Έτσι θα γίνει η επίταξη σε μάσκες και φάρμακα
Αναλυτικά η διαδικασία που προβλέπει η ΠΝΠ
Στην επίταξη διαφόρων αντικειμένων όπως φάρμακα, αναπνευστήρες, μάσκες, υγειονομικός ρουχισμός κ.α. που ανήκουν σε ιδιώτες προχωρά το Δημόσιο.
Στην ΠΝΠ ορίζεται ¨η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19 στην Ελληνική Επικράτεια” ως έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης ώστε να προχωρήσει το Δημόσιο σε επίταξη κινητών πραγμάτων.
Αναλυτικά προβλέπεται πως με απόφαση του Υπουργού Υγείας επιτάσσονται, για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μήνες κινητά, αναλώσιμα και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων.
Ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία επίταξης, ενόψει της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι: αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων.
Ως μέσα ατομικής προστασίας ορίζονται: μάσκες κάθε είδους, μέσα ατομικής προφύλαξης και υγειονομικός ρουχισμός. Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου προσδιορίζονται συγκεκριμένα εκ των ανωτέρω ειδών τα προς επίταξη κινητά ανά είδος και η χρήση τους, καθώς και η χρονική διάρκεια της επίταξης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας προβλέπονται οι πιστώσεις για την αποζημίωση της χρήσης του προς επίταξη εξοπλισμού και για την εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ως προς τον αναλώσιμο εξοπλισμό.
Η επίταξη των ανωτέρω πραγματοποιείται με την απόφαση του Υπουργού Υγείας στη βάση της οποίας εκδίδεται ατομική πράξη επίταξης κινητών από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα επιτασσόμενα είδη πραγμάτων, αναλώσιμων ή επιτασσόμενων προς χρήση, το ελάχιστο των ποσοτήτων ανά είδος, καθώς και το φυσικό ή νομικό πρόσωπο εις βάρος του οποίου επιβάλλεται η επίταξη των κινητών πραγμάτων.
Η πράξη αυτή επιδίδεται από τις οικείες τελωνειακές, φορολογικές, αστυνομικές, λιμενικές ή και πυροσβεστικές αρχές, καθώς και από όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας, από υπαλλήλους του Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Κάθε δημόσια αρχή παρέχει κάθε αναγκαία συνδρομή για την υλοποίηση της επίταξης.
Οι επιτασσόμενες ποσότητες αναλώσιμων και μη κινητών πραγμάτων παραδίδονται και αναλαμβάνονται προς διάθεση στο Υπουργείο Υγείας. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας κατανέμονται σε κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα προς χρήση ή ανάλωση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, των Διευθύνσεων Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας που εκδίδεται εντός 2 μηνών από την επίταξη, καθορίζεται εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ιδιωτών ή νομικών προσώπων, κατόπιν εισήγησης εποπτευόμενου νομικού προσώπου δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου του Υπουργείου Υγείας, αφού θα έχει προηγηθεί υποβολή εκ μέρους των δικαιούχων παραστατικών αγοράς και προμήθειας των επιτασσόμενων πραγμάτων. Με την ίδια απόφαση προβλέπονται οι αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη του ποσού της αποζημίωσης.
Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της ανωτέρω προθεσμίας, η επίταξη αίρεται αυτοδικαίως. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά από τη λήξη της επίταξης ή ανά δίμηνο, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου. Κατά της κοινής απόφασης της παρούσας χωρεί προσφυγή ουσίας ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.
Σχόλια