Καθηγητές με λογαριασμούς κροίσων
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης ΒλαχουτσάκοςΔιαστάσεις τσουνάμι λαμβάνουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το πάρτι δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί και αφορούσε κοινοτικές επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ερευνητικά προγράμματα.
Στο σκάνδαλο εμπλέκονται και καθηγητές πανεπιστημίουΣτο σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε από την Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, εμπλέκονται και καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Όπως εξηγούν καλά ενημερωμένες πηγές στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, το πανεπιστήμιο χρησιμοποιούνταν ως όχημα από εταιρείες ανάπτυξης εφαρμογών και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών προκειμένου μεγάλα χρηματικά ποσά να καταλήγουν στις τσέπες των επικεφαλής των επιχειρήσεων αλλά και των καθηγητών που υποτίθεται ότι έτρεχαν τα προγράμματα.
Πρωταγωνίστρια της κομπίνας, όσον αφορά τουλάχιστον την Ελλάδα, μια εταιρεία που φέρεται να ανήκει σε ιδιώτη ονόματι A.Δ. και υποτίθεται ότι συνεργαζόταν με το πανεπιστήμιο για την ανάπτυξη εφαρμογών. Αυτό, βέβαια, που συνέβαινε στην πραγματικότητα ήταν συναλλαγές με εικονικά τιμολόγια, ώστε να φαίνεται ότι όλα βαίνουν καλώς.
«Για την υπόθεση ελέγχονται καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τρεις ελληνικές εταιρείες. Με πρόφαση την ανάπτυξη ηλεκτρονικών εφαρμογών υπέβαλλαν αιτήματα επιδότησης, έπαιρναν τα χρήματα και στη συνέχεια δεν έκαναν τίποτα. Μία από αυτές συνεργαζόταν με καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έλεγαν ότι θα φτιάξουν μια δουλειά, για παράδειγμα, 500.000 ευρώ και στην πραγματικότητα ούτε δουλειά γινόταν ούτε τα χρήματα κατέληγαν στο ίδρυμα. Αντιθέτως, κατέληγαν στους επικεφαλής των εταιρειών και σε κάποιους καθηγητές» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Προγράμματα χωρίς προϋποθέσεις και ξέπλυμα χρήματος
Σημαντικό ρόλο στην απάτη μαμούθ έπαιξαν οι υπάλληλοι της Κομισιόν, μεταξύ αυτών και Έλληνες, καθώς ενέκριναν ευρωπαϊκά προγράμματα χωρίς να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις.
Από τη στιγμή που τα χρήματα εκταμιεύονταν, οι εμπλεκόμενοι τα μετέφεραν στους λογαριασμούς τους και άρχιζαν τη διαδικασία… ξεπλύματος. Η σκιαγράφηση των υπόγειων διαδρομών που ακολουθούσαν τα χρηματικά ποσά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση τόσο για τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας όσο και για τα στελέχη του ΣΔΟΕ.
«Ο έλεγχος ήταν ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς τα λεφτά έκαναν βόλτες μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και offshore εταιρειών. Η έρευνα τελικά τελείωσε περίπου στις 20 Αυγούστου και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της» αναφέρουν στο zougla.gr οι καλά γνωρίζοντες τα πράγματα.
Πάρτι εκατομμυρίων και στην Ιταλία
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα ίδια –ίσως και χειρότερα– γίνονταν και στην Ιταλία.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ύστερα από την έρευνα που διεξήχθη στη γειτονική χώρα διαπιστώθηκε ότι είχαν δοθεί για προγράμματα μαϊμού περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Και σε αυτήν την υπόθεση ως εμπλεκόμενοι εμφανίζονται ιδιώτες αλλά και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι διώξεις
Όπως έγινε χθες γνωστό, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε για την υπόθεση ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.
Το σκάνδαλο που αφορά επιχορηγήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ φέρνει κατηγορουμένους τους εκπροσώπους τεσσάρων ελληνικών εταιρειών για τρία κακουργήματα, ενώ φαίνεται ότι τα πλοκάμια της υπόθεσης εκτείνονται σε όλη την Ευρώπη.
Η έρευνα ξεκίνησε πέντε χρόνια πριν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF).
Η υπόθεση συνδέεται με τα κοινοτικά προγράμματα «Πολιτεία» και «Κοινωνία της Πληροφορίας», και αφορά επιδοτήσεις που δόθηκαν σε ερευνητικά και πιλοτικά προγράμματα. Στη χώρα μας φέρονται να εμπλέκονται εκπρόσωποι τεσσάρων ελληνικών εταιρειών, στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τρία κακουργήματα, με ύψος ζημίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Η αρχική έρευνα είχε διενεργηθεί από τη Γενική Διεύθυνση «Κοινωνία των Πληροφοριών και Μέσων Ενημέρωσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι υπεύθυνη για την προαγωγή της ανάπτυξης και της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας μέσω επιχορηγήσεων για ερευνητικά προγράμματα. Από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις απάτης που συνίσταται στην ανάπτυξη και δραστηριότητα εταιρειών που σχετίζονται μεταξύ τους και συστηματικά κατέθεταν μεγάλο αριθμό προγραμμάτων έρευνας, τα οποία εγκρίνονταν και δημιουργούσαν αξιόλογα παράνομα κέρδη χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες οι οποίες εμφάνιζαν διογκωμένα ή πλαστά παραστατικά εξόδων.
Ενδείξεις έχουν προκύψει και σε βάρος υπαλλήλων της Κομισιόν (και Ελλήνων) που ενέκριναν αυτά ταπρογράμματα. Οι υπάλληλοι της Κομισιόν, προκειμένου να καρπωθούν κάποια από τα εκατομμύρια ευρώ που έδινε η ΕΕ, έστηναν τα προγράμματα φωτογραφικά σε ό,τι αφορά τους όρους, τις προϋποθέσεις και το αντικείμενο, προκειμένου να τα «χτυπήσουν» οι δικοί τους άνθρωποι στην Ελλάδα και άλλες κοινοτικές χώρες. Άλλωστε χρήματα μέσω αυτών των προγραμμάτων δεν δόθηκαν μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα μάλιστα έθεσε επί τάπητος περισσότερες από 20.000 περιπτώσεις επιδοτήσεων όπου τα κοινοτικά κονδύλια γίνανε βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα ή καταθέσεις στο εξωτερικό. Για τους υπαλλήλους αυτούς έχει υποβληθεί από την ελληνική πλευρά αίτημα δικαστικής συνδρομής, καθώς λόγω παράλληλης έρευνας που διενεργείται στις Βρυξέλλες υπάρχει εκκρεμοδικία. Αν προκύψουν επιπλέον στοιχεία, η δίωξη θα επεκταθεί και σε αυτούς, πιθανόν και για το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας.
Η δικογραφία έφτασε στην Εισαγγελία την 1η Οκτωβρίου και με εντολή του προϊσταμένου της Ηλία Ζαγοραίου τη χειρίστηκαν οι εισαγγελείς Χ. Ντζούρας και Γ. Καλούδης, οι οποίοι άσκησαν σε βάρος των τεσσάρων νομίμων εκπροσώπων και υπαλλήλων των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση την κάτωθι ποινική δίωξη:
1. Απάτη σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με το συνολικό περιουσιακό όφελος και τη βλάβη να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.
2. Πλαστογραφία μετά χρήσεως, από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με το συνολικό σκοπούμενο περιουσιακό όφελος να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
3. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από δράστες που ενεργούν κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.