220.000.000 ευρώ ακάλυπτα δάνεια από την τράπεζα Πειραιώς! Τρέμουν Λογοθέτης και Σάλλας την αλλαγή του νόμου. Οι Εισαγγελείς προτείνουν να επανέλθει η ποινική δίωξη σε τραπεζικά στελέχη για τα εκατοντάδες εκ. ευρώ "αέρα" που έδωσαν.








Του Άρη Σπίνου

Ηχηρή– θεσμική- παρέμβαση στην υπό κρίση υπόθεση ενώπιον του Αρείου Πάγου σχετικά με τη συνταγματικότητα της πρόσφατης διάταξης που καθορίζει με νέο τρόπο την διαδικασία δίωξης κατά τραπεζικών στελεχών, μετά τη νομική διχογνωμία που παρατηρήθηκε, πραγματοποιεί η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος , με ένα πακέτο προτάσεων που απέστειλε στην Επιτροπή Παρακολούθησης Κωδίκων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ως γνωστόν το Ανώτατο Δικαστήριο θα δικάσει την υπόθεση στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα μετά την αναίρεση που ασκήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Παπαγεωργίου κατά βουλεύματος που εκδόθηκε για εκκρεμή ποινική υπόθεση από δικαστικό συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Η αναίρεση αφορά τον νόμο 4637/19 βάση του οποίου:

-Για τη δίωξη των τραπεζικών στελεχών απαιτείται έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν το κρίνουν, τα πιστωτικά ιδρύματα. Παύει δηλαδή την αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

-Το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από κακούργημα στο εξής θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος.

Διαφωνούν

Οι εισαγγελείς διαφωνούν όμως θεωρώντας – προφανώς- πως η νέα διάταξη που καταργεί τον αυτεπάγγελτο χαρακτήρα της δίωξης ουσιαστικά οδηγεί στο αρχείο ως ανέγκλητες σοβαρές υποθέσεις. Θεωρούν δε πως η προθεσμία εντός 3μήνου να υποβληθεί μήνυση από τον παθόντα ( δημόσιο, τραπεζικά ιδρύματα κλπ) είναι προβληματική ως «ασφυκτική». Υπογραμμίζουν πως το αυτεπάγγελτο πρέπει να επανέλθει κυρίως όταν παθών είναι το δημόσιο. Ενδεικτικά αναφέρουν στις παρατηρήσεις τους για το άρθρο 405 ΠΚ :

«Προβλέπεται κατ’ έγκληση δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις των άρθρων 390 παρ.1 εδ. α, 386 παρ.1 και 386Α παρ. 1 ΠΚ. Να επανέλθει η αυτεπάγγελτη δίωξη ειδικά σε περιπτώσεις με παθόντα το δημόσιο. Η κατ’ έγκληση δίωξη δημιουργεί θέματα λόγω της ασφυκτικής 3μηνης προθεσμίας και στην νομιμοποίηση παθόντων νομικών προσώπων ή δημοσίου και στην κατ’ εξακολούθηση τέλεση με το 98 παρ.2-1 ΠΚ όταν υπάρχουν πολλοί παθόντες».

Χαρακτηριστική υπόθεση που τίθεται επί τάπητος είναι του εφοπλιστή Λογοθέτη- Σάλλα και δεκάδων τραπεζικών στελεχών της Πειραιώς.

Για όποιον δεν γνωρίζει ή δεν έχει παρακολουθήσει από κοντά και συστηματικά την υπόθεση, ο τεράστιος και ιλιγγιώδης δανεισμός των εταιριών Λογοθέτη από την Τρ. Πειραιώς, η οποία συγκλονίστηκε και σχεδόν κατέρρευσε κεφαλαιακά στην συνέχεια εκ του λόγου τούτου, έλαβε χώρα πριν μπει στο αυτί του εφοπλιστή η περίφημη αλογόμυγα που του προκάλεσε απώλεια ισορροπίας και ελέγχου, όπως στην αγωγή κατά των πρώην συνεργατών του ισχυρίζεται για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, πράξεις και παραλείψεις, σκοπιμότητες ή δόλο!

Με ένα νομοθέτημα στην κυριολεξία αντισυνταγματικό, κάτι που θα κριθεί από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, οι κάθε λογής Λογοθέτηδες του τραπεζικού συστήματος μπορούν σήμερα να «πουλάνε τρέλα», να αναιρούν καταθέσεις τους στους ανακριτές και απολογίες τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, να ζητάνε και τα… ρέστα με αγωγές και ποινικές ενέργειες, βασιζόμενοι στην ασυλία που εκ των υστέρων τούς παρέσχε ο νομοθέτης!!!
Για αυτό είναι επιτακτικό όσο ποτέ, είναι θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών, η Δικαιοσύνη να λειτουργήσει απερίσπαστη και μη επηρεαζόμενη από φωνές ή ψιθύρους, προκειμένου ο άθλιος αυτός νόμος που παρέχει παρελθούσα αλλά και μελλοντική ασυλία στους τραπεζίτες και τους συνεργούς τους, σε πλείστα όσα οικονομικά εγκλήματα, να κριθεί αντισυνταγματικός και οι πραγματικοί ένοχοι να καθίσουν στο σκαμνί…

– Τα 220 ακάλυπτα δάνεια! Επιχειρηματική αστοχία ή… υπεξαίρεση;

Και τότε θα δούμε τι είναι, για παράδειγμα, και τα 220 εκατ. ευρώ ακάλυπτα δάνεια του Λογοθέτη!!! Επιχειρηματική δράση που απέτυχε ή υπεξαίρεση;;; Γιατί, αν δεν απατώμαι, ο Γ. Λογοθέτης μέσω της Baywest πήρε δάνεια της Πειραιώς ύψους 1,2 δισ. αντί μόλις 350 εκατ. ευρώ. Το πόσον αυτό φυσικά και δεν αποπληρώθηκε ολοσχερώς, μολονότι ο εφοπλιστής από την πώληση του συνόλου των δανείων, ύψους 350 εκατ., που είχε πάρει από την Πειραιώς αποκόμισε κέρδος κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

– Για να τελειώνουμε …

Φυσικά η υπόθεση Λογοθέτη, Libra, Baywest κ.λ.π., κ.λ.π., έχει μεγάλο βάθος και συνέχεια! Και για να τελειώνουμε, το ζήτημα για την ελληνική κοινωνία δεν είναι η διαμάχη του Λογοθέτη με τους πρώην συνεργάτες του, αλλά η υπόθεση του σκανδάλου Τρ. Πειραιώς εν τω συνόλω!!! Η κοινωνία ζητάει να καθίσουν στο σκαμνί και να κριθούν από την Δικαιοσύνη όλοι όσοι εξαπάτησαν την τράπεζα και συνήργησαν στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Και τούτο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με το να κριθεί οριστικά και αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο ο νόμος της ασυλίας αντισυνταγματικός…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του