Το απόλυτο θρίλερ σε Ελλάδα & Σκόπια – Δεν έχει βρει τους 80 βουλευτές ο Ζάεφ – Καμμένος σε Στρατηγούς: «Είναι η τελευταία μας συνάντηση ως Υπουργός»







Το απόλυτο θρίλερ σε Ελλάδα και Σκόπια τις τελευταίες ώρες. Σήμερα, στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδος επρόκειτο να ξεκινήσει η συζήτηση επί των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ωστόσο πήρε αναβολή και θα αρχίσει δύο ώρες αργότερα, στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος.



Ο λόγος; Οι εντατικές επαφές του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ με στόχο να βρεθούν οι 80 ψήφοι που απαιτούνται από βουλευτές προκειμένου να περάσουν οι τροπολογίες. Όπως αναφέρει το σκοπιανό σάιτ a1on, ο κ. Ζάεφ «προφανώς δεν έχει βρει τις απαιτούμενες ψήφους» και είναι «σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με τους οκτώ ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το VMRO-DPMNE αλλά και με τον επικεφαλής του αλβανικού κόμματος BESA, Μπιλ Κασάμι».

Το αλβανικό κόμμα εμφανίζεται ανυποχώρητο στις απαιτήσεις του να μην ισχύσει για τους Αλβανούς κατοίκους της χώρας η «μακεδονική» υπηκοότητα και να υπάρξει προστασία όχι μόνο για τους «Μακεδόνες ομογενείς» που ζουν στο εξωτερικό, αλλά και για τους «ομογενείς από τη Μακεδονία». Αυτές οι αξιώσεις όμως έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών, που αποχώρησαν από το VMRO-DPMNE επειδή ακριβώς συμφώνησαν με όσα αναφέρονται στις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα.

Έτσι, ο Ζόραν Ζάεφ προσπαθεί να βρει μια σολομώντεια λύση, έστω την ύστατη στιγμή, κάνοντας επαφές και με τις δύο πλευρές, ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών και κατ’ επέκταση η Συμφωνία των Πρεσπών.

Χθες, πάντως, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο κανάλι TV Sitel φρόντισε να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι 80 βουλευτές για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, ενώ μέχρι πρότινος επέμενε ότι όχι μόνο έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές, αλλά ότι η συμφωνία μπορεί να ψηφιστεί τελικά και από περισσότερους.




Πάντως, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλη η διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τόσο στη χώρα του όσο και στην Ελλάδα.

ΘΡΙΛΕΡ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι από τις πρώτες πρωινές ώρες κλεισμένος στο γραφείο του και συζητά τους αρχηγούς αλλά και τους ανώτατους αξιωματικούς.

Ο Καμμένος αποχαιρέτησε τους στρατηγούς στο Πεντάγωνο, δείχνοντας καθαρά τι θα ακολουθήσει. Ο, κατά τον Πρωθυπουργό εξαιρετικά επιτυχημένος, Υπουργός Άμυνας συνομίλησε με τους επικεφαλής των σωμάτων, δείχνοντας αποφασισμένος να αποχωρήσει. Φέρεται, δε, να είπε σε συνομιλητές του, που τον ρώτησαν σχετικά με τις προθέσεις του, έναντι του κ. Τσίπρα πως «θα πράξω αυτό που πρέπει».


Ο κ. Καμμένος, που μάλλον δεν είναι ικανοποιημένος απ’ όσα άκουσε χθες δια στόματος Πρωθυπουργού, αναμένεται στις 10 το πρωί της Παρασκευής να δώσει το «παρών» στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής ‘Αμυνας- Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, μετά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια για την τροπολογία των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των F-16. Πιθανότατα, δε, αυτή θα είναι και η τελευταία του παρουσία ως υπουργού Άμυνας, θέση που κατέχει από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, το Φεβρουάριο του 2015.

OΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

H αυριανή ημέρα θα είναι… Μεγάλη Παρασκευή για τον Πάνο Καμμένο. Οποια απόφαση κι αν πάρει μάλλον με «σταύρωση» θα μοιάζει και χωρίς καμιά ελπίδα ανάστασης.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Open του έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο οποίο θα πρέπει αύριο να απαντήσει ο υπουργός Αμυνας.

Το μήνυμα ήταν: «Είτε ψηφίζεις τη συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίζεις να στηρίζεις, όπως έκανες και με άλλα νομοσχέδια που δε συμφωνούσες. Είτε αίρεις την εμπιστοσύνη σου στην κυβέρνηση και… σου παίρνω τρεις – τέσσερις βουλευτές».

