ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ! «ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ» ΤΣΙΠΡΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ! ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ! ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Η ΛΥΣΗ ΤΗΣ «ΥΒΡΙΔΙΚΗΣ» BAD BANK ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ









Η χθεσινή ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο (+9,23% στις τράπεζες) έγινε για έναν μόνο λόγο: Επειδή ακούστηκε η λύση της bad bank η οποία όμως θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια τα οποία θα τα δώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Χθες κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν πως εξετάζεται η λύση του APS (Asset Protect Scheme) το οποίο είχε προταθεί από και από το ΤΧΣ: να δημιουργηθεί για κάθε ελληνική τράπεζα ξεχωριστά και μία εταιρία ειδικού σκοπού (Asset Management Company ή Asset Protect Scheme) και εκεί να τοποθετηθούν τα «κόκκινα δάνεια» που στο μεταξύ δεν έχουν αγοραστεί από κάποιο fund.

Φυσικά ο στόχος είναι να ξεφορτωθεί η τράπεζα τα άμεσα προβληματικά δάνεια και να πάρει ένα μέρος «έναντι» των εισπράξεων από τα δάνεια αυτά.

Δεν είναι ακριβώς Bad Bank και το πρόβλημα είναι ότι ούτε οι θεσμοί θα δέχονταν ποτέ μια τέτοια λύση καθώς θα το θεωρούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών

Για αυτήν την λύση θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ όπως υπολογίζεται, καθώς υπάρχει το ρίσκο της απώλειας για τέτοια δάνεια.

Ποιος θα αναλάβει το ρίσκο; Μα φυσικά το δημόσιο που θα δώσει εγγυήσεις για να καλύψει την μελλοντική ζημιά, αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια –ή το μέρος αυτών τουλάχιστον που θα έχουν προεξοφληθεί στην τράπεζα.

Καρφώνουν Τσίπρα

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις ισχυρότατες πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Αναταράξεις στην Ελλάδα – υπό συζήτηση μια Bad Bank», σχολιάζει στον τίτλο σχετικού της δημοσιεύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «μεγάλη μερίδα τραπεζικών μετοχών απώλεσαν σε διάστημα μιας ημέρας (σ.σ. την Τετάρτη) μέχρι και 20% της αξίας τους. Η κατάρρευση στις τιμές των μετοχών οδήγησε σε βιαστικές κινήσεις την αριστερή κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στην Αθήνα ελέχθη ότι το υπουργικό συμβούλιο εργάζεται από κοινού με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών πάνω σε ένα «σχέδιο δράσης» προκειμένου να ελαφρύνουν τις τράπεζες από δάνεια υψηλού ρίσκου. Λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές σε πρώτη φάση. […] Τώρα γίνεται λόγος για μία Bad Bank, στην οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών».

Σύμφωνα με την FAZ, «για αυτόν τον σκοπό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως οικονομική εξασφάλιση (σ.σ. εγγύηση) μέρος του μαξιλαριού ρευστότητας των 24,1 δις ευρώ, για το οποίο είχαν συμφωνήσει το καλοκαίρι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Στις Βρυξέλλες έχει διαψευσθεί συμμετοχή του ESM στα σχέδια» αυτά, επισημαίνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως αναφέρει, «η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν αυτή που επανειλημμένα δυσχέρανε και καθυστέρησε πωλήσεις δανείων ή κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν σε ασυνεπείς λήπτες ενυπόθηκων δανείων».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της

«Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ελληνικές τράπεζες», γράφει για το ίδιο θέμα η Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι απώλειες λάμβαναν ολοένα και πιο απειλητικές διαστάσεις» την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προφανώς αισθάνθηκε φόβο και αντέδρασε άμεσα. Τώρα μια διάσωση (σ.σ. των τραπεζών) φαίνεται να είναι κοντά –ωστόσο ενδεχομένως με έξοδα των φορολογουμένων», επισημαίνει η εφημερίδα του Βερολίνου σε σχέση με το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού κλάδου που εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί μεταξύ άλλων ότι «τα τοξικά δάνεια θα πρέπει να διασφαλιστούν. Επί της αρχής αυτό θα ήταν δυνατό εάν μια Bad Bank πωλούσε σε επενδυτές ομόλογα, μερικά εκ των οποίων θα λάμβαναν κρατικές εγγυήσεις. Τις πιθανές απώλειες θα καλούνταν να επωμιστούν σε αυτήν την περίπτωση οι φορολογούμενοι».

Η Handelsblatt αναφέρεται σε ανταπόκρισή της σε «σχέδιο βοήθειας για τις τράπεζες της Ελλάδας». Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, η απομάκρυνση των επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές έχει δύο βασικούς λόγους: τον κίνδυνο που απορρέει από τον μεγάλο όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά και τις ανησυχίες για τη μειωμένη αποδοτικότητα των ελληνικών τραπεζών, όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία του τριμήνου που δημοσιεύθηκαν στο τέλος Αυγούστου.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα» τον τρόπο στήριξης των τραπεζών, αναφέρει η Handelsblatt, ωστόσο η εφημερίδα εκτιμά ότι «το σχέδιο είναι παρόμοιο με το μοντέλο που είχε συμφωνήσει το 2016 η Ιταλία με την ΕΕ για την εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα και το οποίο εφήρμοσε με επιτυχία».

Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιρρίπτει τώρα την ευθύνη σε «κερδοσκόπους», οι αναταράξεις στο χρηματιστήριο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές πολιτικά για τον Τσίπρα. Η απώλεια εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες τρομάζει τους ξένους επενδυτές που χρειάζεται επειγόντως η χώρα προκειμένου η οικονομία να αναπτύσσεται σταθερά. Και το αξιόχρεο της χώρας πλήττεται από αυτήν την εξέλιξη».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του