Κορωνοϊός: Ένα τείχος ανοσίας που δεν κτίζεται και πείραμα με την 3η δόση - Lockdown για ανεμβολίαστους από Σεπτέμβριο
Σοκ έχει προκαλέσει σε «ειδικούς» και κυβέρνηση ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, καθώς τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει διαρκώς πάνω από 3.000 νέα κρούσματα.
Μάλιστα την Τρίτη ανακοινώθηκαν 4.181 νέα κρούσματα, κάτι που δεν δικαιολογείται εάν σκεφτεί κάποιος πως είναι εμβολιασμένο περίπου το 60% του πληθυσμού στην Ελλάδα (5.823.197 πολίτες με μια δόση), ενώ βρισκόμαστε και στα μέσα Αυγούστου.
Οι «ειδικοί» επικαλούνται την μετάλλαξη Δέλτα, την κινητικότητα του καλοκαιριού και του Δεκαπενταύγουστου καθώς και τους μειωμένους αριθμούς σε νέους εμβολιασμούς για να δικαιολογήσουν την αποτυχία, ξεχνούν όμως αυτό που παραδέχονται πλέον οι περισσότεροι, ότι με τα συγκριμένα εμβόλια και μολύνεσαι και μεταδίδεις. Κάτι που κάνει αδύνατο το κτίσιμο του τείχους ανοσίας.
Η ανοσία της αγέλης
Η λεγόμενη ανοσία της αγέλης δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί λόγω της παρουσίας της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας εμβολιασμών της Οξφόρδης.
Ο καθηγητής σερ Αντριου Πόλαρντ, ενημερώνοντας βρετανούς βουλευτές, δήλωσε χθες πως επειδή τα εμβόλια δεν σταματούν την εξάπλωση της Covid η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης είναι αδύνατη.
«Το πρόβλημα με αυτόν τον ιό είναι ότι δεν πρόκειται για ιλαρά. Εάν το 95% των πολιτών είχαν εμβολιαστεί για την ιλαρά, ο ιός δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί. Ομως η μετάλλαξη Δέλτα μολύνει και τους εμβολιασμένους. Και αυτό σημαίνει πως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα, κάποια στιγμή θα συναντηθεί με τον ιό. Δεν διαθέτουμε κάτι που θα σταματήσει εντελώς τη μετάδοση».
Στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το Imperial College του Λονδίνου δείχνουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι ηλικίας 18 έως 64 ετών έχουν περίπου 49% λιγότερο κίνδυνο να μολυνθούν σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους.
Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να δείξουν θετικοί σε τεστ, αφότου έρθουν σε επαφή με κάποιον που ασθενεί με Covid.
Ισραήλ και τρίτη δόση
Στο Ισραήλ, που ξεκίνησε πρώτο σε όλο τον κόσμο τους εμβολιασμούς, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία.
Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε προχθές 5.755 μολύνσεις. Παράλληλα ο αριθμός των ασθενών με Covid-19, η υγεία των οποίων βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, έφθασε σε αριθμό-ρεκόρ για τους τελευταίους 6 μήνες, στις 400 περιπτώσεις.
Οι εξελίξεις στη δημόσια υγεία στο Ισραήλ παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από τις άλλες χώρες, καθώς στη χώρα αυτή το πρόγραμμα των εμβολιασμών ξεκίνησε πρώτο.
Περισσότεροι από 5,8 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν λάβει την πρώτη δόση, 5,4 εκατ. έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, ενώ ήδη χορηγήθηκε σε 64.899 άτομα και τρίτη δόση.
Το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση είναι άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που ώθησε τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ προχθές να καλέσει τους ηλικιωμένους να λάβουν και τρίτη δόση.
Πάντως, στο ειδικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επιστήμονες στην πλειοψηφία τους δεν τάσσονται υπέρ μιας τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 60 ετών. Κάτι που, βέβαια, μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες εάν αυξηθεί το ποσοστό θανάτων από Covid.
To υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για να συζητήσει την έγκριση νέων περιορισμών στη δημόσια ζωή, διευρύνοντας τη χρήση του λεγόμενου πράσινου πιστοποιητικού που θα απαιτείται στις περισσότερες δημόσιες εκδηλώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι για να εισέλθει κάποιος σε επιχειρήσεις, θα πρέπει να διαθέτει απόδειξη ότι εμβολιάστηκε, ασθένησε ή έχει αρνητικό τεστ των τελευταίων 72 ωρών.
Lockdown για ανεμβολίαστους από τον Σεπτέμβριο
Η κυβέρνηση έχει βαλθεί να εμβολιάσει όλους τους πολίτες και για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμα και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.
Ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζει το πλαίσιο με το οποίο θα επιστρέψουν στις εργασίες τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από Σεπτέμβριο, καθώς ακόμη και σήμερα θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα υποχρεώνει ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να υποβάλλονται σε δύο τεστ για τον κορωνοϊό την εβδομάδα, τα οποία θα πρέπει να είναι μοριακά ή rapid (άρα θα πρέπει να πληρώνουν για να πάνε στην εργασία τους).
Αντίστοιχα το ίδιο πλαίσιο θα ισχύει και για τους καθηγητές, οι οποίοι θα μπορούν να διδάσκουν μόνον εφόσον επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ.
Σημειώνεται πως η διενέργεια των τεστ είναι ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων οι οποίοι θα πρέπει να το πληρώνουν δίχως κρατική συνδρομή. Σημειώνεται ότι οι ίδιες προϋποθέσεις θα ισχύσουν και για το εκπαιδευτικό προσωπικό και τους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Παράλληλα η δυστοπία δεν μένει εκεί, καθώς ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε πως πρέπει να επιβληθεί ένα lockdown μόνο για ανεμβολίαστους, με περιορισμούς σε λιανεμπόριο και σούπερ μάρκετ. Ενώ φυσικά τόνισε πως θα πρέπει να παραμείνει η απαγόρευση που ισχύει στην εστίαση.
Σχόλια