ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ "ΚΟΣΜΟΥΣ" ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣEIΣ Mάχη στήθος με στήθος του "Ναι" και του "Οχι" - Ο ρόλος της '"κρυφής" ψήφου του Λαϊκού Συνδέσμου και της "απείθαρχης" ψήφου του ΚΚΕ

Οριακή νίκη του "ΝΑΙ" ή του "ΟΧΙ" αποτυπώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν
σήμερα, τελευταία ημέρα που ο νόμος επιτρέπει δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων.
Μέσα σε αυτές διαγράφονται ανάγλυφα οι δύο κόσμους: Ο ένας των ηλικιωμένων και των οικονομικά ευκατάστατων ψηφίζουν "ΝΑΙ" και ο άλλος των νέων (συντριπτική πλειοψηφία στις ηλικίες 18-24 του "ΟΧΙ") και των μορφωμένων και των οικονομικώ αδύναμων που ψηφίζουν "ΟΧΙ".
Πριν παραθέσουμε τα αποτελέσματα τριών δημοσκοπήσεων να σημειώσουμε μία παρατήρηση που έκανε σε σχετική ερώτηση του defencenet.gr ένας από τους πλέον έμπειρους και με μεγάλη συγγραφική διαδρομή στο αντικείμενό του, επικοινωνιολόγος Διαμαντής Μπασαντής. τον ρόλο που πιθανόν να διαδραματίσει η "κρυφή" - με την έννοια της μη δημοσιοποίησης στις δημοσκοπήσεις, ψήφος του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή και της "απείθαρχης" ψήφου του ΚΚΕ που επίσης δεν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις:"Διακρίνουμε μια χαμηλή συσπείρωση στις σημερινές μετρήσεις στους ψηφοφόρους του συγκεκριμένου ακροδεξιού κόμματος. Είναι η ίδια η εικόνα που υπήρχε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αλλά στην κάλπη έφτανε το 90% η συσπείρωσή τους.

Τι θέλω να πώ: Οι ψηφόροι τους δεν δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστό 40% τι ψηφίζουν. Ετσι άλλα εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις και άλλα στις εκλογές.

Πιθανόν εδώ λοιπόν να υπάρχει μια "κρυφή" δεξαμενή ψήφων υπέρ του "ΟΧΙ" που είναι αδύνατον να καταγραφεί.

Από την άλλη πλευρά έχουμε το ΚΚΕ. Είναι σαφές ότι το 50% των ψηφοφόρων του δεν πειθαρχεί στην γραμμή της αποχής που έδωσε η ηγεσία του κόμματος, ενώ έχει έντονα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά το ίδιο το εκλογικο σώμα του ΚΚΕ. Είναι σαφές ότι το "ΟΧΙ" ενισχύεται από τις ψήφους των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν τη γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε η ηγεσία του κόμματος και στρέφονται κατά 39% προς το «Όχι» και κατά 13% προς το «Ναι».

Από την άλλη το "ΝΑΙ" θα μπορούσε να κερδίσει από το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι οικονομικά αδύναμοι που εν δυνάμει θα ψήφιζαν "ΟΧΙ" δεν θα ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους κάτι που μπορεί να κοστίσει στο στρατόπεδο του "ΟΧΙ" και να δώσει τη νίκη στο "ΝΑΙ"."

Ας δούμε και τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Public Issue: Μπροστά το «όχι» με 0,5% το "ΟΧΙ"

Τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue για λογαριασμό της ιστοσελίδας της εφημερίδας «Αυγή» δείχνει πολύ μικρό προβάδισμα 0,5% του «Ναι» (43%) στην πρόθεση ψήφου έναντι του «Ναι» (42,5%).

Όπως όμως παρατηρεί η εφημερίδα, «αν συνεκτιμηθεί στην πρόθεση ψήφου η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, τα αποτελέσματα μεταβάλλονται οριακά μεν, αλλά αρκετά για να αλλάξει ο νικητής, καθώς το Ναι φαίνεται να προηγείται με 0,5%».

Στην πρόθεση ψήφου, το «Ναι» συγκεντρώνει 42,5%, το «Οχι» 43%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, ενώ 3,5% δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν, το λευκό - άκυρο είναι 1%, ενώ 1% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το «όχι» συγκεντρώνει 45%, το «ναι» 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, το 4% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει, το 1,5% είναι λευκό/άκυρο ενώ 0,5% δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν.
Στην παράσταση νίκης (σ.σ. το ερώτημα είναι «ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε την Κυριακή, ποιο πιστεύετε ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα; Το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ; ποσοστό 39% συγκεντρώνει το «όχι», ποσοστό 50% συγκεντρώνει το «ναι», χωρίς γνώμη είναι το 11%.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 54% διαφωνεί με την απόφαση να γίνει δημοψήφισμα, το 42% συμφωνεί, το 1% είναι χωρίς γνώμη, το 2% ούτε συμφωνούν/ούτε διαφωνούν.
Ως προς τα ποιοτικά στοιχεία, η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες σε ποσοστό 44% θα ψηφίσουν «ναι» και επίσης 44% θα ψηφίσουν «όχι». Οι γυναίκες θα ψηφίσουν «ναι» σε ποσοστό 41% και «όχι» σε ποσοστό 42%.
Οι ηλικίες 18 - 24 στηρίζουν το «όχι» σε ποσοστό 71% και το «ναι» σε ποσοστό 20%. Στις ηλικίες 25 - 34, το «όχι» έχει 59%, το «ναι» 26%. Στις ηλικίες 35 - 44 το «όχι» έχει 34%, το «ναι» έχει 53%. Στις ηλικίες 45 - 54, το «όχι» έχει 48% και το «ναι» 36%. Στις ηλικίες 55 - 64 το «όχι» συγκεντρώνει 44%, το «ναι» 47%. Στις ηλικίες από 65 και άνω, το «όχι» έχει 26% και το «ναι» έχει 56%.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ανά περιοχές. Στην Αθήνα, το 45% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 40% υπέρ του «όχι». Στη Θεσσαλονίκη το 39% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 44% υπέρ του «όχι». Στη Λοιπή Ελλάδα το 42% τάσσεται υπέρ του «ναι» και το 45% υπέρ του «όχι».
Η δημοσκόπηση της Public Issue διενεργήθηκε στο διάστημα από 30 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου σε δείγμα 1.053.
Στην δημοσκόπηση της GPO για το Mega το «Ναι» έχει οριακό προβάδισμα με 0,4%.
Η μέτρηση της Public Issue για λογαριασμό της «Αυγής» δείχνει πολύ μικρό προβάδισμα 0,5% του «Οχι» (43%) στην πρόθεση ψήφου έναντι του «Ναι» (42,5%). Ωστόσο, αν συνεκτιμηθεί στην πρόθεση ψήφου η πιθανή ψήφος των αναποφάσιστων, τα αποτελέσματα μεταβάλλονται οριακά μεν, αλλά αρκετά για να αλλάξει ο νικητής, καθώς το «Ναι» φαίνεται να προηγείται με 0,5%.
Τέλος, στην μέτρηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» το «Ναι» έχει οριακό προβάδισμα της τάξης του 0,6%.
GPOΟριακό προβάδισμα του «Ναι» με 0,4%
Οριακό προβάδισμα του «Ναι» σε δημοσκόπηση της GPO, με ποσοστό 44,1% συγκριτικά με το 43,7% του «Οχι».
Πιο συγκεκριμένα, το 41,0% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα «σταυρώσει» το «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ στη θετική απάντηση τείνει και το 3,1%.
Αντίθετα, υπέρ της κυβέρνησης τάσσεται το 41,8%, το οποίο είναι σίγουρο πως θα ψηφίσει «Οχι». Το ποσοστό υπέρ του «Οχι» συμπληρώνει το 1,9% που απαντά «μάλλον όχι».
Το ποσοστού του λευκού ή του άκυρου αγγίζει το 2,5%, ενώ το ΔΞ/ΔΑ το 9,7%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποσοστά που αποκαλύπτουν την πρόθεση ψήφου κάθε ηλικίας. Οι νέοι 18-29 ετών υποστηρίζουν το «Οχι» σε ποσοστό 59,3%, ενώ οι άνω των 60 ετών ψηφίζουν κατά 56,6% το «Ναι».
Οσον αφορά το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος, εάν είναι το ναι ή όχι στο ευρώ, το ποσοστό των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το ερώτημα είναι «ναι ή όχι στο ευρώ» φτάνει το 44,4%, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 49,7%. Την επιλογή δεν ξέρω/δεν απαντώ έκανε το 5,9%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη σε ποσοστό 75,2%, ενώ το «Οχι» επιλέγει το 23,5%.
Alco: Μπροστά το «Ναι» με 0,6%
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που έγινε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος» δείχνει μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στο «Ναι» και το «Οχι».
Σε δείγμα 1.400 ψηφοφόρων από την 1η έως τις 3 Ιουλίου καταγράφει οριακή πρωτιά στο «Ναι» με 0,6%, το οποίο συγκεντρώνει 41,7%, ενώ το «Οχι» έχει 41,1%.
Στο 10,7% είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, ενώ το 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και το 2,4% ότι θα προτιμήσει το λευκό.
Οι ψηφοφόροι ανά κόμμα δείχνουν ότι επιλέγουν τη γραμμή του κάθε κόμματος, με το «Ναι» να είναι περίπου στο 77-78% για ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Αντιστοίχως, φανατικότεροι υπέρ του «Οχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ, που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του