Πρ. Παυλόπουλος σε Τ. Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη











Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη, διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει κατά την χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας:

"Σας καλωσορίζω στην Αθήνα σε μια επίσκεψη 65 χρόνια μετά την προηγούμενη επίσκεψη Τούρκου Προέδρου το 1952.

Είναι μια ιστορική επίσκεψη, ιστορική και για τις σχέσεις των δύο λαών μας, για την ασφάλεια και ειρήνη στην περιοχή και για την ένταξη της Τουρκίας την οποία ευνοούμε γιατί ειναι προς οφελος και της Ελλάδας. Άρα είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε χέριμ να δημιουργήσουμε γφέφυρες φιλίας και έτοιμοι να είμαστε πόρτα και παράθυρο της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Είναι αυτονόητο ότι για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, λόγω της ιδιότητας της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ, αυτό προϋποθέτει τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του διεθνούς δικαίου όπως και τον σεβασμό στα ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Γυρίζω πίσω στην εποχή της άλλης μεγάλης ιστορικής επίσκεψης [Τούρκου Προέδρου], η οποία στηρίχτηκε ακριβώς στον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης, Για εμάς αυτή η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη. Ο σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάνης είναι η βάση που θεμελίωσε την φιλία μας και αυτή είναι η βάση που θα στηρίξει την φιλία μας και στο μέλλον. Αυτή η συνθήκη για μας είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση καθώς καλύπτει πλήρως τα ζητήματα που είχαν ανακύψει και δεν δημιουργεί γκρίζες ζώνες, καθορίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει ελληνική μουσουλμανική μειονλότητα. Τα δικαιώματα της οποίας γίνονται πλήρως σεβαστά.

Τα ίδια που είπα για το μέλλον της Τουρκίας ισχύουν και για άλλες χώρες, αλλά με την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι αποδεκτά, οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ε.Ε πρέπει να σέβονται τις αρχές της.

Για το Κυπριακό ξέρετε πως εμείς οι Έλληνες θέλουμε να λυθεί το #Κυπριακό με λύση βιώσιμη. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ. Είμαστε όλοι εδώ για φθάσουμε μαζί σε μια λύση που να ταιριάζει σε χώρα κράτους μέλους της ΕΕ.

Τέλος, κ. Πρόεδρε είναι ανάγκη για τις σχέσεις μας και τον πολιτισμό μας να υπάρξει ειλικρινής εφαρμογή της συνθήκης με την Ε.Ε για το προσφυγικό. Αφού η ιστορία μας επιφύλαξε να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα, βασική αξία μας πρέπει να είναι ο ανθρωπισμός αλλά και η δικαιοσύνη.

Τέλος, όποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας αυτή πρέπει να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο με τρόπο ειρηνικό. Φρόντισα να σας πω ευθέως υπό ποιούς όρους μπορούμε να κάνουμε τις σχέσεις μας υποδειγματικές. Αλλά το βασικό χαρακτηριστικό κάθε φιλίας πρέπει να είναι η ειλικρίνεια. Είναι κοινό ρητό ανάμεσα στους δύο λαούς μας ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους".

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του