ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ Αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες -Επιβαρύνσεις στις λαϊκές περιοχές


Το ένα δεδομένο -και μάλιστα δια στόματος του υπουργού Οικονομικών- είναι ότι περίπου ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ.
Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τμηματική αύξηση των αντικειμενικών αξιών «κόλλησε» στους δανειστές. Το τρίτο δεδομένο είναι ότι οι «λαϊκές» περιοχές- πάλι δια στόματος Ε. Τσακαλώτου- θα έχουν λελογισμένες επιβαρύνσεις κι αυτό σημαίνει ότι εκεί έγινε η μεγαλύτερη παρέμβαση/διόρθωση στις εισηγήσεις των εκτιμητών, προς αποφυγήν κοινωνικών εκρήξεων.

Το ημερολόγιο γράφει 6 Ιουνίου και θεωρητικά, σύμφωνα τουλάχιστον με το τελευταίο σχεδιασμό που συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, στις 14 του μήνα θα έχουν ανακοινωθεί οι νέες Τιμές Ζώνης. Ωστόσο, αν και βρισκόμαστε στο παρά 1’, η κατάσταση δείχνει να περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, αφού οι δανειστές δεν αποδέχθηκαν την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών για «σπαστή» αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την αντίστοιχη αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Όταν ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση, δηλαδή οι εισηγήσεις των εκτιμητών, η αρμόδια υφυπουργός Κ. Παπανάτσιου, είχε δηλώσει ότι σε περίπου 6.000 Ζώνες από τις 10.000 Ζώνες της χώρας, θα γίνουν αυξήσεις και μάλιστα «φωτογράφισε» τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου και τους τουριστικούς προορισμούς, ως τις περιοχές, που θα γίνουν οι μεγαλύτερες αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Παρά το ότι, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει αυξήσεις αντικειμενικών στο 60% των Ζωνών, ο Ε. Τσακαλώτος μόλις χθες ανέφερε ότι αυξήσεις ΕΝΦΙΑ θα υπάρξουν μόνο στο 15% των υπόχρεων, κάτι που σημαίνει ότι οι αναπροσαρμογές των Τιμών Ζώνης δεν οδηγούν απαραίτητα και σε μετακίνηση των υπόχρεων στο υψηλότερο κλιμάκιο. Για παράδειγμα, εάν κάποιο ακίνητο βρίσκεται σήμερα σε Ζώνη με τιμή 800 ευρώ/τ.μ. και αυξηθεί η τιμή στα 1.000 ευρώ/τ.μ., δεν αλλάζει ο συντελεστής του ΕΝΦΙΑ (2,90 ευρώ/τ.μ.), καθώς το εν κλιμάκιο καλύπτει τις Ζώνες από 750 ευρώ ως 1.000 ευρώ/τ.μ.

Τι γίνεται, όμως, στις αποκαλούμενες «λαϊκές» περιοχές, που βρίσκονται σε Ζώνες των 500 ευρώ ή μεταξύ 500- 750 ευρώ/τ.μ.; Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για λελογισμένες αυξήσεις ΕΝΦΙΑ ως 20 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αυξήσεις αντικειμενικών αξιών. Ωστόσο, αυτές οι αυξήσεις- για να περιοριστεί η επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ- φαίνεται ότι δεν θα εναρμονιστούν με τις εισηγήσεις των εκτιμητών, που για πολλές Ζώνες έφταναν ή ξεπερνούσαν το 50%.

Και τι γίνεται με τους υπόλοιπους, που συμπληρώνουν αυτό το 15% των ιδιοκτητών, που θα έχουν αυξήσεις; Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε τμηματική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, για να μη βγουν εκκαθαριστικά «φωτιά», τότε θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τους εν λόγω φορολογούμενους. Για παράδειγμα, μια μικρή αύξηση σε Ζώνη, που σήμερα έχει Τιμή 2.000 ευρώ/τ.μ., θα φέρει αύξηση ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ ανά 100 τ.μ. επιφάνειας ακινήτου. Ποιο μπορεί να είναι το δίχτυ ασφαλείας; Η αύξηση του αφορολογήτου του Συμπληρωματικού Φόρου στις 250.000 ευρώ από 200.000 ευρώ σήμερα. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών τηρεί σιγή ασυρμάτου, αναμένοντας προφανώς τα αποτελέσματα της τελικής, δοκιμαστικής εκκαθάρισης, που πρέπει να βγάζει τουλάχιστον 3,2 δις ευρώ…



Πηγή:| iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του