«Εμφύλιος» στα Σκόπια για την ονομασία: «Σφάζονται» Ζάεφ και Ιβάνοφ – Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις; – «Βράζουν» οι Σκοπιανοί






Bράζουν τα Σκόπια. Οπως όλα δείχνουν, το χάσμα μεταξύ Ζάεφ Ιβανόφ είναι αγεφύρωτο. Τι σημαίνει αυτό πολύ απλά; Οτι το Σκοπιανό είναι στον… αέρα. Χωρίς την έγκριση Ιβανόφ δεν περνάει τίποτα.Ο Πρόεδρος των Σκοπίων φαίνεται ανένδοτος. Κάπως έτσι εξηγείται και η στάση του Ζάεφ πριν λίγο που είπε ας περιμένουμε.


Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ άφησε σήμερα, Τρίτη, σαφείς αιχμές κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ για τις χθεσινές του δηλώσεις, στις οποίες ο κ. Ζάεφ είπε ότι η πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας ακριβώς αυτή τη δήλωση, από το γραφείο του Σκοπιανού προέδρου ανέφεραν ότι «(σ.σ.: αυτή η δήλωση) είναι μια απέλπιδα προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού και υποκίνησης των «Μακεδόνων» πολιτών μετά από πιθανή ψηφοφορία με δημοψήφισμα».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Οι στρατηγικές δεσμεύσεις της Δημοκρατίας της Μακεδονίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ είναι σαφώς καθορισμένες και δεν μπορούν να μεταβληθούν. Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος (σ.σ.: «Δημοκρατία της Μακεδονία») και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται καθόλου κατά της ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ».

Μάλιστα, ο Ιβάνοφ καταφέρεται εναντίον του Ζάεφ και για τον τρόπο που γίνονται οι συζητήσεις, λέγοντας ότι «είναι μη σοβαρό και ανεύθυνο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας να επιλύεται τηλεφωνικά και με προσωπική συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών».

Απαντώντας, δε, στην έκκληση του Ζάεφ η συμφωνία να υποστηριχθεί από όλους τους πολιτικούς και πολιτειακούς παράγοντες, ο κ. Ιβάνοφ σοχλίασε ότι για μια τέτοια συμφωνία «απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση, ώστε να εξευρεθεί λύση που δεν θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια του «μακεδονικού» λαού».

Η απάντηση Ζάεφ

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ απάντησε στον Γκιόργκι Ιβάνοφ από το φόρουμ που διεξάγεται στα Σκόπια.

«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομήσουμε μια συνεργασία για να εξυπρετήσουμε τα συμφέροντα της χώρας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζάεφ.

Και συνέχισε: «Αν συμβεί αυτό, πιστεύω ότι μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις μπορούμε να βρούμε μια λύση. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος, γνωρίζουμε ότι μόλις βρεθεί λύση θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ και θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας μας με την ΕΕ».

«Θα κάνω τα πάντα για να συνάψω μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα είναι αξιοπρεπής για τη «Μακεδονία», που θα διατηρήσει την ταυτότητά μας και θα προστατέψει τα συμφέροντα των πολιτών της χώρας, δίνοντάς τους παράλληλα μια ευρωατλαντική προοπτική», συμπλήρωσε ο κ. Ζάεφ.

«Τελικά», κατέληξε, «είναι σημαντικό για τους πολίτες να αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το θέμα, και προς αυτή την κατεύθυνση καλώ όλους τους πολιτκούς παράγοντες να είναι προσεκτικοί και να βοηθήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν με δημοκρατικό τρόπο».

Γιγαντοαφίσες έχουν εμφανιστεί στους δρόμους των Σκοπίων, κατηγορώντας τον Ζόραν Ζάεφ για προδοσία ενόψει συμφωνίας στο Σκοπιανό.

«Ο Ζάεφ θέλει να αλλάξει το όνομα για να ικανοποιήσει την Ελλάδα. Προδοσία! Τέλος στις διαπραγματεύσεις για το όνομα», είναι το σύνθημα που αναγράφεται.

Πίσω από την καμπάνια, βρίσκεται η ακραία εθνικιστική οργάνωση MHRMI) που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά. Οπως αναφέρουν τα τοπικά ΜΜΕ είναι πρώτη φορά που δημόσια προβάλλονται αφίσες κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή δεν έχει απαντήσει κανείς αν οι αφισοκολλητές πήραν άδεια και αν ναι από ποιον ή αν το έκαναν παράνομα.



Αξίζει να δούμε το πολιτικό πολιτικό παρασκήνιο στα Σκόπισ

Μετά τις τελευταίες εκλογές και χάρη στο άνοιγμα που είχε πραγματοποιήσει προς τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ μπόρεσε, παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ που πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE, να σχηματίσει κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία 62 εδρών στη Βουλή. Ωστόσο, από τα αλβανικά κόμματα, μόνο το DUI του βετεράνου αλβανού πολιτικού Αλί Αχμέτι στήριζε επισήμως την κυβέρνηση και συμμετείχε σε αυτήν με υπουργικά στελέχη.

Μετά την ψήφιση του νόμου για να καταστεί η αλβανική γλώσσα η δεύτερη επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ, ο Ζάεφ αποφάσισε να επαναπροσεγγίσει τα υπόλοιπα αλβανικά κόμματα με σκοπό να διευρύνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και να εντάξει στελέχη στην κυβέρνησή του μέσω ανασχηματισμού. Σήμερα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης στην 120μελή Βουλή έχει ανέλθει στις 67 έδρες έπειτα από τη συμφωνία του Ζάεφ με ακόμη δύο αλβανικά κόμματα: το BESA και το DPA.

Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατάφερε να αποσπάσει τη συγκατάθεση τριών εκ των πέντε βουλευτών του BESA, το οποίο θεωρείται, από ορισμένες πηγές, ότι έχει στενές σχέσεις και με την Τουρκία (κάποιοι μάλιστα φθάνουν στο σημείο να μιλούν ακόμη και για τουρκική χρηματοδότηση). Παράλληλα, η κυβέρνηση κέρδισε και τις δύο έδρες του DPA.

Το αγκάθι VMRO-DPMNE

Και η αξιωματική αντιπολίτευση; Το άλλοτε κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει από τη σωρεία σκανδάλων διαφθοράς για τα οποία κατηγορείται ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι αλλά και πολλοί πρώην στενοί συνεργάτες του. Επιπλέον, το VMRO-DPMNE εξακολουθεί να έχει ερείσματα όσο και αν έχει αποδυναμωθεί. Ο σημερινός πρόεδρός του Χρίστιαν Μισκόφσκι ακολουθεί την ίδια γραμμή με το παρελθόν, ιδιαίτερα σε σχέση με το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος με σκοπό την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ηγεσία του VMRO-DPMNE δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό για να στηρίξει μία συμφωνία, ώστε αυτή να περάσει στο δημοψήφισμα αλλά και να μπορέσει να υιοθετηθεί το νέο όνομα στο Σύνταγμα της χώρας, καθώς απαιτείται πλειοψηφία 2/3 (άρα 80 εδρών) στην 120μελή Βουλή. Βασικό ρόλο στην προσπάθεια να μεταπειστεί η σκοπιανή αξιωματική αντιπολίτευση διαδραματίζει το Βερολίνο, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Δεν είναι σαφές αν αυτές οι πιέσεις έχουν αποδώσει. Αλλωστε, όλα θα κριθούν μέσα στις επόμενες, λίγες, ημέρες…

pentapostagma

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του