Σας ενδιαφέρει:Κούρεμα καταθέσεων. Ποιοι πρέπει να φοβούνται περισσότερο!
Χτύπα ξύλο να μην συμβεί…
Μια από τις χειρότερες στιγμές της κατάρρευσης μιας οικονομίας και μάλιστα όταν αυτή «δυτικού τύπου» και όχι κάποια λατινοαμερικάνικη χώρα, ή κάποια άλλη που έχει απολυταρχικό καθεστώς ( πχ Β. Κορέα ) είναι η στιγμή που πρέπει να κουρευτούν οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες!!! Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια και οι μνήμες είναι νωπές ακόμη, στην περίπτωση της Κύπρου, που σε μια βραδιά μέσα, οι Κύπριοι έχασαν όσα χρήματα είχαν πάνω από 100.000€. Και ναι μεν στην περίπτωση αυτή, ο Ευρωπαϊκός καπιταλισμός «χτυπούσε» τα περίφημα μαύρα ταμεία των τραπεζών, με τα δεκάδες δις. € των ξένων, αλλά το κούρεμα στις καταθέσεις ήταν κούρεμα και οι συνέπειες έπεσαν βαριά πάνω στον πληθυσμό του νησιού.
Όσο αφορά την Ελλάδα, το σενάριο του κουρέματος των ελληνικών καταθέσεων που ήρθε έντονα στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, με αφορμή το κλείσιμο των τραπεζών και την εφαρμογή των capital controls, αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του Reuters. Το πρακτορείο επικαλούμενο νομικούς και οικονομικούς κύκλους της Ευρωζώνης, επισημαίνει ότι οι Ελληνες καταθέτες θα έχουν επιλεκτική αντιμετώπιση σε περίπτωση που εφαρμοστεί κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο η εφαρμογή της οδηγίας BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive), σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η «χρήση» του bail-in, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι διαφορετική από αυτή που εφαρμόστηκε στην Κύπρο.
Σαφώς αυτό θα πλήξει περισσότερο τους μετόχους των τραπεζών και τους κατόχους τραπεζικών ομολόγων, αλλά θα προστατεύσει ακόμη και αυτούς που διαθέτουν καταθετικούς λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ (ποσό μέχρι το οποίο «καλύπτεται» πλήρως βάσει της συγκεκριμένης οδηγίας). Αιτία αυτής της ιδιαίτερης μεταχείρισης το γεγονός ότι μεγάλο μέρος αυτών που διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ είναι μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Κούρεμα καταθέσεων: Πότε μπορεί να γίνει, ποιοί και πόσο απειλούνται
Ο νέος «εφιάλτης» του Έλληνα εραζόμενου, συνταξιούχου, επιχειρηματία λέγεται «κούρεμα καταθέσεων». Αν και έως σήμερα το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου έχει απομακρυνθεί, υπάρχει πάντα ως έσχατη λύση για τη διάσωση μιας τράπεζας. Η κοινοτική Οδηγία παρέχουν – επί του παρόντος – επαρκείς εγγυήσεις στους μικροκαταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ.
Τα γίνεται όμως με τα χρήματα αυτά που βρίσκονται σε τράπεζες και είναι προθεσμιακές καταθέσεις, ήτοι “επένδυση” ; Τα χρήματα αυτά δεν θεωρούνται «αποταμιεύσεις», αλλά «επενδυτικό προϊόν» και για το λόγο αυτό, αν μία τράπεζα χρειασθεί ανακεφαλαιοποίηση για να διασωθεί, αυτοί οι προθεσμιακοί καταθέτες της μπαίνουν στη σειρά για κούρεμα μετά τους ομολογιούχους της.
Τι προβλέπει η κοινοτική Οδηγία για το κούρεμα των καταθέσεων
Όμως, κι αν ακόμη η ΕΚΤ αποφάσιζε να κλείσει το «οξυγόνο» από τις ελληνικές τράπεζες, δεν θα ήταν οι απλοί καταθέτες οι πρώτοι που θα έχαναν τα χρήματα τους.
Η κοινοτική Οδηγία προβλέπει ότι αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, θα χάσουν πρώτα τα κεφάλαια τους οι μέτοχοι (θα ακυρωθούν-μηδενισθούν οι παλιές μετοχές). Αν αυτό δεν επαρκεί, θα γίνει «κούρεμα» των ομολόγων που έχει εκδώσει η τράπεζα: Θα χάσουν οι ομολογιούχοι της (οι οποίοι στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών είναι πρωτίστως ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι και διεθνή funds). Και εδώ εμφανίζεται το σενάριο που περιγράφαμε τις προηγούμενες ημέρες. Η εμφάνιση των ξένων επενδυτών και οι συναντήσεις που είχαν με μέλη της κυβέρνησης, καθώς φοβούνται για τα χρήματα που έχουν ρίξει στις συστημικές τράπεζες.
Μετά από τους ομολογιούχους παίρνουν σειρά και οι προθεσμιακοί καταθέτες, οι οποίοι με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς θεωρούνται «επενδυτές».
Επισημαίνεται ότι από τα μέσα του 2014, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καθιερώσει ως συνήθη πρακτική να συνάπτουν με τους προθεσμιακούς καταθέτες συμβάσεις, όπου η κατάθεση χαρακτηρίζεται «επένδυση». Οποίοι έχουν υπογράψει τέτοιες συμβάσεις, δεν προστατεύονται σε τυχόν κούρεμα. «επενδυτές».
Οι καταθέτες ταμιευτηρίου είναι οι τελευταίοι που θα κινδυνεύσουν – και για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Οι πρώτες 100.000 είναι εγγυημένες από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων.