ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤ...

Την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα στην ΕΚΤ, από τις ελληνικές...
τράπεζες αναμένουν οι διοικήσεις τους, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, αν και η προσδοκία που υπήρχε ήταν να αγοράζονται τα ελληνικά ομόλογα απο την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Διαδικασία η οποία θα έδινε κυριολεκτικά "φτερά" στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία γενικότερα.
Το ελληνικό χρέος θα αγοραζόταν με συνέπεια την πτώση της απόδοσης στα 4-5 % και στην συνέχεια οι ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βγούν στις αγορές ομολόγων προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν τις εργασίες τους.Η συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση έχει αναβληθεί για το καλοκαίρι μαζί με το χρέος, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.Αντί της συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση λοιπόν, οι τράπεζες θα δίνουν τα ομόλογα στην ΕΚΤ κι αυτό θα θα επιτρέψει την απεξάρτηση απο το πρόγραμμα επείγουσας χρηματοδότησης (ELA) του οποίου ήδη το ανώτατο
ύψος μειώθηκε πρόσφατα.

Η εικόνα στο χρηματιστήριο

Η πορεία, όμως, των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο και η παράλληλη υποχώρηση των τίτλων του FTSE25 (εξαιτίας των αναδιαρθρώσεων) δείχνει ότι, το σήμα για την οριστική είσοδο σε ανοδική τροχιά δεν έχει δοθεί εξαιτίας οικονομικών, αλλά και πολιτικών ρίσκων.

Απο τις 4 τράπεζες, η μετοχή της Alpha Bank σημείωσε άνοδο 27,5%, η Eurobank 8%, η Εθνική παραμένει στην τιμή του βιβλίου ενω η Τράπεζα Πειραίως κινείται πολύ κοντά στις τιμές του βιβλίου ( 0,30 ευρώ).

Υπο αυτά τα δεδομένα οι ξένοι επενδυτές αναμένουν στις τράπεζες τουλάχιστον να εμφανιστούν αποδόσεις. Μόνο όταν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εμφανίσουν αποδόσεις 40-50% θα προσελκυσθούν νέοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές και, κυρίως, θα επενδυθούν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία.

Απο την άλλη πλευρά, όμως, η εικόνα στις μη τραπεζικές μετοχές ( πλην ελάχιστων εξαιρέσεων ΜΟΗ, Μπέλα, ΟΤΕ ) δεν είναι καθόλου καλή.

Στις μετοχές κρατικών εταιρειών εμφανίζεται συνεχώς μια προβληματική κατάσταση η οποία απαξιώνει την αξία των εταιρειών.

Στην ΔΕΗ, η συμφωνία του ΑΔΜΗΕ επηρεάζει την μετοχή καθώς ο οργανισμός διαχείρισης μεταφοράς ενέργειας αποτελεί περιουσιακό στοιχείο για το οποίο δόθηκαν δάνεια. Στον ΟΛΠ, τα συνεχή αιτήματα τρίτων παραγόντων επηρεάζει σαφώς το τίμημα της εταιρείας. Στα ΕΛ.ΠΕ, πρόσφατα ανακινήθηκε άκαιρα το θέμα του χρέους προς το Ιραν δίχως να παρουσιαστεί η λύση για την αποπληρωμή του.

Ακόμη και προς σε ιδιωτική εταιρεία, τον ΟΠΑΠ, η πολιτική της κυβέρνησης με τους φόρους επηρεάζει τα έσοδα του, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή της μετοχής.

Συμπερασματικά, οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν πολλές επιλογές απο τον Δείκτη FTSE25 και αυτό επηρεάζει την πορεία του χρηματιστηρίου το οποίο είναι τραπεζοκεντρικό λόγω της συμμετοχής των Τραπεζών με στάθμιση 45%.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ O Στέφανος Χίος ανοίγει τις Πύλες της Κολάσεως Ο Σατανικός Καναλάρχης και τα 30 μύρια της απαγωγής Παναγόπουλου