ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Η Deutsche Bank. KOYΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ(BAIL IN)ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΟΠΛΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ. ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ…


Deutsche-Bank1
Deutsche Bank: Αργός θάνατος της ελεύθερης αγοράς ή προστασία των πολιτών το bail in;Το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών είναι πιθανό να αυξηθεί, εκτιμά η Deutsche Bank
Τους κινδύνους να αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, εξαιτίας του αυστηρού πλαισίου κεφαλαιακής επάρκειας, ρευστότητας και διάσωσης με ίδια μέσα (bail – in), επισημαίνει η Deutsche Bank, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος για τους επενδυτές είναι υψηλός.
Στην τελευταία 15σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο » Free market in death? Europe’s new bail-in regime and its impact on bank funding» (Ελεύθερη αγορά σε θάνατο, Το νέο καθεστώς bail-in της Ευρώπης και οι επιπτώσεις του στην τραπεζική χρηματοδότηση), η Deutsche Bank, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι συνεχείς διασώσεις των τραπεζών από τις
κυβερνήσεις ήταν αναγκαίες για να αποφευχθεί η κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ένα νομικό πλαίσιο, για την αποτελεσματική λύση των τραπεζών, γρήγορα και χωρίς να προκαλούν σημαντική μόλυνση, έλειπε.
Για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμένων στο μέλλον, οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν πλέον αναπτύξει κανόνες λύσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά τα τελευταία χρόνια, εκτός από την αυστηροποίηση των κανόνων κεφαλαίου και ρευστότητας.
Ένα από τα εργαλεία λύσης είναι η διάσωση με ίδια μέσα (bail-in).
Η ιδέα στηρίχτηκε στο στόχο να διασφαλίσει ότι για τους επενδυτές, οι υψηλότερες αποδόσεις περιλαμβάνουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο, αποκαθιστώντας έτσι την πειθαρχία της αγοράς.
Οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να βασίζονται στις κρατικές εγγυήσεις πια.
Κατά συνέπεια, το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών είναι πιθανό να αυξηθεί, εκτιμά η Deutsche Bank.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι διατάξεις bail-in θα πρέπει να κριθούν και για την αλληλοσύνδεσή τους στον τομέα, καθώς και τον κρίσιμο ρόλο των τραπεζών στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
Επί του παρόντος υπάρχουν δύο έννοιες bail-in: Η συνολική ικανότητα Απώλειας – Απορρόφησης (TLAC) και η ελάχιστη απαίτηση για τα ίδια κεφάλαια και στοιχεία του παθητικού (MREL).
Παρά το γεγονός ότι μοιράζονται έναν κοινό στόχο, διαφέρουν ως προς το πεδίο εφαρμογής και τις λεπτομέρειές τους.
Οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ευθυγραμμίσουν τις δύο έννοιες για λόγους αποτελεσματικότητας.
Κάθε επιτυχημένη εφαρμογή μιας διαδικασίας λύσης απαιτεί ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντιλαμβάνονται το πλαίσιο εξυγίανσης ως αξιόπιστο.
Σε αντίθετη περίπτωση, η ανάλυση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα αναταραχή αν οι επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν μια κυβέρνηση να διασώσει την τράπεζα, και κατά συνέπεια να υπολογίσει λάθος το κόστος της αποτυχίας.
Πράγματι, οι αντιδράσεις της αγοράς δείχνουν ότι το νέο καθεστώς bail-in είναι αξιόπιστο. 
Τα κρατικά CDS έχουν αποσυνδεθεί σημαντικά από τα τραπεζικά CDS.
Ομοίως, οι οργανισμοί αξιολόγησης σε γενικές γραμμές δεν βλέπουν την υποστήριξη της κυβέρνησης δεδομένη πια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Εντός της ζώνης του ευρώ, ένας νέος θεσμός για την εξυγίανση των τραπεζών έχει δημιουργηθεί.
Ωστόσο, υπάρχουν και οι επικριτές που υποστηρίζουν ότι η προβλεπόμενη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι υπερβολικά πολύπλοκη για την επίτευξη αποτελεσμάτων γρήγορα.
Το βάθος της αγοράς για επιλέξιμα χρεόγραφα και νομική σαφήνεια είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα για τις τράπεζες και τους επενδυτές τους, καθώς οι τράπεζες έχουν να εκδώσει ένα σημαντικό ποσό επιλέξιμων τίτλων μέσα σε ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Η εξέταση των άλλων τραπεζών που κατέχουν αυτό το χρέος θα περιόριζε σημαντικά τον κίνδυνο των επενδυτών.
Στην κορυφή της θεμελιώδους αύξησης της επικινδυνότητας του τραπεζικού δανεισμού, και τα δύο αυτά αποτελέσματα είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών περαιτέρω, καταλήγει η Deutsche Bank.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του