ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΜΑΥΡΩΤΑ, ΛΥΚΟΥΔΗ Από τους τρεις του Ποταμιού εξαρτάται η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης




Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχει τις 151 ψήφους για την συμφωνία των Πρεσπών, γνωρίζει όμως ότι η πολιτική της επιβίωση είναι σε άμεση συνάρτηση με το αν δώσουν θετική ψήφο τελικά, οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού.

Το χάος που προκαλεί στη συγκυβέρνηση η κατάσταση με τους ΑΝΕΛ, οδηγεί το Μαξίμου να μετρά και να ξαναμετρά τα «κουκιά».


Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης και ο Γιώργος Μαυρωτάς είναι οι τρεις κρίσιμες ψήφοι που αν ψηφίσουν θετικά θα περάσει η συμφωνία για το «Βόρεια Μακεδονία». Αν όχι, η κυβερνητική πλειοψηφία θα παραμείνει – σύμφωνα με τους έως τώρα υπολογισμούς – στους 148.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού που συνεκλήθη πριν τις γιορτές, τα μέλη της επαναβεβαίωσαν τις θέσεις τους:
Ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς ότι θα καταψηφίσουν.
Ο Σπύρος Δανέλλης, όχι μόνο είναι αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά, όπως δήλωσε σήμερα είναι θετικός στο να ψηφίσει και πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Στο Ποτάμι έχουμε αποφανθεί αρνητικά, αλλά η άποψή μου είναι ότι πρέπει να επανεξετάσουμε αυτή τη θέση και να δούμε τι απαιτεί το εθνικό συμφέρον. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει εξαιτίας τη συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές με διακύβευμα τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί αυτό θα διχάσει την ελληνική κοινωνία και θα αναζωπυρώσει διαχωρισμού ανάμεσα σε "πατριώτες" και "προδότες"»
Και οι Στ. Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς διάκεινται θετικά προς τη συμφωνία, αν και υπάρχουν προβληματισμοί ως προς την μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η ηγεσία του Ποταμιού διαμηνύει πως αν μετατρέψει ο Αλ. Τσίπρας την ψηφοφορία για τις Πρέσπες σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, τότε θα καταψηφιστεί.

Σ’ αυτό το μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή υπενθύμιση του εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Τσιόδρα μέσω twitter: «Να υπενθυμίσω τη θέση του Ποταμιού ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει».


Οι σίγουροι

Ετσι με τις τελευταίες «αριθμητικές πράξεις» τη συμφωνία των Πρεσπών θεωρείται σίγουρο ότι θα στηρίξουν:
Και οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ που διαμηνύει ότι θα ψηφίσει υπέρ τόσο της συμφωνίας όσο και της ψήφου εμπιστοσύνης (εφόσον τη ζητήσει ο πρωθυπουργός) και θα παραδώσει την έδρα του μόλις ολοκληρωθεί το «πλέγμα» των διαδικασιών αυτών.
Ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού
Η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα

Ερώτημα παραμένει τι θα πράξει η βουλευτής των ΑΝΕΛ και υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά η οποία έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει «κατά συνείδηση».

Το Μαξίμου δεν φαίνεται να προσδοκά ψήφο από ΚΙΝΑΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ, Ενωση Κεντρώων.

Ακόμη και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος που προβληματίζεται θετικά για την υπερψήφιση της συμφωνίας, έχει διαμηνύσει ότι θα το πράξει μόνο εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας προκηρύξει αμέσως εθνικές εκλογές.

Ομοίως δεν αναμένονται «εκπλήξεις» από την δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών καθώς:

Οι Στάθης Παναγούλης, Αριστείδης Φωκάς και Νίκος Νικολόπουλος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.

Ο Δημήτρης Καμμένος και ο Γιώργος Λαζαρίδης αποχώρησαν το περασμένο καλοκαίρι από τους ΑΝΕΛ διαφωνώντας με την απόφαση του Π. Καμμένου να επιτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι 3 βουλευτές που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή, Κ. Μπαρμπαρούσης, Δ. Κουκούτσης και Ν. Μίχος εκτιμάται ότι πιθανότατα θα καταψηφίσουν τις Πρέσπες.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης που ψήφισε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ετσι το σύνολο των «σίγουρων» είναι 148 που μπορεί να φτάσουν τους 149. Συνεπώς, το Μαξίμου θα πρέπει να στηριχθεί οπωσδήποτε στις 3 ψήφους των κ.κ. Θεοδωράκη, Λυκούδη και Μαυρωτά αν θέλει να φτάσει τον «μαγικό» αριθμό των 151 από τον οποίο εξαρτάται όχι μόνο η υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και η ίδια η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης. Και τούτο διότι πολιτικά θα είναι εξαιρετικά αδύναμη η συνέχιση της θητείας της ως κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φροντίσει να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών με πλειοψηφία τουλάχιστον 151 ψήφων, να μην μετατρέψει την ψηφοφορία σε ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να δώσει τον «χώρο» στους τρεις του Ποταμιού να υπερψηφίσουν και να συνεχίζει εκλαμβάνοντας αυτή την πλειοψηφία ως «σιωπηρή» ή οιονεί ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ίδιο και την κυβέρνησή του.



Πηγή: Από τους τρεις του Ποταμιού εξαρτάται η πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης | iefimerida.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του