Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τουρκικές κυκλωτικές κινήσεις καταγράφονται στο Αιγαίο: «Ακούμπησαν» ακτές νησιών




Τουρκικές κυκλωτικές κινήσεις έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο από τουρκικά αλιευτικά. Τα εν λόγω πλοιάρια, σταδιακά, πλησιάζουν επικίνδυνα στις ακτές Ελληνικών νησιών, ενώ ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να επανδρώνονται από άνδρες της ΜΙΤ και να τελούν κατασκοπευτικές επιχειρήσεις. Υπό τον κλοιό των τουρκικών σκαφών βρίσκεται συχνά το Αγαθονήσι, ενώ Έλληνες πολίτες και επαγγελματίες προχωρούν σε καταγγελίες, χωρίς ανταπόκριση από τις Αρχές.

Kαθημερινό φαινόμενο οι «ψαριές» τουρκικών καϊκιών όχι μόνον στα όρια των ελληνικών υδάτων αλλά και πολύ κοντά, πλέον, στα ελληνικά νησιά. Δεδομένου ότι, προφανώς, οι ελληνικές ακταιωροί έχουν λάβει εντολή να μην «πιέζουν» τα τουρκικά σκάφη, προς αποφυγή νέων εντάσεων, οι Τούρκοι ψαρεύουν ανενόχλητοι και, μάλιστα, πέραν των ορίων αλίευσης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία των αποθεμάτων και τηρούνται από τους Έλληνες ψαράδες.

Σημειώνεται, δε, σύμφωνα με μαρτυρίες, το Ελληνικό Λιμενικό να σπεύδει να νουθετήσει τους Έλληνες που θα επιχειρούσαν να ψαρέψουν, ενάντια στους κανονισμούς, και την ίδια ώρα να μην παρεμβαίνει ενώ τα τουρκικά καϊκια ψαρεύουν πολλά μίλια εντός των ελληνικών υδάτων.

Μιλώντας στο Newpost ο κ. Κωνσταντίνος Ψαρούκος, Πρόεδρος του Σωματείου μέσης αλιείας Καλύμνου «Ποσειδών, υπογραμμίζει ότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθα έλεγχο. Για τον κ. Ψαρούκο «το ζήτημα δεν είναι μόνον οικονομικό, καθώς οι Έλληνες ψαράδες δεν θα μπορούν να επιβιώσουν, αλλά και εθνικό, δεδομένου ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να μην μπορεί να επιβάλλει κανόνες στα χωρικά της ύδατα». Ο ίδιος σημειώνει ότι τα τουρκικά σκάφη μπαίνουν πολλά μίλια μέσα στα ελληνικά ύδατα «ενώ τα πλωτά του Λιμενικού απλώς παρακολουθούν».




«Οι δύο φαντάροι μας συνελήφθησαν γιατί μπήκαν κατά λάθος κάποια μέτρα στο τουρκικό έδαφος και αυτοί παραβιάζουν τα σύνορα για πολλά μίλια» σημειώνει ο κ. Ψαρούκος, προσθέτοντας ότι το ελληνικό Λιμενικό και η Frontex παρεμβαίνουν μόνον σε περιπτώσεις που υπάρχουν βάρκες με μετανάστες.

«Είμαστε ευρωπαϊκή χώρα ή δεν είμαστε; Υπάρχουν κανόνες κι αν ναι γιατί δεν εφαρμόζονται απ’ όλους;» αναρωτιέται ο κ. Ψαρούκος, αναδεικνύοντας και το γεγονός ότι την περίοδο που τα ελληνικά καϊκια είναι δεμένα, βάσει των κανονισμών της Ε.Ε. για την προστασία των αποθεμάτων, τα τουρκικά αλωνίζουν ανενόχλητα στις ελληνικές θάλασσες.

Τουρκικά αλιευτικά σκάφη παραβιάζουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες τα ελληνικά χωρικά ύδατα και παρενοχλούν τα ελληνικά. Αυτό καταγγέλλουν ψαράδες από τη Λέρο αλλά και την Αλεξανδρούπολη που μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Μας εμποδίζουν με τα αλιευτικά τους εργαλεία για να μας κάνουν ζημιά» δηλώνει στον τηλεοπτικό σταθμό ο Λευτέρης Γιαννούκας ο οποίος σημειώνει επίσης ότι οι Τούρκοι ψαράδες πολλές φορές συνοδεύονται από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ή και του Πολεμικού Ναυτικού!


Ανάλογες καταγγελίες έκανε μιλώντας στον σταθμό και ο Παναγιώτης Καραβέτης από την Αλεξανδρούπολη σημειώνοντας επίσης ότι τα τουρκικά αλιευτικά που ψαρεύουν παράνομα στα ελληνικά νερά, απειλούν και κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς.

Περισσότερο προκλητική από τη στάση των μεγάλων τουρκικών αλιευτικών, είναι αδιαφορία και ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών, δεδομένου ότι παρ όλες τις επανειλημμένες καταγγελίες που λαμβάνουν καθημερινά από πολίτες, αλιείς, τουριστικά σκάφη και από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, επί μία εβδομάδα δεν είναι σε θέση να απωθήσουν τα τουρκικά αλιευτικά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρεται στο archipelago.gr.

Αξιοσημείωτα είναι όμως και τα πολυάριθμα περιστατικά όπου Έλληνες ψαράδες καταγγέλλουν στις λιμενικές αρχές την παράνομη δραστηριότητα των τουρκικών αλιευτικών, αλλά τελικά καταλήγουν να είναι οι ίδιοι υπόλογοι και στόχος ελέγχων, αντί να αξιοποιούνται οι πληροφορίες που προσφέρουν για την αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων από τα τουρκικά σκάφη.

Οι τουρκικές μηχανότρατες παραμένουν επί μέρες στα ελληνικά νερά και επιστρέφουν στην Τουρκία μόνο για να εκφορτώσουν την ψαριά τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή όπου τα αντίστοιχα ελληνικά αλιευτικά απαγορεύεται να ψαρεύουν, ενώ οι Έλληνες παράκτιοι αλιείς της περιοχής, με δυσκολία επιβιώνουν ψαρεύοντας τα ήδη υπεραλιευμένα ιχθυαποθέματα.

Σε όλες τις προσεγγίσεις προς τις παράνομες μηχανότρατες από το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος δεχόμαστε απειλές και προσβλητικές χειρονομίες, αλλά και την αίσθηση ότι χρόνο με το χρόνο επεκτείνεται το «κεκτημένο τους δικαίωμα» να ψαρεύουν στα ελληνικά νερά.

Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, για το ποια είναι η εθνική πολιτική σε αυτό το σημαντικό χρόνιο πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά ένα μεμονωμένο περιστατικό στην περιοχή της Πάτμου, αλλά παρατηρείται τακτικά σε όλη την ανατολική ακτογραμμή του Αιγαίου.

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για πτήσεις πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά για μία ξεκάθαρη κλοπή των φυσικών μας πόρων και καταστροφή των αλιευτικών μας πεδίων, η ανοχή αυτής της κατάστασης πιθανώς να έχει και άλλες προεκτάσεις!

Παράλληλα, η “πολιορκία” Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου από τουρκικά αλιευτικά, συνεχίζεται χωρίς διακοπή εδώ και πολλές εβδομάδες, σύμφωνα με το Militaire. Η εικόνα από το Αγαθονήσι και αποτυπώνει τον “τουρκικό κλοιό”:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του