ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ! Καρτέλ στις τιμές των καλλυντικών από την Hondos Center...







Στο «ξήλωμα» του καρτέλ που είχε δημιουργηθεί, σύμφωνα με καταγγελίες, στην αγορά των καλλυντικών προχωράει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παράλληλα με το «ξεσκόνισμα» του φακέλου για το καρτέλ των εργολάβων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "δημοκρατία". Πρόκειται για μία αγορά με τζίρο γύρω στα 900.000.000 ευρώ, τζίρο που πριν από την κρίση άγγιζε το 1,5 δισ. ευρώ.

Ύστερα από καταγγελίες της εταιρείας Notos Com Συμμετοχές, η Επιτροπή διενήργησε έρευνα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χονδρική και λιανική πώληση καλλυντικών. Το ένα σκέλος των καταγγελιών αφορά πέντε εταιρείες χονδρικής εμπορίας επώνυμων καλλυντικών. Πρόκειται για τις: Estee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits De Luxe Hellas AE, Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ και Parfums Christian Dior Hellas AEBE. Το δεύτερο σκέλος των καταγγελιών αφορά τις εταιρείες υπό το σήμα «Hondos Center». Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, από τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους, τις καταθέσεις που έλαβε και τη σειρά ερωτηματολογίων που έστειλε εντοπίστηκαν αντι-ανταγωνιστικές συμφωνίες ανάμεσα στους παραπάνω χονδρεμπόρους καλλυντικών, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τον έμμεσο καθορισμό των τιμών μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών με τον καθορισμό ενιαίου ύψους εκπτώσεων.

H Hondos Center έχει υπαχθεί στη διαδικασία διευθέτησης και σήμερα ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το αποτέλεσμά της. Στη διαδικασία αυτή υπάρχουν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και κατατίθεται από την Επιτροπή μία πρόταση, η οποία, αν γίνει αποδεκτή από την εταιρεία, ουσιαστικά αποτελεί παραδοχή της χρησιμοποίησης αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών. Στη συνέχεια, η εταιρία παραιτείται από ένδικα μέσα και «επιβραβεύεται» με μείωση των προστίμων που θα επιβληθούν κατά 15%. Όπως τελικά ανακοινώθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 1.053.595 ευρώ. Η Ολομέλεια της Επιτροπής διαπίστωσε ότι οκτώ εταιρείες συμφερόντων των αδελφών Χόντου συμμετείχαν σε οριζόντια συμφωνία με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων τους, κατά παράβαση των εθνικών και ενωσιακών κανόνων περί ανταγωνισμού.


Σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρει πως διαπίστωσε ότι οι εταιρείες συμφερόντων των αδελφών Xόντου «HONDOS CENTER A.E.E. ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ», «ΑΤΗΝΗ ΧΟΝΤΟΣ Α.Ε.Ε.», «ΧΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Α.Ε.&Β.Ε.», «ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΕΙΔΗ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ Α.Ε.&Β.Ε.», «ANSWER A.E.E. ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΝΕΩΤΕΡΙΣΜΟΥ», στ) «STEP A.E.E. ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ», «MAKALDI A.E.E. ΕΙΔΩΝ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ» και «ΑΦΟΙ Σ. ΧΟΝΤΟΥ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ Α.Β.Ε.Ε.» είχαν προχωρήσει σε συμφωνίες με τις οποίες ρύθμιζαν από κοινού τις τιμές των προϊόντων που πωλούσαν.

Αντίθετα, οι εταιρείες Estee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits De Luxe Hellas AE, Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ και Parfums Christian Dior Hellas AEBE δεν έχουν υπαχθεί στην διευθέτηση και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα η ακροαματική διαδικασία.
Σημειώνεται πως η διαδικασία διευθέτησης διαφορών αφορά στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων παραδέχονται, εκούσια και ανεπιφύλακτα, τη συμμετοχή τους σε οριζόντια καρτελική σύμπραξη και διευκολύνουν τη διαδικασία διαπίστωσης της παράβασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι επιχειρήσεις σε βάρος των οποίων έχουν συλλεχθεί αποδεικτικά στοιχεία και έχει στοιχειοθετηθεί παράβαση του νόμου περί καρτέλ θα πρέπει να αναγνωρίσουν οριστικά και ανεπιφύλακτα τη συμμετοχή τους και την ευθύνη τους από αυτή και να παραιτηθούν από το δικαίωμά να λάβουν πλήρη πρόσβαση στον διοικητικό φάκελο της υπόθεσης και από το δικαίωμα ακρόασης στη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να δικαιολογείται η μείωση του προστίμου που επιβάλλεται από την Επιτροπή.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του