Η Ιταλία κατά του ΤΑΡ σε όλα τα επίπεδα - Θα μας μείνουν οι σωλήνες...

Η Ιταλία κατά του ΤΑΡ σε όλα τα επίπεδα - Θα μας μείνουν οι σωλήνες...

Το γεγονός ότι η Ιταλία δεν θέλει τον ΤΑΡ και δεν να κατασκευαστεί το τμήμα που θα περνάει από το έδαφός της και αντίθετα προκρίνει την επέκταση του Turkish Stream διαμέσου του ελληνικού εδάφους που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, το έχει πρώτο αναφέρει το pronews.gr.

Υπάρχει πλέον αντίδραση κατά του ΤΑΡ σε όλα τα επίπεδα και είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί με κίνδυνο στην Ελλάδα να μας μείνουν οι σωλήνες...

Έτσι λοιπόν μετά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που εκφράστηκαν αρνητικά για τον ΤΑΡ ιταλικές ακτιβιστικές οργανώσεις έκαναν την εμφάνισή τους σε επαρχία της Ιταλίας για να σταματήσουν την τελική φάση κατασκευής του αγωγού αξίας 4,5 δισ. ευρώ.

Ο αγωγός αυτός υποτίθεται ότι θα μεταφέρει φυσικό άεριο από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για την Ιταλία, που εισάγει το 90% των αναγκών της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είναι πολύ σημαντικό να έχει πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο εν αφθονία.

Ωστόσο το έργο, στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ιταλική κρατικά ελεγχόμενη Snam και ο βρετανικός κολοσσός BP πυροδοτεί αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg στο ιταλικό κομμάτι του ο αγωγός περνάει κάτω από μία έκταση 1.600 ελαιόδεντρων.

Το ειδησεογραφικό δίκτυ υπολογίζει ότι οι πιθανότητες το έργο να μην είναι έτοιμο έως την προθεσμία του 2020 ανέρχονται στο 90%. Δεν αποκλείεται μάλιστα ένα κομμάτι του να μην ολοκληρωθεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης με ένα δάνειο 500 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η αρχική παραγωγική του ικανότητα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 7 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην Ευρώπη.

Η ομάδα των Ιταλών που αντιδρά στα σχέδια λέγεται No TAP.

«Η μάχη μας άρχισε με στόχο να προστατεύσουμε τη γη μας» λέει ο Τζιανλούκα Ματζιόερ, μέλος της ομάδας. «Τώρα δίνουμε μάχη κατά του συστήματος, κατά της στρέβλωσης στην ενεργειακή αγορά, κατά της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων» συμπληρώνει.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο πάντως μάλλον δεν είναι η ομάδα, που προασπίζεται τον ελαιώνα, αλλά η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας η οποία έχει δηλώσει πως το θεωρεί άσκοπο.

Όπως είχαμε δημοσιεύσει σε σωρεία άρθρων η νέα ιταλική κυβέρνηση θα επιλέξει την επέκταση του Turkish Stream διαμέσου της Ελλάδας ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και να καταστήσει την βιομηχανία της ανταγωνιστική ειδικότερα εάν επιστρέψει η Ιταλία στην Λιρέτα!

Φυσικά η επιλογή του Turkish Stream σημαίνει αυτόματα ότι ο ΤΑΡ καθίσταται περιττός ενώ η ίδια η κυβέρνηση Κόντι χαρακτήρισε τον αγωγό «ΑΣΚΟΠΟ» με δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος!

Σε συνέντευξη του στο Reuters, ο Σέρτζιο Κόστα αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ιταλίας στον TAP θα επανεξεταστεί μαζί με άλλα μεγάλα έργα.

«Ο ΤΑP είναι στο τραπέζι και το αντιμετωπίζουμε ως προτεραιότητα. Με βάση την ενεργειακή μας πολιτική και την πτώση στη ζήτηση αερίου, το έργο αυτό μοιάζει σήμερα να είναι άσκοπο»υπογραμμίζει ο προερχόμενος από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, υπουργός.

Να σημειώσουμε ότι αυτά τα λέγαμε ως pronews.gr το 2013 όταν και αποφασίστηκε να ξεκινήσει το έργο του ΤΑΡ. Τότε είχαμε δεχθεί δημόσια επίθεση από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό που θα εξετάσει πλέον η Ιταλία είναι κατά πόσον είναι πλέον σκόπιμο να φθάσει ο TAP στη χώρα και όχι η διαδρομή που θα ακολουθήσει, κάτι που απασχολούσε αρκετές περιοχές και παράγοντες της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Κόστα ξεκαθάρισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για την τύχη του αγωγού θα ληφθεί μαζί με τους άλλους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.
Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν ανακοινώσει ότι θα συγκροτήσουν ειδική επιτροπή για την επίλυση διαφορών όσον «αφορά την πραγματοποίηση και ολοκλήρωση δημοσίων έργων εθνικής σημασίας».

Όπως σχολιάζει το Reuters, προς το παρόν δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί εάν οι ιταλικές απειλές θα μετουσιωθούν και σε πράξεις ωστόσο είναι σίγουρο ότι η αναθεώρηση των σχεδίων αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ της Ιταλίας και των εταιριών που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη του έργου -κόστους 4.,5 δις ευρώ- ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται η βρετανική BP, η ιταλική Snam και η ισπανική ENAG.

Στην Ιταλία καταλήγει ο νότιος διάδρομος του αγωγού TAP, ο οποίος όταν κατασκευαστεί θα μεταφέρει αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη. Ο ΤΑΡ διασχίζει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, στη συνέχεια περνάει στην Αλβανία και συνδέεται υποθαλάσσια με την Ιταλία.

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι η Ελλάδα «σαμποτάρισε» τον ρωσικό South Stream για τα μάτια των Αμερικανών για να δεχθεί την κατασκευή στο εδαφός της ενός άλλου αγωγού ο οποίος θα έιναι μη κερδοφόρος αφού ΔΕΝ θα έχει κατάληξη τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι Ιταλοί δεν είναι χαζοί. Ξέρουν ότι το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 δεν επαρκεί για να δώσει ώθηση στην ιταλική βιομηχανία αντίθετα η Gazprom μπορεί να προμηθεύσει με άφθονο φθηνό αέριο τους Ιταλούς.

Ο ίδιος ο Β.Πούτιν είχε πει τότε: «Ο καθένας μπορεί να σκάβει χαντάκια και να βάζει σωλήνες μέσα, αλλά το θέμα είναι τι θα βάλεις μέσα σε αυτούς»

Εκτιμάται ότι η κατασκευή του ελληνικού τμήματος θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018. Ο προϋπολογισμός του ελληνικούς τμήματος αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε αυτό απασχολούνται 3.300 άτομα. Από τα 550 χιλιόμετρα που θα είναι το μήκος του στην επικράτεια της χώρας μας, ήδη περίπου 300 χιλιόμετρα βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης, δηλαδή πλήρους επαναφοράς των εδαφών στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από την τοποθέτηση των σωλήνων στο υπέδαφος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του