ΕΚΤΑΚΤΟ – Η Τουρκία απέσυρε τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ – Ερντογάν εκτός ελέγχου πάει σε μετωπική







Του Βασίλη Καπούλα


«Το Ισραήλ είναι κράτος-τρομοκράτης. Αυτό που κάνει είναι γενοκτονία» είπε ο Ρ.Τ.Ερντογάν και έδωσε εντολή να ανακληθούν αμέσως οι πρέσβεις της χώρας σε Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ λόγω των γεγονότων στην Γάζα. Θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες σε Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχωρά ακάθεκτος σε κλιμάκωση της διπλωματικής και πολιτικής κρίσης με τις ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ανθρωπιστική τραγωδία, μια γενοκτονία».

«Δεν παίζει ρόλο από που προέρχεται, είτε από το Ισραήλ, είτε από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

«Καλώ όλους τους ηγέτης της Χριστιανικής, Μουσουλμανικής και Εβραικής κοινότητας να καταδικάσουν τις πράξεις του Ισραήλ στην Γάζα»




«Θα δωρίσω βοήθεια στην Γάζα και την Παλαιστίνη και θα διευκολύνω ιδιωτικές χορηγήσεις».

Προφανώς ο Ερντογάν ετοιμάζει νέο «Μαβί Μαρμαρά» θέλοντας να συσπειρώσει τον μουσουλμανικό κόσμο γύρω του.

Επιπλέον ο Ρ.Τ.Ερντογάν κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος ως ένδειξη αλληλευγγύης των Παλαιστινίων μαρτύρων είπε ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός Bozdag.


Ταυτόχρονα κάλεσε σε επείγουσα σύσκεψη τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα την Παρασκευή.

Επιπλέον ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αύριο στις 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα της Τουρκίας και του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη.

«Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Γιλντιρίμ: Οι ΗΠΑ είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι συνεργοί σε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδικάζοντας τις δολοφονίες από τις ισραηλινές δυνάμεις δεκάδων Παλαιστινίων σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας στις διαδηλώσεις για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Δυστυχώς, οι ΗΠΑ υπεροπτικά στάθηκαν στο πλευρό της ισραηλινής κυβέρνησης που σκοτώνει αμάχους και έγιναν συνεργοί σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Αυτή η πρόκληση το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει τα προβλήματα στην περιοχή και να προκαλέσει ένα βαθύτερο σημάδι στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σχέση και θα κάνει την ειρήνη στην περιοχή πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή από προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του με την μεταφορά της πρεσβείας «προσπαθώντας να κρύψει τη πυρκαγιά εντός, ξεκινώντας πυρκαγιές εκτός».

Τι είπε νωρίτερα ο Ρ.Τ.Ερντογάν

Σαφή θέση κατά της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας μεγάλες συγκρούσεις και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

«Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος την απόφαση που ελάβαν 128 κράτη στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ουάσιγκτον και ελάχιστοι σύμμαχοί τους, δεν σεβάστηκαν.

«Η Ιερουσαλήμ, πάνω απ’όλα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Στον ισλαμικό κόσμο, το αποδεχόμαστε όπως είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, με επίσημη ανακοίνωσή της η Άγκυρα, καταδίκασε «τη σφαγή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας», οι οποίες, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ενθαρρύνθηκαν από τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, κατά των Παλαιστινίων οι οποίοι συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις».

Ατελείωτο «λουτρό αίματος» στην Λωρίδα της Γάζας

«Βουτηγμένα» στο αίμα των Παλαιστινίων ήταν τα εγκαίνια της Αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αφού 55 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα Ισραηλινά πυρά στην Λωρίδα της Γάζας και ακόμα 2.700 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων ένα κορίτσι. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.

Πάνω από 80.000 Παλαιστίνιοι διαδήλωναν στα σύνορα μες το Ισραήλ διαμαρτυρόμενοι για την μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ, κάτι που επί της ουσίας αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

Νετανιάχου: Αυτοάμυνα τα όσα έγιναν στην Λωρίδα της Γάζας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν σήμερα δεκάδες Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια ογκωδών διαδηλώσεων, αποτελούν αυτοάμυνα εναντίον της οργάνωσης Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο Νετανιάχου στο Twitter.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διακηρύσσει ότι προτίθεται να καταστρέψει το Ισραήλ και στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες».


#LIVE President Erdogan speaks on US embassy move to Jerusalem https://t.co/hoQFBHYn2q

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) May 14, 2018



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του