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ξεκάθαρα έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση. Ο Κόκκαλης αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία αλλά θα στηρίξει μια πρόταση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η Ελενα Κουντουρά δεν έχει μιλήσει καθόλου προς τιμήν της, αλλά όλοι λένε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Ο Ζουράρις έχει πει ότι δεν θα συμβάλει στο να πέσει η παρούσα κυβέρνηση ακόμη κι αν δεν αποδέχεται τις Πρέσπες. Ή όπως είχε πει κάποτε στον Νίκο Κοτζιά εδώ έχουμε πάθει «σμίκρυνση εγκεφάλου».

Αν λοιπόν ο Καμμένος κάνει το απονενοημένο διάβημα και αύριο φύγει από την κυβέρνηση το ερώτημα είναι ποιοι θα τον ακολουθήσουν. Ο Κατσίκης και η Κόλλια – Τσαρουχά;

Τότε οι ΑΝΕΛ ουσιαστικά παύουν να είναι κόμμα, χάνουν τα κοινοβουλευτικά τους προνόμια, ο Καμμένος είναι επί της ουσίας… καμένος πολιτικά.

Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο Αλέξης Τσίπρας. Γνωρίζει ότι ο «εξαιρετικός υπουργός Αμυνας», όπως τον χαρακτήρισε, είναι αρχομανής αλλά ταυτόχρονα είναι και φοβισμένος. Φοβάται ότι θα χάσει την εξουσία του και δεν θα είναι ούτε υπουργός των κόκκινων χαλιών ούτε καν επικεφαλής μιας σοβαρής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Και βεβαίως φοβάται ότι οι κάλπες, αν τις προκαλέσει, θα φέρουν πιο κοντά το πολιτικό του τέλος και την ασυλία που του παρέχει η βουλευτική ιδιότητα.

Ο Πάνος Καμμένος έχει καταφέρει πολλές φορές να αποκρούσει τις προτάσεις άρσης ασυλίας του, όμως, στην επόμενη βουλή, με τόσα μέτωπα ανοικτά θα είναι εξαιρετικά ευάλωτος, αν δεν είναι βουλευτής. Και τον έχουν προειδοποιήσει γι’ αυτό…


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ 151 Ο ΤΣΙΠΡΑΣ;

Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι έχει τους «151» βουλευτές για να περάσει τον σκόπελο της Ψήφου Εμπιστοσύνης στη Βουλή, σίγουρος ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης εμφανίστηκε ο Κώστας Κατσίκης.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ FM ξεκαθάρισε ότι με την κατάθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία και παράλληλα θα καταψηφίσουν την πρόταση εμπιστοσύνης που θα φέρει ο πρωθυπουργός.

«Βεβαίως θα ψηφίσουμε «κατά» γιατί όταν ζητείται ψήφος εμπιστοσύνης για τη Συμφωνία των Πρεπσών με την οποία διαφωνούμε θα ήταν οξύμωρο να μην το κάναμε» είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κατσίκης.

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και στο κανάλι της Βουλής δηλώνοντας ότι είναι ειλημμένη η αποφαση εξόδου απο την κυβερνηση για το κόμμμα του Πάνου Καμμένου. «Το έχει πει ο Πάνος Καμμενος! Φεύγουμε απο την κυβερνηση, δεν ψηφίζουμε την Συμφωνια και αποσύρουμε τους υπουργούς. Δεν δίνουμε ψηφο εμπιστοσυνης, δεν υπάρχει πλειοψηφία» ξεκαθάρισε ο βουλευτης στην πρωινή εκπομπή του Καναλιού της Βουλης.

«Θα αποτελέσουμε τη μοναδική δύναμη που θα αποτρέψει τη κύρωση της συμφωνίας» υποστήριξε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «αποσύρουμε την εμπιστοσύνη απο την κυβέρνηση. Δε το θέλαμε. Αν δεν ήταν στη μέση το Σκοπιανό θα είχαμε φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο».

Η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς γνωρίζουν ότι ο κ. Κατσίκης αποτελεί δεξί χέρι του Πάνου Καμμένου.

«Οσα είπε είχαν την έγκριση του Πάνου Καμμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά βουλευτής που έχει άριστη γνώση των συσχετισμών που επικρατούν στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η ίδια πηγή εκτιμά πως με τα σημερινά δεδομένα, πρόταση εμπιστοσύνης από πλευράς κυβέρνησης θα λάμβανε εως 150 «ναι» προσμετρώντας τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους: Κ. Παπακώστα (ανεξάρτητη), Σπ. Δανέλλη (Ποτάμι), Θ. Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ), Ελ. Κουντουρά (ΑΝΕΛ) και Κ. Ζουράρι (ΑΝΕΛ – Πυρίκαυστος).

Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσμετρήσει στα «ναι» τον κ. Βασίλη Κόκκαλη καθώς ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του. Να σημειωθεί πως με τους συγκεκριμένους υπολογισμούς η στάση του κ. Κόκκαλη μπορεί να είναι καθοριστική.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του