Κινδυνεύει η ακίνητη περιουσία χιλιάδων πολιτών, αν το Υπουργείο δεν προβεί άμεσα σε παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες
Ο Γ. Αμυράς υποστηρίζει πως του «φόρτωσαν» την εγκύκλιο για τους δασικούς χάρτες
Πολλές αντιδράσεις αλλά και τριγμούς εντός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει προκαλέσει η πρόσφατη εγκύκλιος για τις αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών.
Η διαφορετική ερμηνεία που δίνει το ΥΠΕΝ στην εφαρμογή του περιβαλλοντικού νόμου μέσω της εγκυκλίου που απέστειλε στις διευθύνσεις δασών όλης της χώρας, θέτει σε κίνδυνο την ακίνητη περιουσία χιλιάδων πολιτών. Μετά το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», το υπουργείο προανήγγειλε παρεμβάσεις, προκειμένου να μην αδικηθεί κανένας, οι θιγόμενοι όμως κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ώσπου να δουν τις δεσμεύσεις να γίνονται πράξεις.
Τις τελευταίες μέρες η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος γίνεται καθημερινά αποδέκτης εκατοντάδων διαμαρτυριών από κτηνοτρόφους και ιδιοκτήτες με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει της οποίας χιλιάδες ιδιοκτήτες χάνουν το δικαίωμα αντίρρησης στους δασικούς χάρτες, με συνέπεια τη δήμευση της περιουσίας τους. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα χάσουν εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί κτηνοτροφικές (και επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση), καθώς και εκτάσεις που το κράτος είχε παραχωρήσει σε πολίτες για διάφορες χρήσεις, ακόμα και πέραν της γεωργικής. Επίσης, εκτάσεις που με πράξεις της διοικήσεως του κράτους είχαν χαρακτηριστεί μη δασικές ή είχε επιτραπεί σε ιδιώτες η μετατροπή ακόμα και του δασικού χαρακτήρα τους.
Διαβάστε επίσης: «Τρέχουν» και υπόσχονται διορθώσεις τώρα στους δασικούς χάρτες για να μη χαθούν περιουσίες πολιτών
Βάσει της επίμαχης εγκυκλίου, οι ενστάσεις που θα γίνονται δεκτές θα πρέπει να αφορούν μόνο εκείνο το τμήμα των δασικών χαρτών το οποίο αναθεωρήθηκε. Εξαιρεί, δηλαδή, τις ιδιοκτησίες που περιλαμβάνονταν στο σύνολο των εκτάσεων που καθόριζε ο νόμος. Δίνει δε το δικαίωμα υποβολής ένστασης μόνο σε αυτές τις οποίες οι δασικές υπηρεσίες εξαίρεσαν με τους αναθεωρημένους χάρτες. «Εάν δηλαδή, για παράδειγμα, είχαν υποβάλει αιτήσεις και δικαιολογητικά 1.000 πολίτες για να αποχαρακτηριστούν οι εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί ως δάση ή δασικές εκτάσεις, και από αυτές οι δασικές υπηρεσίες αποχαρακτήρισαν τις 300, μόνον αυτοί έχουν δικαίωμα να υποβάλουν ενστάσεις και όχι οι υπόλοιποι 700», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδος, Δημήτρης Κοτσώνης.
Δικαίωμα να υποβάλει αντίρρηση κάθε ενδιαφερόμενος
Η Ένωση απευθύνει έκκληση προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να προβεί άμεσα στη διόρθωση της επίμαχης εγκυκλίου, ούτως ώστε να δοθεί το δικαίωμα να υποβληθούν αντιρρήσεις για τις εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως δασικές, βάσει των σχετικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώνη, πρέπει να επαναδιατυπωθεί ευκρινώς η εγκύκλιος, δίνοντας το δικαίωμα να υποβάλει αντίρρηση κάθε ενδιαφερόμενος που έχει έννομο συμφέρον, όπως ακριβώς προβλέπεται στο άρθρο 48, παρ. 10 του Ν. 4685/20, που ρητώς προβλέπει ότι οι αντιρρήσεις υποβάλλονται κατά των αναμορφωθέντων ή τροποποιηθέντων χαρτών.
Επίσης, το ΥΠΕΝ, διά του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Αμυρά, πρέπει να ελέγξει πόσες πράξεις διοίκησης προσκομίστηκαν, πόσες έγιναν αποδεκτές και σε ποιον βαθμό καθεμιά εξ αυτών. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο κ. Αμυράς εμφανίζεται εξοργισμένος με κάποιους υψηλά ιστάμενους εντός του υπουργείου. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος θεωρεί ότι κάποιοι προσπάθησαν να του «φορτώσουν» την επίμαχη εγκύκλιο, καθώς η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι δική του.
Ο υφυπουργός ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του χρόνου, με τον ανασχηματισμό, και πριν προλάβει καλά καλά να ενημερωθεί, κλήθηκε να υπογράψει μια εγκύκλιο που είχε ετοιμαστεί από άλλους και το περιεχόμενο της οποίας προφανώς αγνοούσε. Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Αμυράς αποφάσισε να προσλάβει σύμβουλο για τα δασικά θέματα, προκειμένου να αποφύγει παρόμοιους σκοπέλους στο μέλλον.
Σχόλια