FT: Γιατί η Λαγκάρντ δείχνει τωρα «σκληρή αγάπη» προς την Ελλάδα
Η εμπειρία του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ήταν οδυνηρή, αναδεικνύοντας ρήγματα στις σχέσεις
μεταξύτωνπαραδοσιακών αμερικανικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτών αλλά και αναδυόμενες δυνάμεις πρόθυμες να αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια οικονομία.Σύμφωνα με τους FT, η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε σκεπτική για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης με το Ταμείο να δείχνει πλέον ότι νίωθει "άβολα" μέσα σε ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης στην ιστορία.«Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν αποτελεί ένα λαμπρό κεφάλαιο στην ιστορία του ΔΝΤ», λέει ο Paulo Nogueira Batista, που εκπροσωπεί τη Βραζιλία στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. «Οι κανόνες "λύγισαν" ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ευρωζώνης."Το αποτέλεσμα, υποστηρίζει, είναι ζημιά στην αξιοπιστία του Ταμείου.Η Κριστίν Λαγκάρντ κατέστησε σαφές την Τρίτη ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με τα οποία ζήτησε παράταση τεσσάρων μηνών, ήταν ανεπαρκή. Έκανε λόγο για απουσία σαφών δεσμεύσεων σε ότι αφορά τα φορολογικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας αλλά και τις ιδιωτικοποίησεις.
Όμως, σύμφωνα με τους FT, το ότι η κα Λαγκάρντ φέρθηκε σκληρά στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα οφείλεται εν μέρει στο ότι έπρεπε να είναι προσεκτική για να αποφύγει τα παράπονα άλλων αναδυόμενων οικονομιών, για ειδική μεταχείριση προς την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ έχει επίσης επικριθεί για το ρόλο του στην ελληνική διάσωση το 2010 και το υπέρογκο δανεισμό προς την Αθήνα, σχολιάζουν οι FT.