ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ "ΑΥΤΟΜΑΤΗ" ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Σενάρια τρόμου για "κούρεμα" καταθέσεων διασπείρουν οι FT - Διαψεύδει η κυβέρνηση

Σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης κάνουν οι ελληνικές τράπεζες, μετά από σχετική οδηγία της ΕΚΤ
σύμφωνα με τους Financial Times, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει "κούρεμα" κάτω από 100.000 ευρώ (πάνω από 100.000 ευρώ είναι ελάχιστες οι εναπομείνασες καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες), όπως σημειώνουν κάποια ελληνικά ΜΜΕ "Οι ελληνικές καταθέσεις είναι εγγυημένες μέχρι τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τραπεζικές οδηγίες της ΕΕ, αλλά το ταμείο εγγύησης καταθέσεων της Ελλάδας ανέρχεται σε μόλις 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση μίας τραπεζικής κατάρρευσης", σημειώνουν οι Financial Times.
Η εφημερίδα επικαλείται πηγές ανάμεσα σε τραπεζίτες και επιχειρηματίες, που υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ντο "ΝΑΙ" και μιλάνε για "κούρεμα" τουλάχιστον 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, για τουλάχιστον μία τράπεζα.Βέβαια οι FT αναφέρουν ότι "Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών δεν είναι μεν ζήτημα αυτή τη στιγμή, αλλά προφανώς οι τράπεζες θα επηρεαστούν από πόσο σύντομα η χώρα θα μπει σε νέο πρόγραμμα".

Ενα ελληνικό bail-in θα μπορούσε να μοιάζει με το πλάνο διάσωσης που είχε συμφωνηθεί για την Κύπρο το 2013, γράφουν οι Financial Times, όταν τα χρήματα των καταθετών «κατασχέθηκαν», για να καλυφθούν οι τράπεζες, με ένα «κούρεμα» που επιβλήθηκε στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Αλλά η περίπτωση της Κύπρου δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Ελλάδας. Αλλωστε στην Κύπρο οι καταθέσεις κάτω από 100.000 προστατεύθηκεμν.

Και μάλιστα αναφέρουν ότι το "κούρεμα" θα γίνει ακόμα και αν ψηφίσουν "ΝΑΙ" οι Ελληνες την Κυριακή: "Το κούρεμα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, αφότου η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης», ανέφερε μία πηγή των Financial Times για το θέμα. «Δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί αμέσως", συμπλήρωσε.

Οπως έχει απικαλύψει το defencenet.gr δεν πρόκειται και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει "κούρεμα" για ποσά κάτω από ν100.000 ευρώ αφού υπάρχει συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία και κοινοτικός νόμος που το απαγορεύει. Γι αυτό "φλερτάρει" η ΕΚΤ με ένα νόμο που θα επιτάσσει έκτακτη εφ'άπαξ φορολόγηση των καταθέσεων, κάτι που θα πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση, η οποία το απορρίπτει κάθετα!
Και κοινοποίηση επιστολής από τον EFSF προς την κυβέρνηση για τα 140 δισ. των δανείων
Στο μεταξύ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοινοποιήθηκε ήδη η απόφαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού EFSF ότι δικαιούται ανά πάσα στιγμή να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας μας.
Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο ΓΛΚ από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Τα δάνεια του EFSF στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του μηχανισμού.
Με ανακοίνωσή του νωρίτερα, ο EFSF αποσαφηνίζει ότι του «διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής, και προσθέτει ότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του σε στενή συνεργασία με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
«Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και ο EFSF θα εξετάζει τη θέση του τακτικά», προσθέτει η διοίκηση του μηχανισμού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του