ΚΑΤΑΡΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ! ΜΕΡΚΕΛ: ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΤΟ «ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» -ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΩ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. ΣΟΥΖΑ Ο ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΗΣ! ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΕΡΧΕΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» – ΜΕΡΚΕΛ: «ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ» (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)






Σε δηλώσεις τους ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκαν στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών η οποία αποτέλεσε, ως φαίνεται ένα από τα κύρια σημεία συζήτησής τους.



Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών

Στη συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκαν τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός όσο και η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.
«Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές», είπε.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έκανε λόγο για μια «ιστορική εκκρεμότητα» η οποία με την συμφωνια αυτή και την την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας «για όλους εμάς δημιουργείται σαφήνεια και ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αλλά αυτή η συμφωνία είναι καλή και για την Ελλάδα» όπως είπε.
Μέρκελ: Οταν ήρθε ο Τσίπρας πρώτη φορά στο Βερολίνο ήταν αλλιώς -Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Μέρκελ: Θα πω τις απόψεις μου για τις Πρέσπες στον Μητσοτάκη αλλά δεν θα αλλάξω την γνώμη του
Σε ερώτηση για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για αλλαγή οικονομικής πολιτικής αν έρθει στην κυβέρνηση για για το πώς θα τον μεταπείσει για την ορθότητα της συμφωνίας των Πρεσπών η Ανγκελα Μέρκελ απάντησε:
«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Φυσικά και υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Εγώ θα ήθελα απλώς να προπαγανδίσω το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού. Θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπερτιμώ τον ρόλο μου. Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα είναι προς όφελος και της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδος. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω» είπε.
Τσίπρας: Τι άλλαξε από το «Go Back κυρία Μέρκελ» μέχρι σήμερα
Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από την ΕΡΤ τι άλλαξε και τώρα υποδέχτηκε την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ την προηγούμενη επίσκεψη της στην Αθήνα, ήταν με τους διαδηλωτές.
«Οταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είσαι υποχρεωμένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο, να βρεις και τον δρόμο τον ρεαλιστικό ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους κι αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ως προς το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας είπε πως «από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι μάχης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ» επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί χωρίς την αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική σε χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν την αλληλεγγύη στο ζήτημα αυτό «αλά καρτ».
Τσίπρας: Τι άλλαξε από το «Go Back κυρία Μέρκελ» μέχρι σήμερα  -Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Μέρκελ: Οταν ήρθε ο Τσίπρας πρώτη φορά στο Βερολίνο ήταν αλλιώς
Η Καγκελάριος συμφώνησε ότι «πράγματι κλείνει ένας κύκλος» και σημείωσε: «Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσα μας».
Η Μέρκελ τόνισε ακόμη: «Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια δύσκολη περίοδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις» για να προσθέσει: «Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους».
Χειραψία Μέρκελ-Τσίπρα μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου -Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC
Τσίπρας: «Ηρθατε σε μια πολύ διαφορετική Ελλάδα»
Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην Καγκελάριο, ήρθε σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014. «Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους», επισήμανε.
«Δεν ξεχνάμε τις αποζημιώσεις αλλά προχωράμε μπροστά»
«Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει», είπε ο κ. Τσίπρας.
Μέρκελ: Μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της η Ελλάδα
«Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία . Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκή ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη» είπε η Καγκελάριος από την πλευρά της.
Ως προς το προσφυγικό παραδέχθηκε πως η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές. «Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του