Πολυεθνική στρατιωτική συμμαχία μπλοκάρει την Τουρκία: Αμερικανικό Arleigh Burke κατέπλευσε στην Λάρνακα – Οι ΗΠΑ στην τριμερή δύναμη ασφαλείας του East Med;






Ραγδαίες και κυρίως σοβαρές εξελίξεις έχουμε στην Κύπρο μετά τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου ΥΠΑΜ και πρώην Α/ΓΕΕΔ Χ.Ακάρ για «τουρκική θαλάσσια ιδιοκτησία» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.



Καταρχήν έχουμε τον ελλιμενισμό του αμερικανικού αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσεως Arleigh Burke USS (DDG 51) στην Λάρνακα της Κύπρου για προγραμματισμένη επίσκεψη από χθες 9 Νοεμβρίου.

Η παρουσία των Αμερικανών είναι η πέμπτη στο συγκεκριμένο λιμάνι μέσα στο 2018, «και επαναβεβαιώνει τις προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των χωρών εταίρων, συμβάλλοντας στη δημιουργία των συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει η ιστοσελίδα του αμερικανικού ναυτικού.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την φιλοξενία σε αυτή την όμορφη χώρα και προσβλέπουμε να σπαταλήσουμε δημιουργικά το χρόνο μας στη Λάρνακα», δήλωσε ο κυβερνήτης του πλοίου Έρολ Ρόμπινσον.

«Οι επισκέψεις όπως αυτές ενισχύουν τις αμυντικές σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των συμμάχων μας και των εταίρων μας», κατέληξε ο ίδιος.




Παράλληλα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος σήμερα στο έντονο και ουσιαστικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή, ανέφερε την πρόθεση συμμετοχής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην τριμερή δύναμη ασφαλείας (προφανώς για τον αγωγό East Med που απαρτίζεται από Ελλάδα-Κύπρο και Ισραήλ) και σημείωσε ότι εκείνο που εξετάζεται είναι σε ποιους τομείς θα υπάρξει αυτή η συμμετοχή.

«Τα θέματα που υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ να συμμετάσχουν, είναι διάφορα ζητήματα ασφάλειας. Διότι αυτά αφορούν θέματα ενεργειακής ασφάλειας, αφορούν θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, θέματα γενικότερα στον τομέα αυτό», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι στα τέλη του 2018, όταν περατωθούν οι συναντήσεις θα αποφασιστεί και ο τρόπος συμμετοχής των ΗΠΑ.

«Η Ουάσιγκτον βλέπει σίγουρα με διαφορετικό τρόπο την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο οι ΗΠΑ προσδίδουν ιδιαίτερο ρόλο τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για την προώθηση πολιτικών που στόχο έχουν μέσω των συνεργασιών να αντιμετωπιστούν προκλήσεις στην περιοχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι όπως προκύπτει από τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση της χώρας προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στους τριμερείς μηχανισμούς που Κύπρος και Ελλάδα έχουν από κοινού συστήσει με όλα τα γειτονικά κράτη.


Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη δήλωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο, όπου, όπως είπε, «ξεκάθαρα επαναλαμβάνει τη θέση των ΗΠΑ για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς».

«Άρα είναι σημαντικό ότι υπάρχει το ενδιαφέρον, αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι Ελλάδα και Κύπρος κινήθηκαν προς την κατεύθυνση να στείλουν μηνύματα προς τις ΗΠΑ, μηνύματα τα οποία έγιναν αποδεκτά», πρόσθεσε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Philenews.com.

Σύμφωνα με το άρθρο μας (Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ: «Έρχεται συμφωνία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας» – Οι ΗΠΑ «διαμελίζουν» τα σχέδια της Άγκυρας) , αναφέραμε ότι βαρυσήμαντη ήταν η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ. Αποφασίστηκε διακρατική συμφωνία που θα καλύπτει θέματα άμυνας και ασφάλειας στον ενεργειακό και θαλάσσιο τομέα.

Στην ουσία, οι ΗΠΑ δίνουν πράσινο φως για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει διακρατική συμφωνία σε τέτοια ζητήματα, αν και οι δύο χώρες δεν είναι μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να εκδιώξει την Τουρκία ολοκληρωτικά από τον αγωγό East Med, ενώ ΄δεν πρόκειται να επιτρέψει την διείσδυση των Τούρκων σε θαλάσσια οικόπεδα που δραστηριοποιούνται αμερικανικές εταιρείες.

Αυτό όμως που είναι πλέον πασιφανές, είναι ότι τα τουρκικά προκλητικά άνομα συμφέροντα νοτίως της Κρήτης και στην Κύπρο, συγκρούονται καταφανέστατα με τα αμερικανικά, κάτι το οποίο έχει ήδη διαμορφώσει την αντίδραση των ΗΠΑ κατά του Ερντογάν στην περιοχή.

Η αμερικανική κυβέρνηση, προφανώς, δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, αναβαθμίζοντας την αμυντική παρουσία της στην Κύπρο.

Είπαμε είναι πάρα πολλά τα χρήματα που διακυβεύονται στην Α.Μεσόγειο από εταιρείες κολοσσούς που επηρεάζουν φυσικά ακόμη και τον Λευκό Οίκο.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του