Νέα βουτιά στο Χ.Α.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται για δεύτερη ημέρα η χρηματιστηριακή αγορά, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει απώλειες άνω του 4% και να διαμορφώνεται σε νέα χαμηλά επίπεδα έτους, πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 18,1 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών που τίθενται υπό διαπραγμάτευση ανοδικά κινούνται 14 μετοχές, 117 υποχωρούν και 13 παραμένουν αμετάβλητες.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Ελλάκτωρ και Intralot, υποχωρώντας 15,37% και 17,77%, ενώ ακολουθούν οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ και ΔΕΗ με απώλειες 12,11% και 10,76% αντίστοιχα.
Υποχωρεί το ευρώ
Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 1,28 δολαρίων, καθώς το κλίμα στις αγορές επηρεάσθηκε από τις συνέπειες της συμφωνίας του Eurogroup για την Κύπρο. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται στα 1,2788 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 0,55%. Σημαντικές απώλειες 0,59% σημειώνει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 12 μονάδες βάσης στο 5,06% για τους 10ετείς ισπανικούς τίτλους, ενώ η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,29%, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε στο 12,39%, σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής έκδοσης των «Financial Times».
Η Κύπρος αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τα μέτρα για τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, με στόχο την αποφυγή μαζικών αναλήψεων από τους καταθέτες, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup που προβλέπει την επιβολή ζημιών στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ.
Οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι το σχέδιο που εφαρμόσθηκε στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για μελλοντικά προγράμματα βοήθειας στην Ευρωζώνη, παρά την προσπάθεια αξιωματούχων της να υποβαθμίσουν μία τέτοια εκτίμηση.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου πάνω από 100.000 ευρώ μπορεί να υποστούν απώλειες περίπου 40%.
FXCM: Η Ιταλία και πάλι στο προσκήνιο
Μετά την Κύπρο και η Ιταλία επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς δεν έχουν ευοδωθεί ακόμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές. Ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι δεν κατάφερε να πείσει τον επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο και να αποσπάσει τη στήριξή του στον σχηματισμό κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενισχύθηκαν, ενώ το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία ενέτεινε σήμερα τις πιέσεις στο ευρώ.
Ειδικότερα, η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών και νέα χαμηλά έτους κάτω από το επίπεδο του 1,2800. Η ισοτιμία διαπραγματεύεται κάτω από τον Κινητό Μέσο Όρο (ΚΜΟ) 200 ημερών για τρίτη ημέρα. Πτωτικά κινείται και η στερλίνα, η οποία προσεγγίζει το 1,5100 έναντι του δολαρίου.
Η περαιτέρω αποδυνάμωση στο ευρώ οφείλεται σήμερα και στις διαρρέουσες φήμες περί πιθανής υποβάθμισης της Ιταλίας από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s. Μάλιστα, και η δημοπρασία 5ετών και 10ετών τίτλων σήμερα στην Ιταλία δεν παρουσίασε ιδιαίτερα ενθαρρυντική εικόνα. Ειδικότερα, η χώρα άντλησε συνολικά 6,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 7 δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση στους 5ετείς τίτλους διαμορφώθηκε στο 3,65% από 3,59%, ενώ στους 10ετείς στο 4,66% από το 4,83%, με χαμηλότερη όμως κάλυψη (1,331 έναντι 1,654 αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας).
Στην Ευρωζώνη η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε τον Μάρτιο στις 90 μονάδες από τις 91,1, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων στο -24. Στη Βρετανία, ο συνδυασμός επιδείνωσης του τρεχούμενου λογαριασμού το δ’ τρίμηνο (στα -14,0 δισ. στερλίνες) και της τελικής εκτίμησης για το ΑΕΠ στο -0,3% το ίδιο τρίμηνο οδήγησε σε νέες πιέσεις το βρετανικό νόμισμα.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη