ΣΚΑΝΔΑΛΟ! Xρήματα των πυροπαθών απ' το Ταμείο Μολυβιάτη έγιναν μπόνους Ρεχάγκελ
Στο προσκήνιο έρχεται για ακόμη μια φορά η υπόθεση του περιβόητου ταμείου Μολυβιάτη και τα χρήματα που προορίζονταν για τις πυρόπληκτες περιοχές από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2007, με αφορμή την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση.
Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του τότε επικεφαλής της ΕΠΟ και νυν γενικού διευθυντή της Super League αφορά στο αδίκημα της απιστίας που απαγγέλθηκε βάσει των διατάξεων του νόμου περί διαφθοράς και ήδη η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή Διαφθοράς. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε πριν από επτά χρόνια, η υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση, ύψους ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων, που είχε σταλεί στην ΕΠΟ από τον Μισέλ Πλατινί και την UEFA ως ενίσχυση για τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας.
Τα χρήματα, που σύμφωνα με τους δωρητές αφορούσαν την ανακατασκευή καμένου σταδίου στις πληγείσες περιοχές, δεν παραδόθηκαν ποτέ στους δικαιούχους. Αντίθετα, όπως αναφέρεται στα στοιχεία της έρευνας που διενεργήθηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, κατέληξαν σε λογαριασμό του πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Ότο Ρεχάγκελ ως μπόνους.
Στο εισαγγελικό πόρισμα που έχει συνταχθεί για την υπόθεση επισημαίνεται πως δεν υπήρχε καμία συμβατική υποχρέωση που να δικαιολογεί την κατάθεση του ποσού αυτού στον Γερμανό προπονητή. Η υπόθεση είχε φτάσει στην Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία που υπέβαλε Ελληνοαμερικανός, με καταγωγή από τις πυρόπληκτες περιοχές, ο οποίος τόνιζε ότι τα χρήματα της UEFA δεν κατέληξαν ποτέ σε εκείνους για τους οποίους είχαν χορηγηθεί.
Η απάντηση Γκαγκάτση
Διευκρινίσεις έδωσε ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Βασίλης Γκαγκάτσης, σχετικά με τη δίωξη που του έχει ασκηθεί από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, για τα χρήματα από κονδύλι της UEFA που φέρονται να κατέληξαν στον λογαριασμό του Ότο Ρεχάγκελ και όχι για την κατασκευή γηπέδου στην Ηλεία, μετά τις πυρκαγιές του 2007.
Ο κ. Γκαγκάτσης τόνισε ότι του έχει ασκηθεί δίωξη για το αν υπήρχε όρος για μπόνους στο συμβόλαιο του Ότο Ρεχάγκελ.
Μάλιστα, για ακόμη μία φορά, επεσήμανε ότι όχι μόνο το συγκεκριμένο γήπεδο έγινε κανονικά, στα εγκαίνια του οποίου είχαν βρεθεί μάλιστα και εκπρόσωποι της UEFA, αλλά δόθηκαν από την ΕΠΟ επιπλέον χρήματα για την ολοκλήρωση των εργασιών.
«Το ποσό είναι 1 εκατ. ελβετικά φράγκα το ποσό που λέγεται. Δηλαδή 600.000 ευρώ. Το γήπεδο κατασκευάστηκε και στα εγκαίνια έστειλε και η UEFA τον εκπρόσωπο της. Η Ομοσπονδία δεν έδωσε μόνο τα 600.000 ευρώ σε εκείνο το γήπεδο, αλλά έδωσε και επιπλέον χρήματα για τις εξέδρες, τον ηλεκτροφωτισμό και άλλες κατασκευές. Η δίωξη έγινε γιατί εκείνο το ποσό, για ένα μήνα, μετά την πρόκριση μας τον Οκτώβριο στο Euro 2008, όταν είχαμε τερματίσει πρώτοι το είχαμε δώσει για λίγο για το μπόνους στον Ρεχάγκελ.
Ήταν στην αρχική μας σύμβαση για τις προκρίσεις και το 2001 και το 2006 και το 2008 και δεν είναι δυνατό να μην προβλέπεται, μπόνους πρόκρισης σε μια εθνική ομάδα στον προπονητή της. Για να το ξεκαθαρίσουμε... η προκαταρκτική έχει καταλήξει ότι το έργο έγινε και έχει κατανοήσει ότι τα χρήματα δόθηκαν για να γίνει μια διευκόλυνση για ένα χρονικό διάστημα.
Αυτό που ψάχνουν πλέον είναι το αν υπήρχε όρος για μπόνους πρόκρισης στο συμβόλαιο του Ρεχάγκελ. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει σε κάθε συμβόλαιο ένα τέτοιο μπόνους. Και τώρα στο συμβόλαιο του κυρίου Σκίμπε είναι δεδομένο ότι υπάρχει ο συγκεκριμένος όρος. Το θέμα είναι ότι τότε στην προκαταρκτική δεν με είχαν ρωτήσει για το θέμα. Τώρα θα πάω στον κύριο Ανδρεάδη και θα τα καταθέσω όλα», δήλωσε ο Βασίλης Γκαγκάτσης στον ΣΠΟΡ FM.
Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας στον Realfm 97,8: Το υπουργείο δεν μας απαντά τι έγιναν τα λεφτά για τους πυροπαθείς
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, κατήγγειλε ότι το υπουργείο δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για το τι έγιναν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τους πυροπαθείς μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία.
"Την εποχή εκείνη και εξαιτίας της μεγάλης τραγωδίας της Ηλείας και των δεκάδων νεκρών και της καταστροφής και του περιβάλλοντος υπήρχε μία παγκόσμια ευαισθητοποίηση και μία κινητοποίηση ανά τον κόσμο κυρίως των Ελλήνων ομογενών και όχι μόνο... Συγκεντρώθηκε ένα συνολικό ποσό, το οποίο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του 2010, το ποσό αυτό ανήρχετο μαζί με τους τόκους στα 215 εκατ. Δόθηκαν χρήματα και όσο υπήρχε το Ταμείο Μολυβιάτη, γιατί το Ταμείο Μολυβιάτη αργότερα το 2011 ετέθη υπό εκκαθάριση και το εναπομείναν υπόλοιπο πέρασε σε ένα λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος και σημείωσε ότι:
"Και όσο υπήρχε το Ταμείο Μολυβιάτη αλλά και μετά από αυτό είχαμε κατανομές από το ποσό αυτό για αποκαταστάσεις πυρόπληκτων περιοχών και ανασυγκροτήσεις των πυρόπληκτων περιοχών, ήταν τα δύο ουσιαστικά που περιλάμβαναν το τι ακριβώς κατεύθυνση έπρεπε να έχουν αυτά τα χρήματα. Εξ αυτών έχουν έρθει στην Ηλεία κάποια χρήματα γύρω στα 45 εκατ. Το πρώτο θέμα που θέτουμε είναι ότι αυτά τα χρήματα ήρθαν βέβαια, αλλά νομίζουμε ότι είναι δυσανάλογα του σκοπού τους. Γιατί η αιτία για την οποία συγκεντρώθηκαν αυτά τα χρήματα ήταν η ίδια η Ηλεία".
Στο ερώτημα εάν δόθηκαν όλα τα χρήματα ο κ. Γεωργιόπουλος απάντησε μεταξύ άλλων ότι "έχω πολλές αμφιβολίες, εάν όλα αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν για τον σκοπό των δωρεών. Οι δωρητές είχαν μία βούληση για τον σκοπό για τον οποίο τα δώρισαν. Έχω την εντύπωση, τουλάχιστον από τα στοιχεία που έχω, ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν έχουν πάει για τον σκοπό αυτό. Εάν βρίσκονται κάπου κατατεθειμένα, εάν έχουν δαπανηθεί για άλλους σκοπούς, για άλλες φυσικές καταστροφές ή για τελείως διαφορετικούς σκοπούς, δεν το γνωρίζω" και πρόσθεσε:
"Για αυτό τον λόγο, στις 25 /9/2017 έπειτα και από διάφορες προφορικές οχλήσεις που είχαμε κάνει σε παράγοντες των υπουργείων, έστειλα και μία επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών με κοινοποίηση και στον υπουργό Εσωτερικών και στον υπουργό Περιβάλλοντος και στους βουλευτές του νομού προκειμένου να επιληφθούν του θέματος στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τον οποίο μπορούν να ζητήσουν στοιχεία και είχα κάνει συγκεκριμένα ερωτήματα. Το βασικό ερώτημα είναι ποιο είναι το υπόλοιπο και σε ποιο λογαριασμό είναι κατατεθειμένο, εάν είναι σε αυτόν τον λογαριασμό που άνοιξε στην τράπεζα της Ελλάδος μετά την εκκαθάριση, εάν από τότε έχει γίνει κάποια κατανομή οποιοδήποτε ποσού και ποιο είναι αυτό; Εάν έχει γίνει κατανομή για άλλο σκοπό και ποιος είναι αυτός και στο τέλος ποιο είναι το εναπομείναν υπόλοιπο και τι σκοπεύουν να το κάνουν. Πήρα πριν από λίγες μέρες μία απάντηση την οποία μελετώ γιατί βρίσκω ότι έχει πάρα πολλά κενά... Δεν αναφέρει το ποιο είναι το ποσό το οποίο έδειξε η εκκαθάριση... Η όλη διαχείριση και μέχρι την εκκαθάριση αλλά και μετά την τελευταία κατανομή έχει γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ερώτημα μου όμως απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος και αρμοδίως πρέπει να απαντήσει. Υπάρχει ή δεν υπάρχει υπόλοιπο; Ποιο είναι αυτό; Και εάν δεν υπάρχει πού δαπανήθηκε και σε ποια κατεύθυνση; Εδώ, δεν είναι μία κρατική αρωγή, εδώ έχουν δωρηθεί από ανθρώπους από όλο τον κόσμο... Οι απαντήσεις πάντα ήταν ελλιπείς, δεν είχαμε ποτέ μία σαφή απάντηση".