Αρχίζει η δίκη της Siemens στο Πενταμελές Εφετείο στις 27/10! Καταδίκη για 22 άτομα η πρωτόδικη απόφαση. 15 χρόνια κάθειρξη σε Χριστοφοράκο, Καραβέλα και Μαυρίδη!





Του Άρη Σπίνου

Η πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει εκδώσει την απόφαση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Συνολικά καταδικάστηκαν 22 άτομα. Τώρα σειρά έχει το Α' Πενταμελές εφετείο κακουργημάτων που θα εκδικάσει την απόφαση σε δεύτερο βαθμό στις 27/10.

Την καταδίκη 22 κατηγορουμένων μεταξύ των οποίων τα πρώην στελέχη της Siemens Hellas, Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και τα πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας, Χάϊνριχ Φον Πίρερ, Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, Ράιχαντ Σίκατζεκ για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ´ επάγγελμα έχει αποφασίσει ήδη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στη «μεγάλη» δίκη που έγινε για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Επίσης το Δικαστήριο καταδίκασε πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης αλλά και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλώντ Όσβαλντ (ο οποίος καταζητείται από τότε που «έσπασε» το «βραχιολάκι»).

Το δικαστήριο έπαυσε την ποινική δίωξη για το αδίκημα της δωροδοκίας, ακολουθώντας την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και εντάσσοντας την αξιόποινη πράξη στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα.

Αθώους έκρινε το Δικαστήριο πέντε κατηγορουμένους και συγκεκριμένα τους: Νικόλαο Μανασή,Σάββα Γιαννακάκη, Αθανάσιο Ράμμος, Βασίλης Τυρογαλάς, Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκης.

Οι υπόλοιποι 27 απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής των αξιόποινων πράξεων που τους αποδίδονταν μεταξύ αυτών ο Θόδωρος Τσουκάτος.

Αρχικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 64 κατηγορούμενοι ωστόσο στο μεταξύ δέκα εξ αυτών απεβίωσαν.

Η απόφαση του Δικαστηρίου που αφορά τη σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ ήρθε τρία χρόνια αφότου άρχισε η ακροαματική διαδικασία και 14 χρόνια μετά την έναρξη των πρώτων δικαστικών ερευνών για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens.



Στις 27/10 στην αίθουσα του Α' Πενταμελούς Εφετείου όπου φυσικά θα είναι απών ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Μιχάλης Χριστοφοράκος θα αναβιώσει ξανά η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Να θυμίσουμε ότι: Ποινές κάθειρξης από 7 εως 15 χρόνια επέβαλε στους 22 κατηγορούμενους το πρωτόδικο δικαστήριο οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Το δικαστήριο επέβαλε κατά περίπτωση διαφορετικές ποινές καθώς σε ορισμένους κατηγορούμενους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Στον άλλοτε επικεφαλής της Siemens Hellas Mιχάλη Χριστοφοράκο το δικαστήριο επέβαλε την υψηλότερη προβλεπόμενη ποινή για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) που είναι τα 15 έτη κάθειρξη. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στα άλλοτε υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής εταιρείας ,τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα και τον Πρόδρομο Μαυρίδη .

Στα υπόλοιπα πρώην στελέχη της Siemens Hellas και τη μητρικής εταιρείας επιβλήθηκαν κατά περίπτωση ποινές από 7 εώς 15 χρόνια.

Συγκεκριμένα οι ποινές που επιβλήθηκαν σε αυτούς είναι :

Αλέξανδρος Αθανασιάδης: 10

Έντουαρτ Πιρερ 15

Τόμας Κάνσουιντ: 13

Μίκαελ Κουτσενρόιτερ: 7

Ράιχαρντ Σίκατσεκ: 7

Βόλφανγκ Ρούντολφ: 7

Χανς Γιάγκερμαν: 7

Φρανς Ρίχτερ: 7

Για τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ η ποινές κυμαίνονται από 10 εως 15 έτη.

Για τους επιχειρηματίες που κρίθηκαν ένοχοι η ποινή είναι 6 χρόνια για τον καθένα, ενώ για τους δύο τραπεζίτες οι ποινές είναι 12 και 14 χρόνια αντίστοιχα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΠΟ ΤΑ 26 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΕΚΡΗ. «ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΩ». Ο ΣΠΙΟΥΝΟΣ «ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ» ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, Ο ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΟΥ ΛΗΣΜΟΝΗΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΗΣ

Με τρεις σφαίρες στο κεφάλι ο Ασημακόπουλος Κωσταντίνος! Δολοφόνησαν απόψε στην Ηλιούπολη τον υπαρχηγό του "σκληρού της νύχτας" Γιώργου Μοσχούρη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ H σύζυγος του Γιάννη Μαντζουράνη εισηγήτρια στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες; Η έμπειρη ρεπόρτερ Νεφέλη Λυγερού με την βοήθεια του Γιώργου Πετρίδη αποκαλύπτει την συναρπαστική ζωή του