«H ευδαιμονία και η νεωτερική ψευδαίσθηση της ευτυχίας», στον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας






Μια ομιλία ξεχωριστού φιλοσοφικού αλλά και πρακτικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου από τον ηλεκτρολόγο – μηχανικό και συγγραφέα κ. Ιωάννη Σ. Γκανάσο με θέμα «Η ευδαιμονία και η νεωτρική ψευδαίσθηση της ευτυχίας».

Ο κ. Γκανάσος, Βοιωτός συγγραφέας και λογοτέχνης από τον Άγιο Βλάσιο (Πανοπέα, έχει ασχοληθεί επί μακρόν με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, λογοτεχνία, αρχαιολογία και γλώσσα και έχει κάνει εκατοντάδες ομιλίες αναλόγου περιεχομένου, δίνοντας μια σύγχρονη διάσταση στην αρχαιοελληνική σκέψη και πολιτισμό, καθώς τα τοποθετεί στο σήμερα και τα συνδυάζει με τα σύγχρονα επιτεύγματα των θετικών επιστημών, της φυσικής και της αστρονομίας.

Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του, η ελληνική φιλοσοφία και σχεδόν το σύνολο του αρχαιοελληνικού στοχασμού διακήρυξε ότι η ευδαιμονία είναι ο ανώτατος τελικός σκοπός του ανθρώπου. Ο απώτατος στόχος μιας και πέραν αυτού δεν υπάρχει άλλος. Δηλαδή η μέγιστη ευτυχία και αυτό δύναται να επιτευχθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο για τον εαυτό του εντός της κοινωνίας αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας στην οποία ανήκει. Η επίτευξη της ευδαιμονίας καθίσταται ευκολότερα πραγματοποιήσιμη όταν αποτελεί κοινωνικό ζητούμενο και σκοπό και όχι μεμονωμένη ατομική επιδίωξη. Ο ενικός άνθρωπος ευτυχεί καλλίτερα σε μια κοινωνία κατά το μάλλον ή ήττον ευτυχισμένη.

Και συνεχίζοντας συμπλήρωσε ότι η παρούσα διάλεξη αποσκοπεί στο να καταδείξει την ουσιαστική διαφορά μεταξύ αυτού που έχουμε ξεχάσει και καλείται γενικότερα Ευδαιμονία από τους προγόνους μας, κατά τους αιώνες του υψηλού φιλοσοφικού στοχασμού που σημάδεψε έκτοτε όλη την ανθρωπότητα, και της μετέπειτα επικρατέστερης νεωτερικής άποψης της Ευτυχίας, που αν και συγγενείς έννοιες δεν ταυτίζονται και εκλαμβάνουν στο πέρασμα των αιώνων και των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών διαφορετικό εννοιολογικό φορτίο, ήτοι την ψευδαίσθηση της ευτυχίας ως το κυνήγι ανέφικτων απολαύσεων.

Η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Άννα Νικολάου προλογίζοντας τη βραδιά αναφέρθηκε στη σταθερή επιδίωξη του Συλλόγου να πλησιάσει τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Μια επιδίωξη που στόχο έχει να εκμαιεύσει τα μυστικά του, για να μπορέσουμε να τα εφαρμόσουμε στη δική μας καθημερινή προσωπική και κοινωνική ζωή, μέσα από τη διαδικασία που προτάσσουν οι πρόγονοί μας: διδαχή της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, μελέτη και άσκηση.

Τη βραδιά έκλεισε με την ευχή που αβίαστα βγήκε από την ομιλία του εκλεκτού καλεσμένου «Ευδαιμονείτε».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του