ΕΚΤΑΚΤΟ: ΗΑΕ & Αίγυπτος συντονίζουν τη μεταφορά Ρώσων μισθοφόρων στην Λιβύη – Σε πορεία σύγκρουσης Άγκυρα και Μόσχα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος συντονίζουν την μεταφορά εκατοντάδων Ρώσων μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη, προκαλώντας “εγκεφαλικά” στην τουρκική στρατιωτική ηγεσία που αναζητά τρόπο μεταφοράς τακτικών δυνάμεων στη χώρα αυτή.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται μάχες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τους μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Eθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης στην περιοχή Άμπου Γκράιν, ανάμεσα στη Σύρτη και την πόλη Μισράτα, στη βορειοδυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και TASS.
Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα al-Jadid που έχει έδρα το Λονδίνο, ο πόλεμος των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, συντονίζεται απόλυτα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο σε συνεργασία με την Μόσχα.
“Κάτω από το συντονισμό της Ρωσίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Αιγύπτου, η Μόσχα μετακινεί εκατοντάδες Ρώσους μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη, για να πολεμήσουν στις τάξεις των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ.
Σύμφωνα με την αραβική εφημερίδα Al-Jadid, εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι μεταφέρθηκαν από τη Συρία τις τελευταίες τρεις ημέρες, με αεροσκάφη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης.
Οι μισθοφόροι που αποστέλλονται υπό το συντονισμό των ΗΑΕ και της Αιγύπτου λειτουργούν κάτω από την “σκέπη” δύο εταιρειών ασφάλειας με την επωνυμία Moran και Schit. Επίσης διαπιστώθηκε ότι και Σύριοι πολίτες που εργάζονται για τις ρωσικές δυνάμεις, αποστέλλονται στη Λιβύη.
Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις σε εκπομπή του CNN Turk το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα έχουν ήδη αποσταλεί στη Λιβύη. Η Τουρκία στηρίζει την αναγνωρισμένη από το ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ενώ η Ρωσία υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χαφτάρ.
“Οι τουρκικές δυνάμεις θα μπορέσουν όμως να ξεκινήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση και παρέμβαση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας; ρωτάει Τούρκος ειδικός συνυπολογίζοντας τη ρωσική παρουσία στην Λιβύη.
Όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά εξοντωθούν οι δυνάμεις του Σαράζ και εγκαθιδρυθεί προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Χαφτάρ, ο οποίος θα καταλάβει προεδρική θέση, διεξάγοντας παράλληλα εκλογές, τόσο το καλύτερο για τη χώρα αυτή.
Σήμερα το κοινοβούλιο της Λιβύης μετά την χθεσινή ανακοίνωση περί ακύρωσης της συμφωνίας με την Τουρκία, συνεδριάζει για να στηρίξει ολοκληρωτικά τον στρατηγό Χ.Χαφτάρ στον πόλεμο κατά Σαράζ και Τούρκων εισβολέων.
Ο Αμπού Ζαΐντ Ομάρ Ντόρντα, πρώην Γενικός Γραμματέας της Λαϊκής Επιτροπής της Λιβύης (πρώην Υπουργός) και πρώην Αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφάλειας (ESC) κατά τη διάρκεια της εποχής του Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε ότι όταν ήταν επικεφαλής της ΟΚΕ κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Καντάφι, έλαβε πολύ ευαίσθητες πληροφορίες , οι οποίες ανέφεραν ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της Λιβύης, η οποία θα εφαρμοζόταν μέσω οργανώσεων, τα μέλη των οποίων επέστρεφαν στη χώρα πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της Αραβικής Άνοιξης, επεκτείνοντας την καταστροφή, τον θάνατο τις κλοπές και άλλα ανοσιουργήματα σε όλη τη χώρα.
Σε τηλεοπτική ομιλία από την τηλεόραση της Λιβύης χθες, ο Ντόρντα, κατηγόρησε τον πρόεδρο της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA), Φ. αλ Σαράζ, ότι υποχώρησε στους Τούρκους εις βάρος των συμφερόντων του λαού της Λιβύης, λόγω της τουρκικής καταγωγής του. Είπε ότι είχε έγγραφα που αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο πρώην αρχηγός των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι ο Fayez al-Sarraj ζήτησε τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, διότι θα αισθάνεται πιο άνετα με τους Τούρκους, απ ‘ό, τι με οποιοσδήποτε άλλο ξένο, αφού έχει καταγωγή που τον συνδέει με τους Τούρκους.
Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι ο Σαράζ «δεν ξέρει τι συμβαίνει γύρω του και εκτελεί τις οδηγίες που λαμβάνει τηλεφωνικά».
Ο Ντόρντα ανέφερε ότι μια πιθανή άνοδος στην εξουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, θα σημάνει αυτόχρονα την καταστροφή της χώρας και των δυνατοτήτων της.
Ο Ντόρντα κατηγόρησε το GNA ότι ήταν κυβέρνηση παράνομων Τούρκων εργοδοτών, ενεργώντας η ίδια ως εντολέας των τουρκικών συμφερόντων. Ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, είδε αρκετούς ανώτερους τραπεζίτες που του είχαν πει ότι είχαν προσεγγιστεί στις φυλακές για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς κεφαλαίων και ανοίγματος λογαριασμών στην Τουρκία, για να στηρίξουν το καθεστώς του Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Είπε ότι «αυτοί οι πράκτορες λεηλατούσαν τη χώρα» για να σώσουν την τουρκική οικονομία.
Μιλάμε για σοβαρότατες κατηγορίες οι οποίες μπορεί να θέσουν την Τουρκία στον αποκαλούμενο άξονα του κακού σε χρόνο μηδέν, εάν και εφόσον το αποφασίσουν ΗΠΑ και λοιποί.
Σχόλια