Siemens και η Deutsche Bank στα Paradise Papers!… Πάνω από χίλιοι Γερμανοί βρίσκονται στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων…





Στα Paradise Papers εμφανίζονται και πολύ μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank. Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζονται εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore.

Διετέλεσε το 2009 «ανεξάρτητος σύμβουλος» της ρωσοβρετανικής εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP. Η σύμπραξη ανάμεσα στη βρετανική BP και τη ρωσική Alfa έχει την έδρα της, όπως πολλές εταιρείες πετρελαίου, στις Παρθένες Νήσους. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και δυο άλλοι σύμβουλοι απευθύνθηκαν στο δικηγορικό γραφείο Appleby «για ορισμένα διαδικαστικά θέματα της εταιρείας σχετικά με το δίκαιο των Παρθένων Νήσων», αναφέρεται σε ένα email ενός Λονδρέζου δικηγόρου τον Οκτώβριο του 2011.

Εξαιτίας της διαμάχης με έναν άλλο πελάτη το δικηγορικό γραφείο Appleby δεν έδωσε τις συμβουλές. Λίγο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2011, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ -ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος- παραιτήθηκε. Το 2013 η σύμπραξη TNK-BP εξαγοράστηκε από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, στον οποίο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέλαβε ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου.
Ακόμη από τα Paradise Papers προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στην γερμανική ιστορία. Πρόκειται για την υπόθεση Κουρτ Ένγκελχορν, ο οποίος κέρδισε δισεκατομμύρια όταν πούλησε τη φαρμακευτική του εταιρεία. Το 2013 οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση, αλλά ήταν τόσο περίπλοκη ώστε οι κληρονόμοι και οι βαυαρικές αρχές κατέληξαν τελικά σε συμβιβασμό. Οι κόρες του Ένγκελχορν πλήρωσαν 145 εκατομμύρια ευρώ. Νέα στοιχεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή από όσο ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αισθάνεται ότι επιβεβαιώνεται στον αγώνα της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μετά τις αποκαλύψεις των «Paradise Papers» και επιδιώκει τώρα τη δημιουργία μιας ενιαίας «μαύρης λίστας» των χωρών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως φορολογικοί παράδεισοι, όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, γράφει η «Handelsblatt». Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιοργκ Σέλινγκ υποστηρίζει την πρωτοβουλία: «Το να συμπεριληφθούν σε «μαύρη λίστα” είναι μια δραματική εξέλιξη, όμως μετά από μια σειρά από παρόμοιες περιπτώσεις πρέπει επιτέλους να δράσουμε. Πρέπει να συζητήσουμε με τις εμπλεκόμενες χώρες και να καταστήσουμε σαφές ότι, όποιος δεν συνεργάζεται, θα καταλήξει στη λίστα».
Αντίθετα, ο προσωρινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ δεν θέλησε να αναφερθεί ευθέως στο θέμα κατά την πρώτη του εμφάνιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ. «Με ένα κοινό μέτωπο κατά των μη συνεργάσιμων χωρών μπορεί να ασκηθεί εύκολα πίεση σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Eίναι καιρός να συμφωνήσουμε για την δημιουργία μιας λίστας φορολογικών παραδείσων και να την κάνουμε δημοσίως γνωστή. Η καταγραφή θα πρέπει να έχει και τις ανάλογες συνέπειες», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Το ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες παραμένει ωστόσο ασαφές, καταλήγει η «Handelsblatt».
Και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στα Paradise Papers

Στα Paradise Papers εμφανίζονται και πολύ μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως είναι η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank. Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζονται εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά και ο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore. Διετέλεσε το 2009 «ανεξάρτητος σύμβουλος» της ρωσοβρετανικής εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP. Η σύμπραξη ανάμεσα στη βρετανική BP και τη ρωσική Alfa έχει την έδρα της, όπως πολλές εταιρείες πετρελαίου, στις Παρθένες Νήσους.

Στα πλαίσια της δραστηριότητάς του, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και δυο άλλοι σύμβουλοι απευθύνθηκαν στο δικηγορικό γραφείο Appleby «για ορισμένα διαδικαστικά θέματα της εταιρείας σχετικά με το δίκαιο των Παρθένων Νήσων», αναφέρεται σε ένα email ενός Λονδρέζου δικηγόρου τον Οκτώβριο του 2011.

Εξαιτίας της διαμάχης με έναν άλλο πελάτη το δικηγορικό γραφείο Appleby δεν έδωσε τις συμβουλές. Λίγο αργότερα, το Δεκέμβριο του 2011, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ – ο οποίος δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος – παραιτήθηκε. Το 2013 η σύμπραξη TNK-BP εξαγοράστηκε από τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, στον οποίο ο Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέλαβε ως επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου.

Ακόμη από τα Paradise Papers προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στην γερμανική ιστορία. Πρόκειται για την υπόθεση Κουρτ Ένγκελχορν, ο οποίος κέρδισε δισεκατομμύρια όταν πούλησε τη φαρμακευτική του εταιρεία. Το 2013 οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση, αλλά ήταν τόσο περίπλοκη ώστε κατέληξαν τελικά οι κληρονόμοι και οι βαυαρικές αρχές σε συμβιβασμό. Οι κόρες του Κούρτ Ένγκελχορν πλήρωσαν 145 εκατομμύρια ευρώ. Νέα στοιχεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή από όσο ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του