Βάζει σε εφαρμογή το διπλό Plan B o Τσίπρας



planbΜε δύο plan b, ένα για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και ένα για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, κινείται ο πρωθυπουργός 

Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνει ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα απαιτηθούν επώδυνα μέτρα που οδηγούν σχεδόν σε ολική ανατροπή του σχεδίου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, αλλά και ότι το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα επιβαρύνεται δραματικά για το ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο να συζητείται μετ' επιτάσεως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ήδη συζητείται ως σενάριο «εντίμου συμβιβασμού» με το κουαρτέτο η δρομολόγηση κλιμακωτών μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Το κεντρικό σενάριο προβλέπει μειώσεις από 2% έως και 30% σε περισσότερες από 800.000 επικουρικές συντάξεις άνω των 150 ευρώ. Βάσει του σχεδιασμού η πλειονότητα των συνταξιούχων που θα θιγούν, περίπου 692.000 λαμβάνει επικουρική σύνταξη από 150 έως 270 ευρώ. Μετά τις μειώσεις το ποσό της σύνταξης δεν θα υπερβαίνει τα 195 ευρώ.

Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο στο τραπέζι μπαίνει σύμφωνα με την «Καθημερινή» η τροποποίηση του εκλογικού νόμου με βασική αλλαγή το μπόνους των 50 εδρών που μπορεί να μειωθεί στις 30, να μην το δικαιούται πλέον μόνο το πρώτο κόμμα, αλλά και συνασπισμοί κομμάτων ή κόμματα που δεσμεύονται πριν από τις εκλογές ότι θα συνεργαστούν μετεκλογικά σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η μεταβολή του εκλογικού νόμου στην συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι προφανές ότι μπορεί να επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό ως καταλύτης για νέες κυβερνητικές συμμαχίες ή για διεύρυνση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακόμη και πριν τις επόμενες εκλογές.

Νέο τοπίο

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η στροφή του κ. Τσίπρα στα δύο plan b, δεν είναι άσχετη με το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των επικεφαλής του κουαρτέτου από την Αθήνα, στα κυβερνητικά γραφεία είναι διάχυτη η αίσθηση πως το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να κλείσει εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην επίτευξη των στόχων του 2016 μόνο μέσω της αύξησης των.

Ήδη σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους συνομιλητές του κ. Τσίπρα αφήνουν να εννοηθεί πως είναι θέμα χρόνου στο τραπέζι να μπει το plan b, το οποίο προβλέπει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης και στα «ρετιρέ» του ασφαλιστικού. Δηλαδή σε συνταξιούχους που λαμβάνουν πολλαπλές κύριες συντάξεις. Η πρόταση περιλαμβάνει αυστηρότερο πλαφόν το οποίο αναμένεται να πέσει στα 2.500 ευρώ για το συνολικό εισόδημα ενός συνταξιούχου από 3.000 που είναι σήμερα. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», πως δεν αποκλείεται τελικά ο πήχυς να πέσει στις 2.000 ευρώ.

Υπαναχωρήσεις αναμένεται ωστόσο να υπάρξουν και για την εθνική σύνταξη. Το σενάριο περιλαμβάνει αυτή να διαμορφώνεται στα 350 ευρώ για όσους έχουν έτη ασφάλισης από 15 έως 20 χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πως θεωρείται αμφίβολο εάν η υποχώρηση στο μέτωπο των επικουρικών συντάξεων θα αποδειχθεί επαρκής, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών. Εκφράζονται δηλαδή φόβοι, ότι η κυβέρνηση θα δεχτεί ασφυκτικές πιέσεις για κλιμακωτές μειώσεις στις κύριες συντάξεις από ένα ύψος και πάνω.

Ο εκλογικός νόμος

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το μέγεθος των κοινωνικών εντάσεων και η εύθραυστη κοινωνική κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης, οδηγούν τον κ. Τσίπρα στην ανάληψη πρωτοβουλίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να διασφαλίσει την κεντρική παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό.

Η μείωση του μπόνους των 50 εδρών που αποτελεί πάγιο αίτημα των μικρότερων κομμάτων, αλλά και η δυνατότητα του να μοιράζονται κόμματα που εμφανίζονται έτοιμα για μετεκλογική συνεργασία, εκτιμάται πως μπορεί να οδηγήσει σε αναδιάταξη του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού και να θέσει σε άλλη βάση τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως με το «Ποτάμι».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του