ΑΓΚΑΘΙΑ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ Ανησυχία στην κυβέρνηση για την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ



Θα υπερψηφίσουν δύο ανεξάρτητες βουλευτίνες;
Τι λέει ο Τσίπρας από τη Ρώμη για τις εξελίξεις εντός του 2018

Έντονος προβληματισμός για την ψήφιση δύο άρθρων στο πολυνομοσχέδιο από βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επικρατεί στο κυβερνητικό πεδίο και αφορά στην αλλαγή του τρόπου κήρυξης των απεργιών και της κατάργησης ή της μείωσης του επιδόματος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν αναλάβει υπό τον φόβο των “διαρροών” της τελευταίας στιγμής να πείσουν το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ψήφισης των δύο σχετικών άρθρων, ενώ την ίδια στιγμή μπαίνουν στο μικροσκόπιο κάποιες σοβαρές ενδείξεις για την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου ή κάποιων άρθρων του από άλλους βουλευτές, όπως από την ανεξάρτητη Θ. Μεγαλοοικονόμου αλλά και την προερχόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, Κατερίνα Παπακώστα.

Σε κάθε περίπτωση το “μασάζ” από τους υπουργούς θα συνεχιστεί μέχρι το ...παραπέντε, καθώς δεν αποκλείεται να προκληθεί νέα αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από την ενδεχόμενη κατάθεση κάποιων τροπολογιών όσο πλησιάζει η Δευτέρα, η ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Τόσο το ζήτημα των απεργιών, όσο και των επιδομάτων προς τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους αποτελούν για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμπόδια στην διατήρηση των σχέσεων που είχαν χτίσει με το αριστερό ακροατήριο στις εκλογικές τους περιφέρειες. Γι 'αυτό και οι αρμόδιοι υπουργοί, όπως οι κυρίες Αχτσιόγλου και Φωτίου αλλά και ο Ε. Τσακαλώτος εισέπραξαν βροχή αντιδράσεων από τους βουλευτές και τα στελέχη κατά τις συνεδριάσεις στην βουλή και στο κόμμα που προηγήθηκαν. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι και οι τρεις υπουργοί προέρχονται από τους “53+”, την τάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει διαφοροποιηθεί στο παρελθόν με άλλες επιλογές της κυβέρνησης που δεν είχαν διακριτό αριστερό πρόσημο (πχ για το προσφυγικό).

Εντούτοις το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου για τις απεργίες διευκολύνει στην πραγματικότητα την κυβέρνηση στο να εξασφαλίσει με την δική της πρόταση την υπερψήφιση των άρθρων από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει το 2018 χρονιά-ορόσημο και αισιοδοξεί για τη υποχώρηση της οικονομικής κρίσης μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο. Είναι ενδεικτική η δήλωση που έκανε χθες αργά το βράδυ μετά την σημαντική συνάντηση των ηγετών του Νότου στη Ρώμη.


“Συμφωνήσαμε ότι το 2018 μπορεί να είναι ένα έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και μια ουσιαστική συζήτηση για να πάρουμε μέτρα προστασίας ώστε η κρίση, η οικονομική κρίση να μην επαναληφθεί. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση αλλά να προλάβουμε και την πιθανή εκδήλωση νέων κρίσεων”, είπε προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες εστίες κρίσεων αν η Ευρώπη δεν κάνει εγκαίρως στροφή στην κοινωνική πολιτική.

Ειδικά για την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι: “Ωστόσο, πιστεύω πως είναι σημαδιακό πως η κρίση τελειώνει εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε, εκεί όπου ξεκίνησε, στον Νότο. Και ιδιαίτερα θα έλεγα, κάτι που αφορά στην Ελλάδα, τελειώνει και ουσιαστικά και συμβολικά εκεί όπου πρωτοξεκίνησε με την έξοδο και της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο, τον Αύγουστο του 2018.

Σήμερα λοιπόν πρέπει να μιλάμε σιγά-σιγά για την Ευρώπη και για το κοινό μας μέλλον, όχι με την γλώσσα της κρίσης αλλά με την γλώσσα των κοινών μας αρχών και αξιών, με όραμα για την επόμενη μέρα για τους νέους ανθρώπους, για το μέλλον της Ευρώπης. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας , της αλληλεγγύης και της ενότητας γιατί αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή αυτών των κανόνων. Αν κάτι λείπει είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνικοί και οικονομικοί. Αυτούς πρέπει να διαμορφώσουμε αυτούς πρέπει να εφαρμόσουμε”.

Κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής. Που όπως εξήγησε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και προς το Βερολίνο, σημαίνει ότι:

“Καμία νομισματική ένωση άλλωστε δεν μπορεί να πορευθεί για πολύ χωρίς κανόνες σύγκλισης με μόνιμες μεγάλες αποκλίσεις στο εσωτερικό της και με αντίθετες πορείες”.

Όσον αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και την ανησυχητική αύξηση των ροών προς την χώρα μας ο κ. Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες του Νότου:

“Συζητήσαμε επίσης – πώς θα μπορούσε άλλωστε αυτό να λείπει από την κουβέντα μας – για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Άλλωστε, οι ροές έρχονται από τα σύνορα της ΕΕ και εμείς είμαστε χώρες που βρισκόμαστε στα σύνορα, νότια και ανατολικά. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο αυτό δεν δοκιμάζεται μόνο η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί μια παγκόσμια πρόκληση, αλλά δοκιμάζεται και η ίδια η συνοχή της ΕΕ.

Οι χώρες του Νότου λοιπόν οφείλουμε να αγωνιστούμε, να εργασθούμε για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, αλλά και την αλληλεγγύη. Κυρίως ως προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές”.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του