοχή της Λιβαδειάς, ο 19χρονος και ο 36χρονος, επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, προσέγγισαν 78χρονη ημεδαπή και με το πρόσχημα διεκπεραίωσης διαδικασιών για την καταβολή επιδόματος στην κόρη της, την έπεισαν να τους οδηγήσει στην οικία της, προκειμένου να τους καταβάλλει το χρηματικό ποσό των (1.500) ευρώΑκολούθως οι δράστες, εντοπίζοντας σε δωμάτιο της οικίας της ηλικιωμένης χώρο απόκρυψης χρημάτων, της απέσπασαν αιφνιδιαστικά το χρηματικό ποσό των (15.000) ευρώ και διέφυγαν με το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 19χρονου.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, αστυνομικοί του οποίου κινητοποιήθηκαν άμεσα και κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αξιοποιώντας στοιχεία, να ταυτοποιήσουν τον ιδιοκτήτη του οχήματος των δραστών.


Όπως διαπιστώθηκε, ο 19χρονος είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για διάπραξη ληστειών, κλοπών και άλλων αδικημάτων, ενώ σε βάρος του είχε επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της εμφάνισής του στο Τμήμα Ασφαλείας Ζεφυρίου Αττικής.


Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς μετέβησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Ζεφυρίου, όπου ο 19χρονος εμφανίστηκε χθες το απόγευμα, προκειμένου να τηρήσει τον σε βάρος του περιοριστικό όρο και προχώρησαν άμεσα στην προσαγωγή του. Επιπλέον σε έρευνα που διενήργησαν στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν στο εσωτερικό του και κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα, τα οποία ανήκαν στον 36χρονο συνεργό του.

Ο 19χρονος αναγνωρίστηκε από την 78χρονη, ως ένας εκ των δραστών της σε βάρος της κλοπής και απάτης, ενώ ακολούθως ταυτοποιήθηκε και ο 36χρονος για την εμπλοκή του στην συγκεκριμένη υπόθεση.
Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω δράστες ενέχονται και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις, ενώ επίσης διαπιστώθηκε η εμπλοκή στη σπείρα ακόμη μίας τουλάχιστον 32χρονης ημεδαπής, τα στοιχεία της οποίας ταυτοποιήθηκαν πλήρως.


Συγκεκριμένα οι ανωτέρω δράστες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, ενέχονται, κατά περίπτωση, επιπλέον στις ακόλουθες εγκληματικές ενέργειες:


Πρωινές ώρες της 19-05-2014, στην Πέτρα Βοιωτίας, έπεισαν 87χρονο ημεδαπό, να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των (850) ευρώ, με το πρόσχημα ότι ένας εκ των δραστών είναι λογιστής του γιου του.

Πρωινές ώρες της 25-10-2014, στην Αγία Παρασκευή Βοιωτίας, έπεισαν 81χρονη ημεδαπή, να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των (400) ευρώ, με το πρόσχημα της καταβολής των ανωτέρω χρημάτων σε υποκατάστημα τράπεζας, για λογαριασμό του γιου της. Επιπλέον αφαίρεσαν, από δωμάτιο της οικίας της, το χρηματικό ποσό των (3.600) ευρώ.

Πρωινές ώρες της 26-06-2015, στη Λιβαδειά, έπεισαν ομοίως 80χρονη ημεδαπή, να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των (2.800) ευρώ, με το πρόσχημα της καταβολής των ανωτέρω χρημάτων σε υποκατάστημα τράπεζας, για λογαριασμό του γιου της.

Γίνεται επίσης μνεία ότι ο 36χρονος έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Διωκτικές Αρχές για απάτες και κλοπές, ενώ η έρευνα συνεχίζεται από το Τμήμα Ασφαλείας Λιβαδειάς, για την διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας του/των συνεργού/ων τους, καθώς και της τυχόν εμπλοκής τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του 19χρονου κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς οδηγείται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λιβαδειάς.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρόληψης ανάλογων περιστατικών, παραθέτει χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες και ιδίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πείθονται εύκολα από άγνωστα άτομα που τους πλησιάζουν με σκοπό την εξαπάτησή τους.


Σημειώνεται ότι οι επιτήδειοι έχοντας συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικές με τα υποψήφια θύματά τους, τα πλησιάζουν αιφνιδιαστικά και χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα όπως ότι είναι γνωστοί συγγενών τους, λογιστές, εφοριακοί κ.λ.π., ζητούν χρήματα προφασιζόμενοι την εξόφληση χρέους για λογαριασμό των συγγενικών τους προσώπων. Συγκεκριμένα:

Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λ.π.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών Αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις Αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.


Επισημαίνεται ότι χρήσιμες πληροφορίες για την αποφυγή περιπτώσεων απάτης, καθώς και της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούν οι δράστες, είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, www.hellenicpolice.gr - Οδηγός του Πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του