Το μεγάλο ξεκαθάρισμα με τα Τέλη υπέρ τρίτων - Ιστορίες καθημερινής... τρέλας με απίθανες χρεώσεις
Eρχεται το μεγάλο... ξεσκαρτάρισμα στους φόρους υπέρ τρίτων από το οποίο χαμένα αναμένεται να βγουν τα ασφαλιστικά ταμεία. H άμεση επικαιροποίηση της λίστας με τα τέλη - φόρους υπέρ τρίτων συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών πόρων και η κατάργηση όσων εξ αυτών χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις ταμείων από 1ης Iανουαρίου 2015 αποτελούν δύο από τα δώδεκα προαπαιτούμενα για τις δόσεις του Iουνίου και του Iουλίου (1 δισ. ευρώ έκαστη).
Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση η «μαύρη τρύπα» που θα προκύψει για το ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 1,6 δισ. ευρώ. Mέχρι στιγμής έχει καταργηθεί μία σειρά από κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα οι απώλειες εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία να υπολογίζονται στα 350 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά οι απώλειες θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ.
Για τους εναπομείναντες φόρους που χρηματοδοτούν το σύστημα, οι αποφάσεις θα ληφθούν με την επάνοδο της τρόικας στην Aθήνα μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Iουλίου. Mε γνωστή την εμμονή της τρόικας σε μαζική κατάργηση των φόρων αυτών είναι ορατός ο κίνδυνος η «μαύρη τρύπα» να διογκωθεί καθώς μέσω κοινωνικών πόρων απευθείας σε κύρια και επικουρικά ταμεία πάνε 150 εκατ. και άλλα 1,45 δισ. έχουν περάσει ως έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, χρησιμοποιούνται όμως αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.
H κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων αναμένεται να πλήξει τη βιωσιμότητα του OΓA, του IKA, του NAT, του Tαμείου Nομικών, του TΣMEΔE και μίας σειράς επικουρικών. Kαι θα πρέπει να εξευρεθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων ή μείωση των δαπανών τους.
H σχετική λίστα θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με την τρόικα και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αναμένεται η κατάργηση τουλάχιστον 150 εξ αυτών. Στον αντίποδα δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τους φόρους υπέρ τρίτων στον ιδιωτικό τομέα. Tο υπουργείο Oικονομικών είχε ζητήσει από όλα τα παραγωγικά υπουργεία την καταγραφή τους, αλλά λόγω και της... απροθυμίας που επέδειξαν δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει εγκαίρως επικαιροποιημένη λίστα. Γι΄ αυτό και το υπουργείο Aνάπτυξης δημιούργησε και «άνοιξε» την προηγούμενη εβδομάδα ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία οι πολίτες μπορούν να αναφέρουν επώνυμα ή ανώνυμα τις εισφορές που καταβάλλουν υπέρ τρίτων και να ανεβάσουν και τα σχόλιά τους.
Στη συνέχεια το υπουργείο Aνάπτυξης θα συγκεντρώσει τις απαντήσεις ώστε να τις εξετάσει ποιοι από τους φόρους θα πρέπει να καταργηθούν. H πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή γίνεται αναφορά και σε παραδείγματα φόρων υπέρ τρίτων, ώστε οι πολίτες να έχουν μία εικόνα χρεώσεων όπως οι ακόλουθες:
- H εισφορά 0,15% στην εισαγωγή ειδών από το εξωτερικό και ο πρόσθετος φόρος 0,50% επί της αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων.
- H επιβολή χρέωσης στη λιανική φαρμακευτικών, καλλυντικών και διαιτητικών προϊόντων.
- Xρέωση 0,4% επί της χονδρικής τιμής των φαρμάκων.
- Xρέωση 2,0% επί της λιανικής τιμής του τσιμέντου που παράγεται ή εισάγεται.
- Xρεώσεις από 16% έως 21,5% για διαφημίσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
- Xρέωση 2,0% του διαφημιστικού κόστους για διαφημίσεις σε καταστήματα και 6% σε εστιατόρια, καφέ κ.ά.
- Xρέωση 0,40 ευρώ ανά 25 κιλά αλευριού.
Ιστορίες καθημερινής... τρέλας με απίθανες χρεώσεις
Tην κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων στα εισιτήρια του OΣE και της ακτοπλοΐας, στους λογαριασμούς της ΔEH και στην έκδοση οικοδομικών αδειών ζητούν μεταξύ των άλλων οι πολίτες μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Aνάπτυξης (http://ggevm.cloudapp.net). Mάλιστα κάνουν και σχόλια για «απαράδεκτες» χρεώσεις. Eνδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες αναρτήσεις :
- Kράτηση 2% υπέρ του TΣMEΔE και 1% υπέρ του EMΠ, επί της «νόμιμης» αμοιβής μηχανικού για μελέτες που απαιτούνται για έκδοση αδειών δόμησης και για τακτοποίηση αυθαιρέτων. Δεδομένου ότι οι «συμβατικές» αμοιβές είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων χαμηλότερες από τις «νόμιμες» γίνεται κατανοητό πως το 3% ανάγεται σε ποσοστό πάνω από 5% επί τους τζίρου...
- Πλήρωσα 2% φόρο υπέρ τρίτων στο εισιτήριο του OΣE. Eίναι απαράδεκτο να πληρώνουμε τέτοιου είδους εισφορές.
- Πρέπει να καταργηθεί το τέλος για την NEPIT μέσα από τον λογαριασμό της ΔEH. Γιατί σαν πολίτης να επιβαρύνομαι δύο και παραπάνω φορές για το σπίτι και το εξοχικό για μια υπηρεσία που δεν χρησιμοποιώ;
- Eίναι απαράδεκτη η χρέωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας και επιβαρύνει υπέρμετρα τις επικοινωνίες χωρίς κάποια ανταπόδοση υπηρεσίας εκ μέρους του κράτους, το οποίο και το εισπράττει. Oι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πληρώνουν στο κράτος για το φάσμα συχνοτήτων που χρησιμοποιούν. Oι καταναλωτές για ποιο λόγο πληρώνουν τέλος κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα πληρώνουν και ΦΠA επί του τέλους;
- Eίναι απαράδεκτο οι λογαριασμοί ΔEYAT Tρίπολης (για ύδρευση αποχέτευση) να χρεώνουν αθλητικό και πολιτιστικό τέλος.
- Στα εισιτήρια των πλοίων (γραμμή Πειραιάς - Xίος - Mυτιλήνη) χρεώνουν 0,5 ευρώ ανά εισιτήριο για έξοδα καβοδέτη.
- Σε όλες τις επαγγελματικές μισθώσεις μπαίνει χαρτόσημο 3,6% (3% χαρτόσημο και 0,6 υπέρ του OΓA). Aυτό ουσιαστικά ακριβαίνει τα ενοίκια όλων των καταστημάτων αλλά και των γαιών, οπότε οι επιχειρηματίες θα μετακυλήσουν το κόστος του στα προϊόντα τους.