ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ...

...Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ...ΝΟΜΟΣ...
Κατασχέσεις πολλών ταχυτήτων ετοιμάζει η εφορία. Με βάση το νέο Μνημόνιο, αλλάζουν...
τα ακατάσχετα όρια για όσους οφείλουν φόρους στο Δημόσιο.
Με εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, τα νέα μέτρα κατάσχεσης αρχίζουν να ενεργοποιούνται από σήμερα, ξεκινώντας όμως από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους μισθούς των 1.000 ευρώ και άνω, αφού τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από καταθέσεις στις τράπεζες έχουν παγώσει λόγω capital controls ως τα τέλη του μήνα, αλλά και γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η άλλη εγκύκλιος που αφορά τις κατασχέσεις-εξπρές και δημόσια διαπόμπευση σε μεγαλοφειλέτες που χρωστούν από 70.000 ευρώ και άνω.
Με τα νέα δεδομένα:1. Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 το όριο για κατασχέσεις μισθών, απευθείας από τα χέρια του εργοδότη. Το ίδιο ισχύει για συντάξεις και για κοινωνικά επιδόματα.
· για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ½ αυτών

· για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού

2. Μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Αυτό σημαίνει ότι:

- Αν κάποιος λαμβάνει πχ 1.100 ευρώ μισθό, η εφορία μπορεί να ζητήσει από το λογιστήριο της επιχείρησης να βάλει στο λογαριασμό μισθοδοσίας του τα 1.050 ευρώ (τα χίλια μένουν ακατάσχετα) και τα μισά από τα 100 ευρώ να πηγαίνουν κατευθείαν στην εφορία.

- Αν κάποιος παραλείψει να δηλώσει έναν μοναδικό λογαριασμό στην εφορία, θα κατάσχονται όλα αδιακρίτως τα λεφτά.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει πως εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις κλπ βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως (αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών) είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις, δε, που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του ½ του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Η διάταξη εφαρμόζεται τόσο στις κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος της (δηλ. από 19-08-2015), ανεξάρτητα από το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων του Δημοσίου καθώς και στις ήδη επιβληθείσες ενεργείς κατασχέσεις για τις απαιτήσεις (από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα) του οφειλέτη έναντι του τρίτου που γεννώνται από την έναρξη ισχύος της (δηλαδή κατασχέσεις για τις οποίες ο τρίτος έχει προβεί σε θετική δήλωση και υφίστανται αποδοτέα από αυτόν ποσά στο Δημόσιο με βάση τις προγενέστερες διατάξεις).

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του