"Τσουνάμι" για τους βουλευτές το θέμα των Σκοπίων...









Αντιμέτωποι με πραγματικό τσουνάμι έχουν αρχίσει να βρίσκονται οι βουλευτές για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλευράς αλλά και της αντιπολίτευσης και πολύ περισσότερο της ΝΔ. Καθώς μάλιστα πέρασαν οι ημέρες των γιορτών και διαπιστώνεται ότι δρομολογούνται με πολύ ταχύ ρυθμό οι εξελίξεις, ανάλογη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στο επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας η οποία βράζει και όπως έλεγε παλιός και έμπειρος πολιτικός «μπορεί να μην το έκανε με τα μνημόνια, αλλά όπως φαίνεται θα ξεσπάσει για το εθνικό μας θέμα…»
Το εύφλεκτο αυτό κλίμα «μεταφέρθηκε» και στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ τους οποίους κάλεσε ο Μητσοτάκης για να εγκαινιάσει τη «γαλάζια πορεία προς τις εκλογές» μέσα στο 2018. Όπως μου μετέφεραν όμως οι άνθρωποί μου από την οδό Πειραιώς, κάθε άλλο παρά πανηγυρική ή τουλάχιστον αισιόδοξη ήταν η ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκεί. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι γαλάζιοι βλέπουν πως -παρά την εξοντωτική πολιτική, τα μέτρα και τα συνεχή ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ-οι ίδιοι δεν «τραβάνε» και είναι καθηλωμένοι στα ποσοστά των εκλογών του 2015. Όλες αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήρθαν σε επαφή με πολλούς ανθρώπους από τις εκλογικές περιφέρειές τους οι οποίοι το πρώτο θέμα για το οποίοι τους ρωτούσαν αφορούσε το Σκοπιανό. Και μάλιστα όχι γενικά και αόριστα αλλά προειδοποιώντας τους «να μην δεχτούν καμία ονομασία που θα περιέχει τη λέξη ‘’Μακεδονία’’. Καμία…». 

Όπως έλεγαν επίσης μεταξύ τους οι τομεάρχες της ΝΔ, αυτό δεν παρατηρείται μόνο στους νομούς της βόρειας Ελλάδας αλλά κυριολεκτικά σε όλη την επικράτεια. Παντού. Ακόμη και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, που κάποιοι θεωρούσαν ότι θα είναι πιο «χαλαρά» τα πράγματα, επικρατεί οργή και θυμός απέναντι στη σχεδιαζόμενη προδοσία. Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι αποδέκτες αυτής της οργής και του θυμού δεν είναι μόνο οι βουλευτές της ΝΔ που έχουν τις θεωρούμενες παραδοσιακές «δεξιές» καταβολές, αλλά και αυτοί που περιστοιχίζουν τον Μητσοτάκη και πλασάρονται ως «κεντροδεξιοί», «μετριοπαθείς», «φιλελεύθεροι» κοκ. Αυτοί είναι που έχουν κυριολεκτικά σαστίσει γιατί πίστευαν ότι το δικό τους εκλογικό κοινό είναι υπέρ των «συμβιβαστικών λύσεων», της σύνθετης ονομασίας κλπ, αλλά διαπιστώνουν ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. «Να πείτε στον Κυριάκο να μας ξεχάσει, αν δεχτεί να υπάρχει το ‘’Μακεδονία’’ και το ξεπουλήσει έστω και ως σύνθετο…» τους πλησιάζουν στις εκδηλώσεις αυτών των ημερών και τους λένε, κοφτά και κατηγορηματικά.

Εκτός από τις λεπτές και εύθραυστες, για εσωκομματικούς λόγους, ισορροπίες με την καραμανλική πτέρυγα, αυτό το κλίμα ανάγκασε τον Μητσοτάκη στην ομιλία του προς τους τομεάρχες, που μεταδόθηκε και δημόσια, να το παίξει λίγο πιο «σκληρός» λέγοντας ότι δεν αρκεί να λυθεί το θέμα της ονομασίας αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί στην «ολότητα» του το ζήτημα (erga omnes, αλυτρωτισμός κλπ) με βάση την «εθνική θέση», όπως την αποκάλεσε, του Βουκουρεστίου το 2008. Η ουσία είναι ότι έστω κι έτσι και παρά τα προσχήματα πίσω από τα οποία προσπαθεί να οχυρωθεί, αποδέχεται κι αυτός όπως και η κυβέρνηση τη σύνθετη ονομασία.

Μια προσωπική γεύση της αγανάκτησης που επικρατεί στον κόσμο πήρε και ο ίδιος στην Πιερία και στην Πέλλα. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι στο γαλάζιο επιτελείο είχε σημάνει κινητοποίηση προς τους τοπικούς παράγοντες σε μια προσπάθεια να «προστατευθεί» ο Κ. Μητσοτάκης από την οργή που υπάρχει για το όνομα των Σκοπίων. Λένε επίσης ότι αν υπήρχε τρόπος θα ακυρωνόταν η περιοδεία σε αυτούς τους δύο νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας η οποία είχε προγραμματιστεί πριν από μερικές εβδομάδες, όταν ακόμη στη ΝΔ δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι βράζει το καζάνι για το εθνικό θέμα. Ναι, τόση επαφή με την πραγματικότητα διαθέτουν -και- οι γαλάζιοι φωστήρες…

Κι αν αυτά τα εικοσιτετράωρα αποδειχθούν ζόρικα για τον Μητσοτάκη, το πραγματικό ναρκοπέδιο θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή 21 Ιανουαρίου. Aπό το μέγεθος της συμμετοχής αναμένεται να κριθούν πάρα πολλά και για τις εξελίξεις μέσα στη ΝΔ. Ήδη πάντως ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι ότι θα κριθεί ακόμη και η παραμονή του Κούλη στην καρέκλα του αρχηγού!

Κι επειδή οι ψίθυροι αυτοί φτάνουν και στα αυτιά του, υποχρεώθηκε κάνοντας στροφή 180 μοιρών να άρει την απαγόρευση συμμετοχής σε βουλευτές και στελέχη, λέγοντας ότι «κάθε στέλεχος μπορεί να εκφράσει την άποψή του ελεύθερα ή και να πάει ακόμη και σε συλλαλητήριο». Στην πραγματικότητα, το είπε την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος διότι πολλοί είχαν αποφασίσει να τον αγνοήσουν και να συμμετάσχουν στο μεγάλο ξεσηκωμό της άλλης Κυριακής....
M. Γιαλούρος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του