"Μπλοκάρει" τους μετανάστες η κυβέρνηση - Αυτό είναι το «σχέδιο επιβράδυνσης»
Νέο επιβραδυντικό σχέδιο εφαρμόζει η κυβέρνηση όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Σύμφωνα με το σχέδιο τα πλοία φορτωμένα με πρόσφυγες δεν θα φεύγουν για Πειραιά. Τρία πλοία θα μείνουν στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Τα πλοία δεν θα ξεκινούν από τα νησιά για τον Πειραιά, αλλά μόνο ελεγχόμενα.
Το υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε από τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην δίνουν εισιτήρια στους πρόσφυγες στο 100% της πληρότητας των πλοίων, αλλά πολύ χαμηλότερα.
Με εντολή που δόθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας , παγώνουν όλα τα δρομολόγια των πλοίων που εξυπηρετούν την προσφυγική κίνηση από τα νησιά προς Πειραιά.
Το υπουργείο Ναυτιλίας ζήτησε από τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις ναυτιλιακές εταιρείες να μην δίνουν εισιτήρια στους πρόσφυγες στο 100% της πληρότητας των πλοίων, αλλά πολύ χαμηλότερα.
Με εντολή που δόθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας , παγώνουν όλα τα δρομολόγια των πλοίων που εξυπηρετούν την προσφυγική κίνηση από τα νησιά προς Πειραιά.
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης μπροστά στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό επιχειρεί να σταματήσει τις δραματικές εικόνες με απελπισμένους μετανάστες να περπατούν κατά μήκος των εθνικών οδών ή να κοιμούνται στο δρόμο.
Σύμφωνα με τον υπουργό που μίλησε σε ΕΡΤ και Mega αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους.
Την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση έδωσε απευθείας εντολή στις ναυτιλιακές εταιρείες να περιορίσουν κατά το ήμισυ τη χωρητικότητα των πλοίων που κάνουν τα δρομολόγια από τα νησιά του Αιγαίου προς τον Πειραιά.
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία 5 ακόμα χώρων φιλοξενείας προσφύγων. Οι τέσσερεις θα βρίσκονται στην περιοχή του Κιλκίς. Επιπλέον, ανακοινώθηκε η διάθεση από τον στρατό 2.500 σκηνών χωρητικότητας 15.000 προσφύγων υπ' ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να στεγαστούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες. Τέλος, το υπουργείο αποφάσισε την ελεγχόμενη μετάβαση των προσφύγων προς την Ειδομένη ώστε η κατάσταση στην περιοχή να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Τεταμένο το κλίμα στη συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες - Η Αυστρία συνεχίζει τις απειλές κατά της Ελλάδας
Σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο αναπληρωτής υπουργός ΜΕταναστευτικ Πολιτικής, δεν χρησιμοποίησε διόλου διπλωματική γλώσσα: «Η Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Frontex, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πλειοψηφία των Κρατών-Μελών της Ένωσης καθώς και η Προεδρεία της Ε.Ε. αποκήρυξαν σήμερα, όπως έχουν κάνει και στο παρελθόν, τις μονομερείς ενέργειες» δήλωσε ο κ. Μουζάλας, κατηγορώντας την κα Λάιτνερ ότι ψεύδεται.
«Η κ. Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ στις δηλώσεις της, δεν λέει αλήθεια. Η Ελλάδα και ο κ. Μουζάλας ισχυρίζονται σε όλους τους τόνους ότι η χώρα μας φυλάττει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει η Frontex, η Ευρωπαϊκή επιτροπή και τόσοι άλλοι φορείς με επίσημες τοποθετήσεις τους. Ενέργειες και δηλώσεις σαν της κυρίας Λάιτνερ δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην διόγκωσή του».
Παρότι ο κ. Μουζάλας σε δηλώσεις του νωρίτερα, αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παραδέχθηκε ότι υπήρξε «μικρή ένταση» με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος. Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, εξήγησε για ποιό λόγο έγιναν μονομερείς ενέργειες, λέγοντας ότι η συνάντηση στη Βιέννη είναι θεσμοθετημένη με τους εταίρους της. Ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι η «μίνι σύνοδος» αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση της ΕΕ και ότι η Ελλάδα όταν μιλάει για εταίρους εννοεί τους εταίρους της στην ΕΕ.
Η Διάσκεψη, την οποία είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά η ίδια και ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, με τη συμμετοχή ομολόγων τους από εννέα βαλκανικές χώρες, ερήμην της Ελλάδας, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, όπως επίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γερμανίας και της Ιταλίας.
Σε δηλώσεις της η Αυστριακή υπουργός ανέφερε πως η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και πως σε συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, ισχυρίζεται πως ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.
«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μας προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», είπε η κ. Μικλ-Λάιτνερ.