Χ.Α. και Σκουριές εκτίναξαν τα αιτήματα άρσης απορρήτου
Οι υποθέσεις της δίωξης της Χρυσής Αυγής και των κινητοποιήσεων στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ήταν εκείνες που συνετέλεσαν πέρυσι στη ραγδαία αύξηση των άρσεων του απορρήτου των επικοινωνιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με την Εκθεση Πεπραγμένων του 2013 που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς παρέλαβε 56% περισσότερες από το 2012 νέες εισαγγελικές διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για εθνικούς λόγους. Συγκεκριμένα το 2013 οι νέες διατάξεις ανήλθαν σε 4.141 αντί 2.634 που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
Παράλληλα την ίδια χρονιά, η ΑΔΑΕ παρέλαβε 28% περισσότερες εισαγγελικές εντολές για παράταση προγενέστερων διατάξεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Συγκεκριμένα οι εντολές παράτασης ανήλθαν σε 5.006 αντί 3.913 που ήταν το 2012. Τέλος, η ΑΔΑΕ πέρυσι παρέλαβε 2.334 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων, για υποθέσεις που σχετίζονται με αξιόποινες πράξεις. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 14% σε σχέση με το 2012.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, το 2013 περισσότερο από το 1 τοις χιλίοις του ελληνικού πληθυσμού ήταν υπό... νόμιμη παρακολούθηση. Πάντως, η ΑΔΑΕ υπογραμμίζει ότι οι αριθμοί των διατάξεων/βουλευμάτων, δεν συμπίπτουν απαραιτήτως με τον αριθμό των περιπτώσεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της, οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να είναι και θεαματικά διαφοροποιημένοι. Οι ίδιοι χαρακτήρισαν ως μη φυσιολογική την αύξηση του αριθμού των αιτημάτων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και παραδέχτηκαν ότι σχετίζεται με τις υποθέσεις των Σκουριών Χαλκιδικής και τις διώξεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Πάντως, γίνεται εμφανές ότι, τόσο οι πολίτες, όσο και οι αρχές της χώρας, ευαισθητοποιούνται σε θέματα απορρήτου των επικοινωνιών, καθώς τα μέσα επικοινωνίας πολλαπλασιάζονται, η τεχνολογία γίνεται πιο περίπλοκη (π.χ. τεχνικές αποθήκευσης δεδομένων cloud), ενώ οι υποθέσεις παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυξάνονται μέρα με τη μέρα (π.χ. υποθέσεις Σνόουντεν, μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας κ.λπ.). Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι, κλιμάκιο της ΑΔΑΕ επισκέφθηκε δύο φορές το κτίριο της Ελληνικής Βουλής για επιτόπιο έλεγχο. Στελέχη της ΑΔΑΕ παραδέχθηκαν ότι ο έλεγχος ήταν τυπικός και έγινε επειδή εμφανίσθηκε ένα ισχυρό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Τόνισαν δε ότι δεν συνέτρεξε θέμα παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών.
Προϋπολογισμός
Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, η τελευταία Εκθεση Πεπραγμένων της ΑΔΑΕ για το 2013, παραδόθηκε πριν από λίγες ημέρες στον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Για άλλη μια φορά, στην έκθεση αναφέρονται τα πενιχρά μέσα λειτουργίας της Αρχής, η οποία βλέπει τον προϋπολογισμό της να περικόπτεται. «Το έργο της ΑΔΑΕ δυσχεραίνεται από τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει η Αρχή σε στελεχιακό δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό», αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμα της Εκθεσης Πεπραγμένων ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ, Κων/νος Μαραβέλας. Στο ίδιο σημείωμα παραδέχεται ότι η ΑΔΑΕ λειτουργεί με 38 άτομα προσωπικό, 10 μέλη στην Επιτροπή (αντί 14) και ένα προϋπολογισμό που διαρκώς -χρόνο με τον χρόνο- μειώνεται. Σημειώνεται ότι τα στελέχη της καλούνται να ελέγξουν οργανισμούς με ετήσια έσοδα εκατοντάδων εκατ. ευρώ όπως είναι ο ΟΤΕ, η Vodafone, η Forthnet κ.ά.
Αξιοσημείωτο ακόμη είναι ότι η Εκθεση Πεπραγμένων, για πρώτη φορά από το 2004 που ιδρύθηκε, υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο της Αρχής και όχι από τον πρόεδρό της. Ο τελευταίος παραιτήθηκε προκειμένου να καταστεί μέλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ) στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη. Η σύνθεση αυτή, δηλαδή χωρίς πρόεδρο και με περιορισμένα αναπληρωματικά μέλη, υφίσταται περίπου ένα εξάμηνο και βρίσκεται στο όριο της νομιμότητας. Είναι σίγουρο, δε, ότι αν δεν βρεθεί κοινός τόπος στη Συνδιάσκεψη των προέδρων της Ελληνικής Βουλής, που θα ορίσει το νέο προεδρείο, η ΑΔΑΕ θα παραμείνει «τροχονόμος» των δικαστικών αιτημάτων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών. «Το έτος 2014 θα είναι για την ΑΔΑΕ εκ των πραγμάτων μεταβατικό, διότι σε επίπεδο διοίκησης αναμένεται η κάλυψη της θέσης του προέδρου της που είναι κενή από 19/12/2013...», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΑΔΑΕ.